Newsflash
Știri

Dr. Vasi Rădulescu: Exercițiile fizice regulate te ajută să dezvolți mai mulți anticorpi

de Dorina Novac - mai 17 2021
Dr. Vasi Rădulescu: Exercițiile fizice regulate te ajută să dezvolți mai mulți anticorpi

Un nou studiu a constatat că persoanele active și care fac sport au cu 50% mai multe șanse să facă mai mulți anticorpi în urma vaccinului anti-COVID, a precizat medicul Vasi Rădulescu.

Dr. Vasi Rădulescu a scris pe blogul personal că cercetătorii de la Glasgow Caledonian University susțin că 30 de minute de activitate timp de 5 zile pe săptămână scad riscul de îmbolnăvire și deces prin boli infecțioase cu 37%. 

Dr. Vasi Rădulescu

Acesta a subliniat că activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a bolilor cronice, împreună cu dieta și renunțarea la fumat. 

De asemenea, potrivit lui, activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar uman, reduce riscul de îmbolnăvire și deces prin boli infecțioase cu mai mult de o treime și crește semnificativ eficiența campaniilor de vaccinare.

Citește și: Un medic influencer trebuie să promoveze adevărul știinţific

 

„De-a lungul a 35 de studii clinice randomizate independente – standardul de aur pentru dovezi științifice – activitatea fizică regulată a dus la creșterea nivelului de anticorp imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor și a altor părți ale corpului în care pot pătrunde virusuri și bacterii. Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar în cazul unor antigene străine și creșterea răspunsului acestuia. Totodată, vaccinurile par mai eficiente dacă sunt administrate după un program de activitate fizică. O persoană care practică în mod regulat activitate fizică este cu 50% mai susceptibilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană care nu este activă”, a scris medicul.

Dr. Vasi Rădulescu a menționat că există trei mecanisme prin car activitatea fizică ajută organismul în lupta cu bolile infecțioase:

  • Protejează împotriva factorilor de risc de infecție severă și fatală. Persoanele active fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, afecțiuni respiratorii și cardiovasculare;
  • Activitatea fizică reduce, de asemenea, stresul și inflamația cronică, prin urmare, scade probabilitatea de reacții anormale ale organismului. Majoritatea deceselor provocate de COVID-19 și pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat;
  • În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe