Newsflash
Cultură

Portrete sentimentale

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mai 2 2012
Portrete sentimentale
   Corul ne transpune în sentimental: „De-ar fi mândra unde-i luna/Aş vedea-o-ntotdeauna“... Numele emisiunii de la Radio România Cultural este „Portrete sentimentale cu Viorel Cosma“. Portretul este, de data aceasta, al lui Constantin Catrina, „un octogenar al muzicologiei româneşti“, cum îl numeşte cu admiraţie şi respect Viorel Cosma. Aflăm că începuse ca dirijor, se apropiase de muzica corală, dar s-a dovedit a fi, între timp, compozitor şi pasionat culegător de folclor (vezi „Cucule cu pană sură“, „Munte, munte brad frumos“ şi multe altele, nu doar din melosul popular). În anii ’60–’80 studiază portul popular de pe Târnave, obiceiurile, izvoarele muzicii de peste munţi. Fondul documentar şi-l alcătuise încă de pe când era profesor la liceul din Rupea. „Olteanul de Braşov“, cum îl tachinau colegii de la Rupea. De la Braşov avea să caute comori culturale la Cluj, Blaj, Sibiu, în celelalte centre din toată Transilvania. Studiile superioare le-a făcut la conservatoarele din Bucureşti şi Cluj-Napoca. Dar se născuse la 6 noiembrie 1933 în comuna Ţiu, judeţul Dolj (semnase, la un moment dat, cu pseudonimul C. Ţiu). Are şi studii de bizantino­logie. Terenul bizantinologiei îl explorează ca muzicolog. Bizantinologul braşovean scrie „Muzica şi muzicologii cetăţii“, dar şi „Muzica de tradiţie bizantină în Şcheii Braşovului şi în România“. Îl atrăgeau tradiţia din Şcheii Braşovului şi noul teatru de stat, pe scena căruia avea să se prezinte cu succes. A debutat şi în lumea călugărilor de la Mofleni (ca exemplificare, tocmai ascultăm „Mama“ de I. D. Chirescu, interpretată acolo). A scris despre comorile din Ardeal. Şi-a lăsat numele pe o enciclopedie a muzicii româneşti. A publicat şi o culegere de colinde „Bună seara lui Crăciun“.
   La aproape 80 de ani, observă Viorel Cosma, recenzează festivaluri, transcrie şi scrie cărţi, articole pe care le publică în presa transilvăneană şi centrală. Are un dicţionar în curs de apariţie.
   Ce-l impresionează în mod deosebit pe Viorel Cosma la Constantin Catrina? Toate cele de mai sus, împreună cu „lipsa de egoism profesional, proprie cercetătorilor de arhive“. Trimitea o bogăţie de menţiuni bibliografice folositoare cercetătorului care acum declară emoţionat: „Pe Catrina l-am pus definitiv la inimă şi nu l-am părăsit niciodată“.
   Şi acum câteva date (preluate de pe internet) despre titularul emisiunii – muzicologul, lexicograful şi criticul muzical Viorel Cosma: s-a născut la 30 martie 1923 la Timişoara. A intrat la Conservatorul din Timişoara la vârsta de 6 ani, în urma unei dispense de vârstă acordate de regele Carol al II-lea. La Timişoara, ia lecţii de vioară cu Eugen Cuteanu şi de solfegiu cu Sabin Drăgoi. A absolvit Liceul „Gheorghe Şincai“ din Bucureşti. La Conservatorul din Bucureşti (1945–1950), studiază armonia cu Mihail Jora, armonie şi contrapunct cu Marţian Negrea, compoziţie cu Leon Klepper, orchestraţie cu Theodor Rogalski, istoria muzicii cu Zeno Vancea şi Vasile Popovici, dirijat coral cu Ştefan Popescu şi Dumitru D. Botez, dirijat orchestră cu George Georgescu şi Constantin Silvestri, estetică muzicală cu Dimitrie Cuclin, canto cu Jean Bănescu, pian cu Florin Eftimescu şi Paul Jelescu. S-a perfecţionat în Bucureşti (1947–1950) cu Mihail Jora (forme muzicale, compoziţie) şi cu Paul Constantinescu (armonie modală). S-a specializat la Seminarul de Muzicologie din Erlangen – Nürnberg (1972–1973) cu prof. dr. Martin Runcke.
   Ce ne impresionează în mod deosebit la Viorel Cosma? Cele de mai sus, întreaga activitate, plus perseverenţa, căldura şi respectul cu care-şi alcătuieşte admirabilele sale „portrete sentimentale“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe