Newsflash
OPINII

Enigma „morții oricum”

de Dr. Gabriel DIACONU - mai 15 2020
Enigma „morții oricum”

Fiecare editorial este o invitație la controversă. Nu avem voie, fie și în cenzura unanimității, să ne pierdem cumpănirea, cumpătul sau spiritul dubitativ.

Iau, spre exemplu, controversata declarație a secretarului de stat, doctorul Horațiu Moldovan de astăzi (marți, 12 mai) cu privire la decesele înregistrate în contextul infecției cu virusul SARS-CoV-2. Fără parafrază, ce-a rămas în ochiul public este sintagma „mulți ar fi murit oricum”. Neîndoielnic, când te uiți pe lista de diagnostice comorbide ale persoanei care a decedat, testată fiind pozitiv pentru Covid-19, nu poți să nu-i dai dreptate.

Pe de altă parte, când ne-am pierdut, ca medici, curiozitatea pentru ceea ce face omul să moară? Până la urmă ce ne separă de omul de rând e că nu luăm decesul ca fiind, faptic, inevitabil. Ne luptăm cu moartea. Ne luptăm cu muritul. Ne luptăm – mai mult – pentru o iluzorie calitate a morții, încât să fie pe cât posibil deposedată de suferință. Acest ultim deziderat a ajuns să fie totuși în repetate rânduri încălcat de medicina contemporană, pentru că – prelungind statistic viața cu zile sau luni – îi furăm omului calitatea ultimelor sale zile, condamnat să trăiască penetrat de diverse ace, sonde și furtunuri.

Îmi aduc aminte că, mulți ani în urmă, când îmi făceam studiile în Montreal, guvernul federal canadian a luat în considerare tăierea fondurilor pentru susținerea în NICU (unitate de terapie intensivă neonatală) a vieții bebelușilor născuți cu grad mare de prematuritate, în contextul șanselor lor la supraviețuire. Societatea civilă a fost indignată. În toate universitățile propunerea a devenit subiect de dezbatere. Catedrele de etică, îndeosebi în privința bioeticii, au luat la măsurat raționamentul medical, versus drepturile inalienabile la viață ale individului. Și la aceste drepturi inalienabile s-a rezumat întreaga discuție, în cele din urmă.

La fel, în COVID-19 trebuie să păstrăm candela dreptului inalienabil la viață, chiar și în cazul bolnavului terminal, chiar și în cazul bolnavului vulnerabil și prin boală, cât și prin vârstă. Pentru că elementul de performanță în medicină nu e doar salvarea vieții, cât salvarea demnității, a sufletului și a spiritului medical însuși

E suficient, deci, să rezolvi enigma „morții oricum” punând întrebarea reciprocă: suntem pregătiți să le retragem servicii medicale unor oameni când considerăm că „ar trăi oricum”? Adică, să îi lăsăm pe toți oamenii tineri, prezumat sănătoși, fără prevenție, fără profilaxie, fără educație medicală, pentru că sunt în cealaltă „oricum” categorie? Pentru că, simetric, dacă răspunsul e „nu” la această întrebare, trebuie să fie „nu” și când vorbim de suferinzi, în faze avansate ale bolii lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe