Newsflash
Diverse

De la educaţie la practică în nursing

de Florica UDMA, Carmen NICOLAE - iun. 26 2014
De la educaţie la practică în nursing
Asociaţia de Nursing din România a sărbătorit, la 9 mai 2014, Ziua internaţională a nurselor, organizând o conferinţă cu tema „Nursele, o forţă pentru schimbare – o resursă vitală pentru sănătate“. Acţiunea s-a desfăşurat la hotelul Double Tree by Hilton din Bucureşti. La manifestare au participat nurse profesioniste, profesori de nursing, medici şi elevi din Baia Mare, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Târgovişte şi Timişoara. A fost un prilej de a ne reaminti cu respect şi recunostinţă de doamna Gabriela Bocec, „doamna nursingului românesc“, de la a cărei trecere în nefiinţă se împlinesc 7 ani. Gabriela Bocec are marele merit de a fi introdus conceptul de nursing în şcolile postliceale sanitare din România.
Pornind de la tema conferinţei, doamna Ecaterina Gulie, preşedinta Asociaţiei de Nursing din România, a făcut o scurtă prezentare a proiectelor actuale şi viitoare ale organizaţiei, anunţând că, între 19 şi 23 iunie 2015, la Seul, va avea loc conferinţa Consiliului Internaţional al Nurselor cu tema „Cetăţean global, nursing la nivel mondial“. Apelul către nurse s-a referit la responsabilitatea lor de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, prin implicarea în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. De asemenea, doamna Gulie a vorbit despre educaţia în nursing, citând-o pe dr. Margaret Chan, directoarea OMS: „Schimbarea transformaţio­nală în educaţia profesioniştilor din sănătate depinde de acţiunea amplă care se întinde pe sectoarele sănătate, educaţie, finanţe şi muncă. Noi nu putem lupta în acest secol XXI într-o bătălie unică pentru sănătate când personalul din sănătate a fost educat şi instruit pentru un loc de muncă în secolul XX”.
Lucrările conferinţei au fost structurate în trei secţiuni: personalul specializat în nursing, educaţia în nursing şi practica nursingului. Participanţii la conferinţă au susţinut lucrări deosebit de interesante şi bine documentate, fapt care demonstrează că există suficiente resurse şi preocupări pentru cercetare în nursing, precum şi dorinţa tinerilor de a deveni buni profesionişti. Au reţinut atenţia în mod deosebit lucrări ca: „Gradul de satisfacţie privind îngrijirile medicale la pacienţii din secţia de terapie intensivă cardiovasculară“, autori: Viorica Nedelcu, Liliana Bucur, Doiniţa Anastasiu, Magdalena Mihai, Neculina Prodan – terapie intensivă cardiovasculară, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, Bucureşti; „Mulţumiri pentru învin­gă­toare“, autor: Manoela Bindiu, preşedinta filialei ANR Maramureş; „Comportament de profesionist“, autor: Andreea Frant, anul II, profesor coordonator: Maria Stanciu, Şcoala postliceală sanitară Constanţa.
Ne-am bucurat în ziua de sărbătoare mondială a nurselor şi de salutul Asociaţiei de Nursing din Republica Moldova.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe