Newsflash
Internaționale

Crește numărul de cazuri de variola maimuţei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mai 27 2022
Crește numărul de cazuri de variola maimuţei

Mai multe cazuri de variola maimuţei au fost raportate la nivel mondial. Experţii se așteaptă ca și mai  multe să fie identificate în perioada următoare, dar consideră că vor putea ţine situaţia sub control.

Cazurile confirmate la închiderea ediţiei au fost identificate în Australia, Belgia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie și SUA. În fiecare dintre aceste ţări au fost confirmate între 1 și 5 cazuri. În Statele Unite, oficialii de la Casa Albă au declarat că prevăd o creștere considerabilă a numărului de cazuri în perioada următoare, chiar dacă virusul are o contagiozitate mai mică decât cea a SARS-CoV-2. Experţii în sănătate publică spun că sunt destul de siguri că vor putea preveni răspândirea și că vor putea trata persoanele care se vor infecta.

Infectarea apare în urma contactului cu o persoană infectată prin expunerea la leziunile cutanate, mucoase, picături flugge sau produse contaminate cu secreţii, cum ar fi așternuturile etc. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA evaluează dacă ar trebui administrat un vaccin pentru prevenirea acestei boli personalului medical care îngrijește pacienţii infectaţi sau celor care se află la risc de a dezvolta această boală.

Virusul variolei și virusul care determină variola maimuţei sunt asemănătoare, ambele fiind membri ai familiei Ortho­poxvirus, deci anumite vaccinuri care previn variola pot fi eficiente și împotriva acestuia.

Flu-like și inflamaţia ganglionilor

Simptomatologia iniţială este cea flulike: febră, frisoane, astenie, cefalee și slăbiciune musculară. Un element care diferenţiază infecţia cu virusul variolei maimuţei de variolă este apariţia inflamaţiei ganglionilor limfatici. După apariţia acestora, apare un rash caracteristic la nivel facial și pe corp, inclusiv la nivelul cavităţii bucale, la nivel palmar, plantar. Erupţiile cutanate sunt dureroase, au un aspect „perlat”, cu fluid, și uneori sunt încercuite de un eritem circular. Leziunile se pot remite pe o perioadă de două-trei săptămâni, conform CDC.

În trecut, cazurile de variola maimuţei au fost raportate în Africa Centrală sau de Vest. Nu se cunoaște motivul pentru care au reapărut aceste cazuri. Conform unor raportări din Africa, unele persoane, precum cele imunodeprimate sau copiii mici, sunt la risc de a dezvolta o formă severă a bolii.

 

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/05/22/health/monkeypox-cases-sunday/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe