Newsflash

Drumul profesional

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iul. 1 2016
Drumul profesional
     Nu știu dacă citatul alăturat îi aparține cu adevărat celebrului gânditor chinez. „Detectivii citatelor“ de pe site-ul quoteinvestigator.com nu au găsit vreo legătură între fraza în cauză și Confucius. Se pare că prima mențiune, deși exprimată un pic altfel, apare într-un album de sfârșit de an de la Princeton, abia în 1982. Trei ani mai târziu, în forma actuală, citatul apare într-un ziar și apoi într-o carte, atribuit lui Confucius. Indiferent însă care este adevăratul autor, cred că fraza alăturată conține nu un paradox, ci un imens adevăr, de care (din păcate) nu mulți dintre cei care populează această lume sunt conștienți.
     Voi începe prin a mă referi (cu toată modestia cerută) la propria mea activitate din acești ultimi ani, după retragerea la pensie, și aș fi curios să aflu în ce măsură aceste gânduri sunt împărtășite și de alți confrați de vârsta mea. E vorba de alegerea nu a unei profesiuni, ci a unei game de activități, cele mai propice și mai adecvate personalității intelectuale ale individului aflat la începutul a ceea ce se numește viața a treia. Pentru că, înainte de retragerea la pensie, fiecare dintre noi trăiește încă două vieți. În prima, omul are foarte puține șanse de a alege modul în care-și va petrece ziua. Sistemul școlar e strict, se cere o instruire clasică și doar spre sfârșitul adolescenței ți se oferă șansa de a te încadra pe un drum profesional care-ți pare potrivit. Bineînțeles că, în acest punct al vieții, capcana e deja întinsă, întrucât, în marea majoritate a cazurilor, tânărul sau tânăra nu posedă încă instrumentele necesare pentru a alege acea viitoare carieră căreia i se vor dedica pe parcursul unei foarte lungi perioade de timp. La 18 ani, contactul cu viața nu oferă suficiente criterii de judecată și discernământ, iar această realitate produce în multe cazuri grave dezamăgiri, nu numai triste, dar uneori foarte greu de reparat.
     O paranteză. În țara în care trăiesc de aproape o jumătate de secol, serviciul militar obligatoriu, care se întinde pe o perioadă de până la cinci ani, prezintă, pe lângă aspectul indezirabil, acela al pregătirii pentru o conflagrație armată cu speranța că nu va veni, și un mare avantaj. În acei ani de serviciu militar, tinerilor li se oferă posibilitatea unică de a deschide ochii mari, de a judeca și cântări realitatea din jur, ceea ce înseamnă că, măcar teoretic, tânărul israelian maturizat e mai puțin supus erorilor de alegere a unei viitoare cariere.
     Dar să ne întoarcem la derularea existenței umane, care continuă cu ceea ce numim „a doua viață“, cea producătoare, eficientă, caracterizată prin muncă asiduă, dar și prin aportul oferit societății, de la care fiecare individ se așteaptă nu numai la cuvinte frumoase și aprecieri elegante, ci și la o retribuire materială care să-i permită continuarea existenței ulterioare. Modul în care individul își construiește cariera profesională în această a doua parte a vieții e, de fapt, subiectul citatului. Dar, înainte de a mă referi la acesta, să amintesc și viața a treia, cea de după retragere. În acest punct crucial din viață, omul își pune întrebarea: ce urmează? Acesta e punctul în care fiecare își poate continua activitatea doar în direcțiile dorite, lăsând deoparte orice obligație profesională și încercând să se ocupe doar cu acele aspecte ale vieții care îi pot oferi satisfacție. Presupun că ați sesizat schimbarea terminologiei, de la „muncă“ la „activitate“.
     Revenind la citatul nostru, cel care reușește să aleagă o profesiune, o îndeletnicire care să răspundă cerințelor sale dar care să fie și potrivită caracteristicilor sale individuale, nu va vedea în muncă o corvoadă, ci va putea activa din plin, bucurându-se de fiecare clipă a activității sale. În limba rusă, cuvântul „muncă“ se traduce „trud“, dar limba română a preluat acest cuvânt și l-a transformat în „trudă“, ceea ce semnifică o cu totul altă atitudine față de muncă. Truda e acea parte a muncii pe care nu o faci cu plăcere, ci mai mult din obligație și, de aceea, prin definiție, ea nu-ți poate oferi satisfacție.
     Privind în jur, constat două aspecte interesante, în legătură cu profesiile celor în mijlocul cărora mă aflu. Primul e cel inițial și fericit, al alegerii cu succes a căii de urmat. În această situație, lucrurile par simple de la bun început. Perfecta simbioză dintre dorințele individului și ceea ce oferă profesia aleasă creează o atmosferă productivă, în care ambele părți au doar de câștigat. Liniștea sufletească a profesionistului și capacitatea sa de a produce depind într-o mare măsură de gradul de împlinire a aspirațiilor individului. Exemplul care se cere amintit aici e cel al cunoscutei savante italiene Rita Levi-Montalcini, descoperitoarea factorului de creștere neuronală. Timp de mai bine de trei sferturi de secol, aceasta s-a ocupat doar de studiile sale științifice și a folosit orice ocazie pentru a explica importanța satisfacției profesionale ca motor al realizărilor științifice. A trăit 103 ani și a fost activă, în domeniul ei de cercetare, până în ultima zi a vieții sale.
     Dar există și al doilea aspect, mai puțin plăcut. E vorba de practicarea unei meserii sau profesii pentru care (în cel mai bun caz!) cel în cauză nu are defel aptitudini sau atracție. În lumea medicală, această situație nu e deloc rară. Tinerii medici sunt inițial atrași de un domeniu care li se pare potrivit pentru așteptările lor și pentru capacitatea lor profesională, dar, mai devreme sau mai târziu, realitatea le dovedește că s-au înșelat. Și atunci, întrebarea care se pune e una singură: ce ar trebui să urmeze? Soluțiile nu sunt simple. Părăsirea unui rezidențiat pe parcursul specializării înseamnă nu numai recunoașterea unei decizii greșite, dar și o amplificare a sentimentului de frustrare, de neîmplinire. Dar și cealaltă soluție, de a continua un traseu profesional inadecvat, în speranța apariției unui complex de împrejurări care să permită un „armistițiu“ cu propriile doleanțe nerealizate nu pare a rezolva problema.
Calea de mijloc ar fi găsirea unei nișe care să adăpostească așteptările profesionale ale individului, fără să-l oblige să ia hotărâri eroice și ireversibile. Pot aduce aici exemple de medici ATI nemulțumiți cu activitatea din sala de operație și care s-au dedicat în întregime medicinii durerii sau îngrijirii pacientului din terapia intensivă. Am cunoscut medici interniști care, în absența unei satisfacții profesionale suficiente, au trecut în laboratorul de cercetări și au contribuit direct la dezvoltarea unor idei științifice. În sfârșit, pot aminti și interniști care s-au dedicat cardiologiei sau gastroenterologiei pentru că medicina internă li s-a părut insuficient de atractivă în a crea un „adăpost“ profesional adecvat sau chirurgi ce s-au dovedit insuficient de dotați care s-au refugiat pe tărâmul organizării sanitare, folosind cu succes o îndelungată experiență la patul pacientului.
     Mi se poate răspunde că o profesiune bine remunerată, care permite individului (așa cum se spune în Israel) să cânte tot drumul spre bancă, poate avea darul de a minimaliza conflictul intern și de a permite individului să continue într-o meserie care nu-i aduce satisfacții profesionale. Dar toate argumentele și exemplele de mai sus nu fac decât să întărească concepția care pretinde individului o gândire profundă în acel moment în care trebuie să-și aleagă drumul profesional. Mentalitatea, gradul de civilizație și educație, dar nu mai puțin ocaziile pe care le oferă viața și șansa sunt, de fapt, adevărații jucători pe acest teren îndeajuns de fragil, care nu promite o victorie în fiecare caz.
 

„Alege o profesie care să-ți placă și nu vei mai fi nevoit să muncești nici măcar o singură zi.“
(Confucius, 551–479 î.Hr.)


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe