Newsflash
Internaționale

Crucea Roşie este ţinta unei campanii de dezinformare, în contextul războiului

de L. Budin - mar. 30 2022
Crucea Roşie este ţinta unei campanii de dezinformare, în contextul războiului

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a denunţat că este vizat de o campanie de dezinformare şi de minciuni pe reţelele sociale, în scopul discreditării misiunii sale umanitare.

Această situaţie pune în pericol capacitatea organizaţiei de a oferi ajutor victimelor, în contextul conflictului din Ucraina, relatează EFE și Agerpres.

refugiati-crucea_rosie_ro1
Sursă foto: Centrul Media - Crucea Roșie Română

 

Asistăm la atacuri deliberate, relatări false şi dezinformare care discreditează CICR, ceea ce poate dăuna în mod real echipelor noastre şi partenerilor noştri din mişcarea internaţională a Crucii Roşii care lucrează pe teren şi oamenilor faţă de care avem o datorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei umanitare cu sediul la Geneva, Ewan Watson.

Printre informaţiile false care au fost difuzate se numără aceea că CICR a fost implicat în evacuarea forţată a civililor sau în deschiderea de tabere de refugiaţi.

Nu suntem implicaţi în niciun fel de evacuare forţată, nici în transferul forţat al civililor din Mariupol în Rusia sau în alt oraş din Ucraina. Nu participăm niciodată la o operaţiune care să fie împotriva oamenilor. Nu am deschis niciun fel de tabere, tot ceea ce se spune în acest sens este un fals absolut”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CICR.

Neutralitatea Crucii Roșii şi acţiunea ei umanitară imparţială trebuie să fie respectate.

Neutralitatea şi imparţialitatea nu sunt concepte abstracte, ci ceea ce ne permite să ajutăm şi să salvăm vieţile civililor, indiferent de ce parte se află ei”, a adăugat Watson.

În egală măsură, a explicat el, prezenţa organizaţiei în zone de conflict are singurul scop de a ajuta şi proteja civilii şi „sub nicio formă acest fapt nu poate fi interpretat ca o legitimare a revendicărilor teritoriale sau de suveranitate”.

Propunerea de a deschide un birou al Crucii Roşii în oraşul rusesc Rostov pe Don, în apropiere de frontiera ucraineană, a primit interpretări negative, punând sub semnul întrebării neutralitatea organizației. Watson a explicat că este nevoie de o prezenţă a Crucii Roșii în Ucraina şi ţările vecine, pentru a putea veni în ajutorul victimelor conflictului, oriunde s-ar afla ele.

Peste 2.000 de refugiați s-au vaccinat anti-COVID în România

Peste 400 de refugiați ucraineni sunt internați în spitalele din România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe