Newsflash
Cultură

Stresul ocupaţional în spital

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 26 2013
Stresul ocupaţional în spital
   Numărul din martie 2013 al revistei Maramureşul medical ne întâmpină optimist, cu un cireş înflorit pe copertă, chiar dacă anul acesta primăvara s-a lăsat îndelung aşteptată. Aflăm, din articolul semnat de dr. Dorin Triff şi ing. Dorel Pătraşca, despre particularităţi ale stresului ocupaţional în mediul spitalicesc. Iată câteva concluzii ce se desprind din sondajul pe un eşantion de tip cluster, dintr-un spital de boli cronice cu specific de psi­hiatrie şi medicină internă şi un spital municipal: extenuarea emoţională se asociază cu stresul lucră­torilor privind sprijinul din partea superiorilor, respon­sabilitatea crescută speci­fică postului, incertitudinea privind vi­itorul acestuia; imposibili­tatea sau difi­cultatea dezvoltării în plan profe­sional, sarcinile de muncă repetitive şi mono­tone, sau crescute, riscurile de îmbolnăvire profesio­nală şi programul de lucru inflexibil, fără o legătură semnificativă cu gradul de participare la luarea deciziilor privind locul de muncă sau relaţiile de muncă cu ceilalţi angajaţi; la femei, o sursă de stres semnificativ mai importantă decât la bărbaţi e reprezentată de gradul de participare la luarea deciziilor privind locul de muncă.
   Afaziile corticale în cadrul AVC ischemice şi hemoragice sunt aduse în discuţie de dr. Rodica Loloş, prof. dr. Ştefania Kory Calomfirescu şi dr. Melania Kory-Mercea. Cele mai frecvente forme de afazie corticală, în ordinea constatării lor, sunt: mixtă (globală), transcorticală motorie şi receptivă, de tip Broca, de tip Wernicke, de conducţie şi de tip motor, însoţită de apraxie facio-buco-linguală şi afazia încrucişată. În stabilirea unei forme de afazie, elementele semiologice iniţiale, precum şi cele restante sunt de o mare valoare pentru precizarea metodelor de logopedie, la orice pacient.
   Prof. dr. Dorin Iosif Bardac abordează aspecte ale patologiei profesionale bucodentare – lizereul gingival, stomatite, parodontopatia, afecţiuni ale glandelor salivare, subliniind specificitatea activităţii medicului stomatolog într-o întreprindere.
   Cronoapiterapia este o perspectivă promiţătoare, în opinia prof. dr. Dana Baran; aceasta afirmă că mierea de albine, lăptişorul de matcă, polenul şi propolisul au dovedit efecte antioxidante, antiinflamatoare şi antiinfecţioase, cicatrizante, revigorante, dar şi sedative. Cronoapiterapia, raportată la ritmurile circadiene ale sistemelor redox endogene, ar putea exercita un impact mai intens şi selectiv, cu reacţii adverse mai reduse. Resincronizând bioritmurile perturbate, apiterapia pare să fie un eficient cronobiotic ori cronizator.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe