Newsflash
OPINII

Despre ce vorbim?

de Dr. M. Gh. CĂLIN - iul. 20 2012
Despre ce vorbim?
     În timp ce ultima generaţie de mari profesori de medicină ai secolului trecut îşi anticipa retragerea pregătind cu grijă urmaşi talentaţi, o problemă supărătoare se ivise şi trebuia rezolvată. De mai mult de două secole, mai toţi aceşti mari profesori se formaseră sub influenţa Şcolii medicale franceze şi îşi practicau profesia considerând că aceasta este în primul rând artă şi doar apoi meşteşug. Majoritatea dintre ei erau francofoni, dar spiritul le era liber, posedau o cultură apreciabilă şi un cult constant pentru celelalte arte.
     Acest spirit liber avea două consecinţe. În primul rând, abordările şi practicile altor şcoli de medicină erau reţinute cu o rezervă elegantă. În al doilea rând, fiecare bolnav era insistent calificat drept un caz individual şi un subiect care se impune a fi tratat cu inspiraţie şi fler. Ca orice act artistic.
    Se ajunsese în perioada când pe alte zone se trecea la explorarea spaţiului cosmic şi începea aventura informaţională, dimpreună cu penetrarea ordinatoarelor în palierele de mare impact. Evoluţiile şi pragmatismul unor şcoli medicale convergente vor impune în unele discipline şi domenii descoperiri fundamentale şi practici incontestabile. Noile teorii şi tehnici medicale s-au calificat, fiecare după valoarea sa, fiind acceptate – cu reţinere sau cu entuziasm – şi în Şcoala noastră, predominant francofilă. În prima fază, ele s-au dispersat, dar destul de repede şi-au consolidat un statut clar şi tendinţa de a se pronunţa cu autoritate pe unele discipline.
   Astfel, s-a coagulat mica dar agasanta problemă care a impus un efort consistent de limpezire ce continuă şi astăzi, însă mai mocnit. Convergenţa terminologiilor specifice şcolilor medicale diferite: noile definiţii şi formulări aveau un potenţial derutant şi exista riscul ca practicienii să comunice între ei cu dificultate, iar bolnavii să nu mai priceapă chiar nimic. Atunci a apărut una dintre cărţile de mare valoare ale literaturii medicale româneşti: Dicţionarul medical.
   Din anul 1970, corpul medical şi-a însuşit acest important instrument de lucru şi a rămas cu el. Trei generaţii de studenţi şi medici au ţinut această carte admirabilă permanent pe masa de studiu, ori i-au rezervat locul cel mai bun de pe raft. Este, pentru fiecare dintre aceştia, şi un rezervor sentimental, depozitarul unor amintiri legate de anii studenţiei, de examene şi concursuri grele, praguri profesionale şi trasee importante ale vieţii. Paginile acestei cărţi monumentale astăzi îngălbenite, pline de adnotări şi trimiteri, scapă uneori o fotografie uitată, o frunză, o floare, o panglică, un sens secret şi evocă un trecut conţinut într-un viitor care stă la dispoziţia fiecăruia. Succesul acestei cărţi a arătat cât a fost ea de aşteptată şi de necesară. De la prima apariţie, au mai fost lansate câteva ediţii. Pe de altă parte, au apărut multe alte dicţionare medicale, dedicate unor discipline ori pluridisci­plinare, dicţionare multilingve şi o importantă deschidere la site-uri apreciate în universul nelimitat dar inconstant al internetului.
    Acel prim important dicţionar medical, ca şi alte dicţionare laice, de altfel, deşi par a nu mai fi atât de frecvent consultate, nu pot fi lăsate deoparte fără riscuri cel puţin... interesante. Acum vreo doi ani, o doctoriţă afabilă şi sigură pe ea, la fiecare emisiune pe care o gira la o staţie TV, îi invita invariabil pe apelanţi cu formula „poftiţi la un consult la mine“ – la o consultaţie, de fapt. În cazuri destul de frecvente, un respectabil cabinet medical este calificat de medicul care oficiază acolo drept „clinică“ sau chiar „institut“, dacă este vorba de mai multe cabinete sub acelaşi acoperiş. Sunt exagerări şi în sens contrar, când medicul trimite bolnavul să fie „văzut“ şi de către un confrate, deşi presupune că acesta va fi consultat, totuşi. Mai nou, se vorbeşte în argoul „din Bronx“ despre proceduri cu totul deosebite, pronunţate „chimo“, „chemo“ sau chiar „cemo“, dacă nu cumva şi altfel. Practicieni cunoscuţi şi calificaţi au o reţinere pudică să vorbească despre bolnavi şi le spun „pacienţi“, deşi toţi bolnavii, în principiu, sunt nerăbdători să fie iarăşi sănătoşi. Nemaivorbind de faptul că şi pacienţa aceasta a lor are o limită.
    Putem avea faţă de acest fel de formulări condescendenţa de a le considera drept automatisme, deşi ele sporesc şi derutează. Dar pe acelaşi sistem se dezvoltă în terminologia de specialitate o serie de referinţe şi plaje de limbaj care pot deveni şi inaccesibile, şi absconse. Suntem departe totuşi de o babilonie, dar se adânceşte paradoxul că, în timp ce tendinţa este de lărgire a accesului la îngrijirile medicale, accesul la comunicare în cadrul sistemului este dificil şi complicat artificial. Arta medicală este una de echipă şi pentru o evoluţie de succes este nevoie de comunicare limpede şi exactă. A dezvolta şi în medicină un limbaj corporatist din care nu se înţelege mai nimic, ori o păsărească fără conţinut nu poate fi de vreun folos. Altfel (cum spunea ştiţi dumneavoastră cine) una vorbim, alta fumăm.

 

N. red.: Trebuie amintit, în acest context, valorosul instrument lexical din domeniul medical, alcătuit de bine-cunoscutul şi apreciatul nostru colaborator, dl prof. dr. Valeriu Rusu. Ajuns la ediţia a patra (2010), monumentalul Dicţionar medical în cauză aduce la zi terminologia medicală actuală şi clarifică numeroase împrumuturi lingvistice recente utilizate în medicină. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe