Newsflash
OPINII

Detoxifiere?

de Dr. Constantin BOGDAN - feb. 21 2012
Detoxifiere?
   De ani buni un concept modern, vizând în prin­ci­pal domeniul terapeuticii, cu posibilă şi necesară ex­tensie – ca principiu – în întreaga medicină, me­dicina bazată pe dovezi ar fi trebuit, dacă nu să eli­mine, cel puţin să marginalizeze unele concepte, filo­so­fii, practici care nu fac dovada unui fundament ştiin­ţi­fic şi care totuşi par să câştige teren, să adune adepţi.
   În rândurile următoare mă voi opri la detoxifiere. Câtă vreme acest proces a fost invocat de persoane fără pregătire medicală – nutriţionişti autodeclaraţi, educatori de ocazie, jurnalişti de rubrici (altfel bine intenţionaţi), alte persoane prezentate în presă ca „specialistul nostru“ – a putut fi, în opinia personală, ignorat; când este preluat şi de unii medici, mai ales din domeniul nutriţiei, dar şi de alţi specialişti cu pregătire ştiinţifică, lucrurile se cer a fi puse la punct.
   Ce se pretinde a fi detoxifierea? Un proces fiziologic de eliminare a toxinelor, căruia este firesc să i se descrie mecanismele, să fie definit. Dar, dincolo de acest termen, nu ni se spune nimic, niciodată. De la fiziologie ştim că epuratorii naturali ai organismului sunt aparatul urinar, cel digestiv, plămânii şi pielea; mai ştim cu precizie ce se elimină specific pe aceste căi, ca şi mecanismele. De fapt, ceea ce se elimină nici nu sunt propriu-zis toxine (substanţe nocive cu acţiune toxică produse de bacterii, paraziţi şi unele ciuperci – DEX), ci produse – deşeuri rezultate din metabolism, de care organismul se degajă prin mecanisme biologice perfecţionate de-a lungul evoluţiei filogenetice. S-ar putea explica faptul că este o formulare figurată (caz în care ar fi necesară punerea ghilimelelor), numai că cei ce invocă exasperant „detoxifierea“ (în majoritatea cazurilor spre a-şi promova produsele) o fac cu un aer doct, ca şi cum s-ar baza pe studii ştiinţifice, despre care niciodată nu oferă detalii şi explicaţii.
   Sunt prezentate ca având efecte de „detoxifiere a organismului“ diverse remedii, cu deosebire plante, dar şi unele medicamente, preparate îndoielnice, nutrienţi şi suplimente alimentare şi chiar alimente.
   Privind alimentele, asistăm la o adevărată ofen­sivă de a pătrunde cu acestea pe piaţa medica­men­telor. Se garantează vindecări rapide ale unor boli, pre­venirea altora, neuitând să acuze medica­mentele propriu-zise, care nu ar fi altceva decât… „chimi­cale periculoase“. S-au găsit şi denumiri im­posibile, forţate pentru „alimentele-medicament“ – alica­mente şi nutraceutice, care se pare că nu s-au impus, aşa cum ar fi dorit iniţiatorii. A urmat însă şi reacţia firească a organismelor internaţionale – OMS, Uniu­nea Europeană, cu suborganismele specializate, care au legiferat interdicţii de prezentare, inclusiv pe înscri­surile etichetelor, ca fiind indicate în anumite boli.
   Medicina este ştiinţă, nu magie, nici practică empirică. Medicina este bazată pe dovezi, iar agenţiile naţionale specializate în controlul medicamentelor impun exigenţe deosebite la lansarea pe piaţă a unui medicament; din păcate, alte „remedii“ scapă controalelor şi umplu buzunarele întreprinzătorilor, din ce în ce mai mulţi şi tot mai toleraţi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe