Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Detectarea bolii Parkinson cu un ceas smart

de Florentina Ionescu - iul. 14 2023
Detectarea bolii Parkinson cu un ceas smart

Ceasurile inteligente de nouă generaţie ar putea identifica boala Parkinson chiar și cu șapte ani mai devreme de apariţia simptomelor.

În cadrul unui studiu nou, publicat în 3 iulie a.c. în revista Nature Medicine, oamenii de știinţă au analizat informaţiile colectate prin intermediul ceasurilor inteligente (smart) pe o perioadă de șapte zile. Acestea au măsurat viteza de mișcare a participanţilor cu ajutorul unui accelerometru, în mod continuu. Datele au fost colectate de la 103.712 britanici în perioada 2013-2016. Ei au comparat datele pacienţilor care aveau deja un diagnostic de boală Parkinson, cu cele ale pacienţilor care au primit acest diagnostic într-un interval de până la șapte ani de la monitorizare. Aceste date au fost comparate și cu cele ale persoanelor sănătoase.

Specialiștii spun că această metodă a fost mai precisă decât orice alt factor de risc sau simptom prodromal în prezicerea faptului că o persoană va dezvolta boala Parkinson. Astfel, în viitor, ceasurile smart ar putea fi folosite ca instrument de screening, permiţând detectarea bolii într-un stadiu mult mai incipient decât pot să o facă metodele actuale.

 


Notă autor:

https://www.nature.com/articles/s41591-023-02440-2
https://medicalxpress.com/news/2023-06-smart-parkinson-years-hallmark-symptoms.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe