Newsflash
OPINII

Declaraţia Triadei OMS-ICN-ICM 2022

de Biroul de presă OAMGMAMR - mai 27 2022
Declaraţia Triadei OMS-ICN-ICM 2022

Peste 650 de lideri ai asistenţilor medicali și moașelor din 165 de ţări au participat la discuţii alături de reprezentanţi ai centrelor colaboratoare ale OMS pentru asistenţi medicali și moașe, decani și alţi profesori, autorităţi de reglementare în domeniu și alţi parteneri relevanţi.

Asistenţii medicali șefi și moașele șefe desemnate de guvernele statelor membre ale OMS, reprezentanţii asociaţiilor naţionale de asistenţi medicali și moașe s-au întâlnit virtual pentru cea de-a noua „Întâlnire a Triadei OMS-ICN-ICM” (Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali - Confederaţia Internaţională a Moașelor).

Peste 650 de lideri ai asistenţilor medicali și moașelor din 165 de ţări au participat la discuţii alături de reprezentanţi ai centrelor colaboratoare ale OMS pentru asistenţi medicali și moașe, decani și alţi profesori, autorităţi de reglementare în domeniu și alţi parteneri relevanţi.

Întâlnirea s-a concentrat pe accelerarea punerii în aplicare a Direcţiilor Strategice Globale pentru Profesiile de Asistent Medical și Moașe 2021-2025, document programatic adoptat în cadrul celei de-a 74-a Adunări Mondiale a Sănătăţii.

În cadrul reuniunii au fost recunoscute și reafirmate următoarele:

  • Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra moașelor și asistenţilor medicali din întreaga lume.
    Burnoutul, îmbolnăvirile, intenţia de a renunţa și rata de pensionare sunt în creștere, la fel și incidenţa atacurilor și abuzurilor împotriva asistenţilor medicali și moașelor. Rata apariţiei bolilor de sănătate mintală în rândul lucrătorilor din sănătate de la debutul pandemiei de COVID-19 este alarmantă, cu impact semnificativ asupra moașelor și asistenţilor medicali.
  • Disponibilitatea redusă și numărul insuficient al moașelor și asistenţilor medicali pe timpul pandemiei de COVID-19 au contribuit la întreruperea serviciilor de sănătate esenţiale, fapt ce a afectat capacitatea ţărilor de redresare și de progres către o acoperire universală de servicii de sănătate.
  • Impactul dramatic al pandemiei de COVID-19 ilustrează costul subinvestiţiei în Sănătate și în lucrătorii din domeniul sănătăţii. Cu toate acestea, ţările se confruntă cu provocări pentru a crește cheltuielile interne pentru sănătate și îngrijiri medicale, în timp ce trebuie să redirecţioneze resursele și către alte priorităţi urgente.
  • Moașele și asistenţii medicali au nevoie de medii de lucru sigure și în care li se oferă sprijin, inclusiv condiţii de muncă decente, posibilitatea de a avansa în carieră, accesul prioritar la vaccinarea completă, politici la locul de muncă ce promovează egalitatea de gen și roluri de conducere care contribuie la reprezentarea echitabilă a femeilor în dezvoltarea politicilor de sănătate.

ETICHETEOAMGMAMR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe