Newsflash
Istoria Medicinei

Deschizător de drumuri

de Nicoleta NICOLAE - aug. 23 2013
Deschizător de drumuri
   Născut la 3 august 1913 în comuna Bălănoaia (jud. Giurgiu), într-o familie de dascăli, acad. Marin Voiculescu este una dintre cele mai marcante personalităţi medicale în domeniul bolilor infecţioase din România.
   Şef de promoţie şi absolvent „magna cum laude“ al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, acad. Marin Voiculescu ajunge, în 1951, decan al Facultăţilor de Igienă şi de Medicină Generală, iar ulterior este preşedintele Uniunii Societăţilor Ştiinţelor Medicale, vicepreşedinte al Societăţii Balcanice de Medicină, director al Clinicii de Boli Infecţioase Colentina şi ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Deschizător de drumuri şi medic de excepţie, acad. Marin Voiculescu a lăsat în urma sa o puternică şcoală medicală de boli infecţioase. Redactor şef al revistei Viaţa medicală, academicianul este autorul a numeroase tratate şi monografii privind bolile infecţioase, dar a scris totodată volume de proză, versuri şi eseuri. Primele poezii şi proze le-a scris în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a luptat pe frontul de est. Membru titular al Academiei Române, Marin Voiculescu a dus o susţinută activitate în cadrul instituţiei, prin organizarea de conferinţe, prelegeri şi activităţi în cadrul secţiei medicale.
   S-a stins din viaţă la 3 iulie 1991, lăsând în urmă scrieri valoroase şi o bogată moştenire ştiinţifică.
  Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu“ a fost înfiinţată în semn de recunoştinţă faţă de personalitatea de marcă a lumii medicale româneşti reprezentată de acesta şi are menirea de a perpetua adevărata profesiune de credinţă a marelui medic. De asemenea, organizaţia şi-a propus, încă de la început, să întărească fundamentele filosofiei medicale a profesorului Marin Voiculescu: nobila misiune în favoarea persoanelor bolnave, aflate în suferinţă şi nevoie. Un astfel de deziderat a fost întemeiat şi continuă să fie susţinut prin cuceririle ştiinţifice în continuu progres, prin educaţie la cel mai înalt nivel, prin disponibilitate, generozitate şi altruism. Pentru a-şi împlini vocaţia, Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu“ organizează congrese, conferinţe şi simpozioane, publică lucrări de specialitate, elaborează programe naţionale de sănătate şi acordă burse de specializare şi de perfecţionare în ţară şi dincolo de graniţe. În fiecare an, ea oferă premii de excelenţă reprezentanţilor de seamă ai lumii medicale, academice, ştiinţifice şi culturale din România. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea acad. Marin Voiculescu, Fundaţia care îi poartă numele a organizat o ceremonie aniversară în memoria marelui medic.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe