Newsflash
Știri

Detecţia neoplaziilor în sânge, mai aproape de realitate?

de Dr. Mădălina Badea - iun. 19 2020
Detecţia neoplaziilor în sânge, mai aproape de realitate?

Un studiu publicat recent în Science sugerează că o analiză sanguină care poate detecta mai multe forme de cancer, în asociere cu evaluarea prin PET-CT a întregului corp, ar putea deveni noul standard în screeningul neoplazic.

poza 4 

Aproximativ 10.000 de femei cu vârsta între 65 și 75 de ani, fără antecedente personale oncologice, au fost evaluate printr-o analiză de sânge care studiază ADN-ul plasmatic și biomarkerii proteici. La prima testare, 490 de femei au fost pozitive, urmând ca 134 să fie confirmate printr-un alt test. Aceste paciente au fost îndrumate către PET-CT pentru confirmare și localizarea neoplaziei.

În final au fost diagnosticate 26 de neoplazii, în principal prin biopsie. Neoplaziile aveau localizări diverse, majoritatea într-un stadiu foarte precoce al bolii. Cele două teste combinate au avut o specificitate de 99,6%, dar o sensibilitate de numai 15,6%, întrucât alte 70 de cazuri au fost diagnosticate prin alte metode în următorul an. Se lucrează la îmbunătăţirea sensibilităţii acestui test, urmând ca metoda să fie evaluată în studii ulterioare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe