Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Simin Florescu: „Medicul școlar are un rol strategic în prevenție”

de Florentina Ionescu - apr. 15 2025
Dr. Simin Florescu: „Medicul școlar are un rol strategic în prevenție”

Pentru Rețeaua de Medicină Școlară a ASSMB a fost organizat recent un curs de formare profesională. Acesta s-a intitulat „Patologia infecțioasă la copil – provocări și abordări actuale”.

În amfiteatrul Spitalului Clinic Colțea din București a fost organizat vineri, 11 aprilie, un curs dedicat medicilor și asistenților din Rețeaua de Medicină Școlară a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). Cursul a fost susținut de prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase și manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”. 

Într-un context marcat de provocările actuale din sfera bolilor infecto-contagioase ale copilăriei, cursul a oferit participanților o perspectivă valoroasă, practică și științifică asupra importanței prevenției, diagnosticului precoce și rolului esențial pe care îl joacă medicul școlar în protejarea sănătății celor mici, se arată pe pagina de Facebook a ASSMB. 

„Medicul școlar are un rol strategic în prevenție – el este în prima linie și poate educa și informa părinții asupra faptului că vaccinarea salvează vieți. Bolile infecto-contagioase ale copilăriei se răspândesc rapid, mai ales în colectivitățile de vârstă mică. De aceea, o anamneză atentă și un triaj epidemiologic zilnic sunt esențiale în grădinițe și școli”, a declarat prof. dr. Simin Aysel Florescu, medic primar boli infecțioase. 

Prof. dr. Simin Aysel Florescu (în stânga imaginii)

Despre bolile infecto-contagioase doctorul Alin Popa, director la Direcția de Medicină Școlară a ASSMB spune că reprezintă un domeniu esențial și provocator: 

„Acestea îi testează, practic, constant pe medicii școlari prin variabilitate, imprevizibilitate și necesită o abordare integrată, bazată pe cunoaștere profundă și reacție rapidă. Fiecare semn clinic devine o piesă dintr-un puzzle, iar pentru a detecta la timp o presupusă infecție, e nevoie de acuratețe, intuiție și reacție rapidă. De aceea îi mulțumim doamnei prof. dr. Simin Aysel Florescu pentru că a acceptat invitația de a ne îndruma în acest domeniu extrem de complicat al bolilor infecțioase”. 

Prin aceste cursuri, ASSMB (prin Direcția de Medicină Școlară și cu sprijinul specialiștilor din spitalele aflate în subordinea Primăriei Municipiului București) sprijină formarea continuă a personalului medical din rețeaua școlară și adaptarea acestuia la provocările actuale ale medicinei moderne. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe