Newsflash
Cultură

Suntem ceea ce mâncăm

de Demostene ŞOFRON - dec. 15 2017
Suntem ceea ce mâncăm
    Conferința națională „Nutriția – medicina viitorului”, care a avut loc la Cluj-Napoca la 23 și 24 noiembrie a reprezentat cadrul ideal pentru lansarea cărții Genetica, nutriția personalizată și medicina de precizie de Maria Vrânceanu, o lucrare ce a trezit un interes legitim încă de la prezentarea sa în ședința de plen.
     Biolog, nutriționist cu specializarea nutrigenetică, cercetător și cadru didactic, Maria Vrânceanu pornește demersul științific de la cercetările în domeniul nutriției, „care au adus, încă de timpuriu, avantaje societății umane”. Să nu uităm că Hipocrate, chiar la vremea sa, înțelesese că același aliment poate fi benefic pentru o persoană și o adevărată otravă pentru altcineva. Celebra sa frază „alimentul să-ți devină medicament” este astăzi mai valabilă ca oricând.
     Lucrarea are nouă capitole, în toate regăsindu-se „integrarea biologiei, geneticii și sănătății”, trinom ce a deschis calea aplicării tehnologiilor genomice în nutriție. Cartea interesează prin tematica legată de genomul uman (cromozomul, structura ADN primară și secundară, acizii ribonucleici, gena, genotipul, fenotipul, boala), pentru noțiunile de nutrigenetică, nutrigenomică, epigenetică (epigenetica și nutriția, nutriția în sarcină, epigenetica și îmbrătrânirea), genetica clinică și medicală (legătura cu bolile neurologice, cardiovasculare, cu frumusețea și performanța sportivă), genetica intoleranțelor alimentare (genetica intoleranței la glucoză și lactoză, intoleranța la histamină, farmacogenetica, genetica detoxifierii), legătura dintre greutatea corporală și genetică (etiologia obezității, gena FTO, genele LEP și LEPR, gustul și obezitatea, adicțiile alimentare), crononutriție (genele orologiu și crononutriția, bioritmuri, orologiul biologic și cronodisrupția). Autoarea scrie și despre testul genetic GenoMaV, medicina de precizie și, nu în ultimul rând, despre nutrigenomică în bucătărie, capitolul din urmă oferind idei de rețete sănătoase și gustoase.
     Fiecare capitol în parte merită citit cu atenție. Mă opresc asupra capitolului 8, testul genetic GenoMaV Full Nutrition, care cuprinde un panel cu gene corelate cu obezitatea, diabetul, inflamația, metabolismul lipidelor și dislipidemiilor, metabolismul vitaminelor B și homocisteina, detoxifierea și stresul oxidativ, sănătatea osoasă sau predispoziția la carență de vitamină D. La fel de interesant este și capitolul dedicat crononutriției – studiul efectului nutriției asupra proceselor metabolice și fiziologice raportat la orele de alimentație și în relație directă cu ritmul circadian. Genetica frumuseții este un alt segment care trezește interes și ajunge să menționez faptul că pune în discuție îmbătrânirea pielii, îmbătrânirea cronologică și fotoîmbătrânirea. În fine, genetica și performanța sportivă evidențiază legătura dintre fiziologie, biochimie și genetică în sfera activităților și exercițiilor fizice, insistând în special asupra efectului eredității asupra diferitelor segmente ale performanțelor sportive în diferite ramuri de sport. Concluzia este că „un campion este rezultatul geneticii combinat cu multe antrenamente”.
     „Nutrigenomica oferă oportunități extraordinare sectorului biomedical, împingând cercetarea într-o direcție cu totul nouă. Putem să folosim alimentele și componentele acestora pentru a descătușa potențialul genetic uman, creșterea performanțelor și reducerea riscului de boli cronice. Nutrigenomica este puntea de legătură între variabilitatea geneticii individuale și răspunsul la alimentele bioactive”, declară autoarea în introducerea lucrării.
     Ne aflăm deci în fața unui ghid util pentru specialiștii din sfera geneticii sau a genomicii, indiferent de vârstă sau preocupări.

 


 

Maria Vrânceanu – Genetica, nutriția personalizată și medicina de precizie. Editura Tracus Arte, București, 2017 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe