Newsflash
Știri

Crucea Roșie Română marchează în școli Ziua Mondială de Prim Ajutor

de L. Budin - sept. 10 2021
Crucea Roșie Română marchează în școli Ziua Mondială de Prim Ajutor

Sub sloganul „Fii un erou de prim ajutor la școală și în comunitatea ta”, Ziua Mondială de Prim Ajutor din acest an plasează copiii în centrul atenției.

Ziua Mondială a Primului Ajutor, marcată anual pe 11 septembrie, este o oportunitate de promovare și conștientizare a importanței pe care o are pregătirea în acordarea primului ajutor, se arată într-un comunicat.

Crucea Roșie Română va organiza simulări și demonstrații pentru copii, precum și demonstrații de prim ajutor realizate chiar de copii, în special de elevi care au participat la concursul de educație pentru sănătate și prim ajutor „Sanitarii Pricepuți”. 

prim-ajutor-copii

Generații mai pregătite

Ziua Mondială de Prim Ajutor recunoaște rolul important pe care îl au Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie în formarea în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacității oamenilor de a răspunde în situații de accident sau boală.

Primului ajutor la școală este esențial, iar copiii pot fi în acest caz furnizori foarte importanți. De asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgență. Însușirea abilităților de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generații viitoare mai pregătite în caz de urgență”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Reacții în situații limită

Abilitățile de acordare a primului ajutor le permit copiilor să devină mai receptivi și să aibă o reacție mai bună în situații de urgență, îi învață cum să-și păstreze calmul și dorința de a-i ajuta pe ceilalți.

Pentru elevii din clasele V- XII, Crucea Roșie Română organizează, de peste 50 de ani, la nivel național, concursul de educație pentru sănătate și prim ajutor „Sanitarii Pricepuți”, unic în țară.

Fapte și cifre

Crucea Roșie Română educă și furnizează cursuri de prim ajutor  de 145 de ani fără întrerupere. Cursurile au acoperire națională și certificare europeană. În 2020, un an în care cursurile s-au desfășurat în cea mai mare online, organizația a instruit peste 10.000 de persoane.

Federația Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR) reamintește următoarele:

  • Leziunile reprezintă o mare parte din cauzele deceselor copiilor, în special la copiii mai mari. Leziunile sunt responsabile pentru 950.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 90%, sau 830.000, dintre aceste decese sunt cauzate de răni neintenționate (accidente rutiere, înec și arsuri grave).
  • Substanțele găsite în case și în jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate în otrăvirea copiilor. Peste 45.000 de copii și adolescenți mor în fiecare an în urma otrăvirii - adică aproximativ 123 de copii pe zi.
  • Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Peste 260.000 de copii și adolescenți mor în fiecare an din cauza unui accident rutier, adică aproximativ 718 copii pe zi.
  • Luând în considerare siguranţa şi protecţia copiilor, FISCR subliniază importanţa educării copiilor în acordarea primului ajutor, astfel încât să fie pregătiţi să reacţioneze, în situaţii de urgenţă, în mod eficient, salvându-şi fie propria viaţă, fie pe a celor din jur.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe