Newsflash
ACTUALITATE Cultură Știri

Cum arată timbrele cu chipul cercetătorului George Emil Palade

de Florentina Ionescu - dec. 6 2024
Cum arată timbrele cu chipul cercetătorului George Emil Palade

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când geniul biologiei celulare, George Emil Palade, a obținut Premiul Nobel.

Pentru a marca semicentenarul Premiului Nobel obținut de geniul biologiei celulare, Romfilatelia a inclus în Planul editorial al anului 2024 emisiunea de mărci poștale numită „George Emil Palade, Premiul Nobel. 50 de ani”. 

Emisiunea, alcătuită din un timbru, o coliță dantelată și un plic „prima zi”, a intrat în circulație marți, 19 noiembrie, data aniversării savantului de origine română, se arată pe site-ul Romfilatelia

În cadrul emisiunii (timbrul cu valoarea nominală de 13 lei și timbrul coliței dantelate cu valoarea nominală de 33 de lei) sunt redate următoarele elemente: portretul savantului, medalia de laureat al Premiului Nobel, un instrument de lucru (microscop electronic), logo-ul semicentenarului Premiului Nobel obținut de George Emil Palade.

Instituțiile care decernează Premiile Nobel sunt: Academia Regală de Știință din Suedia (Fizică, Chimie și Economie), Institutul Karolinska din Stockholm (Fiziologie sau medicină), Academia Suedeză (Literatură), Comitetul ales de Parlamentul Norvegiei (Premiul pentru Pace).

Printre laureații Nobel se înscrie la loc de cinste și primul român, savantul George Emil Palade, care, în 1974, a primit premiul pentru Fiziologie sau Medicină, urmare a unor cercetări de importanță majoră privind organizarea funcțională a celulei. 

Între alte distincții primite pentru activitatea sa științifică se înscriu titlurile de membru de onoare al Academiei Române și membru al Academiei de Științe a SUA. De menționat că premiul Nobel a fost obținut de George Emil Palade împreună cu Albert Claude și Christian de Duve. 

A trăit până în 2008 

Născut la Iași în anul 1912, cu studiile universitare efectuate în România, după căsătoria cu fiica industriașului Malaxa, în anul 1941 a părăsit România stabilindu-se în SUA. A decedat în anul 2008.

George Emil Palade a vizitat de mai multe ori România, ținând legătura permanentă cu cei doi fondatori ai Institutului de Biologie și Patologie Celulară din București, Maya Simionescu și Nicolae Simionescu. 


Notă autor:

Credit foto: www.romfilatelia.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe