Newsflash
Internaționale

Directorul OMS: COVID-19 nu este singura criză în privința vaccinării cu care ne confruntăm

de Florentina Ionescu - nov. 15 2021
Directorul OMS: COVID-19 nu este singura criză în privința vaccinării cu care ne confruntăm

Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinurile – ca unică măsură – nu vor pune capăt pandemiei, dar pandemia de COVID-19 nu reprezintă singura criză de vaccinuri cu care se confruntă planeta.

Un nou raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite arată că peste 22 de milioane de sugari și copii mici au ratat prima lor doză de vaccin împotriva pojarului anul trecut – cu 3 milioane mai mult decât în 2019, iar aceasta reprezintă cea mai mare creștere a acestui număr în două decenii, a explicat directorul executiv al OMS în cadrul unui briefing de presă. 

vaccinare copii sua

În total, 24 de campanii de vaccinare împotriva pojarului (rujeolei) din 23 de țări au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19, lăsând peste 93 de milioane de persoane la risc să sufere de pe urma unuia dintre cei mai contagioși agenți patogeni din lume, se arată în discursul de vineri al directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus:

„Raportul arată că, în comparație cu 2019, cazurile raportate de rujeolă au scăzut cu mai bine de 80% în 2020. Dar această scădere este un motiv de îngrijorare, nu de bucurie. Măsurile luate pentru a preveni răspândirea COVID-19 este posibil să fi contribuit la o reducere în ce privește transmiterea pojarului. Dar scăderea aceasta reflectă și faptul că mai puține probe au fost trimise pentru testări în laboratoare anul trecut, în comparație cu orice alt an din ultimul deceniu. Scăderea ratei de vaccinare, combinată cu monitorizarea foarte slabă, cu testările reduse și cu raportarea scăzută creează condițiile ideale pentru focare și epidemii de rujeolă”.

În încheiere, directorul general al OMS a amintit că organizația pe care o reprezintă și partenerii OMS continuă să lucreze cot la cot cu țările membre pentru a relua campaniile de vaccinare împotriva rujeolei, pentru a recupera terenul pierdut în acest sens și pentru a face noi progrese în direcția eliminării rujeolei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe