Preşedintele Cenaclului literar „Victor Papilian“ al cadrelor medicale din Cluj, dr. Justinian Gr. Zegreanu, a adunat între coperţile unei cărţi-antologie confesiunile colegilor săi întru literatură şi medicină. Opinii despre volum, dar şi despre vocaţie ne împărtăşeşte Elena Solunca la Cartea confraţilor.

"> Creaţia artistică – desăvârşire a actului terapeutic - Viața Medicală
Cultură

Creaţia artistică – desăvârşire a actului terapeutic

de Elena SOLUNCA - mar. 21 2014
Creaţia artistică – desăvârşire a actului terapeutic

Preşedintele Cenaclului literar „Victor Papilian“ al cadrelor medicale din Cluj, dr. Justinian Gr. Zegreanu, a adunat între coperţile unei cărţi-antologie confesiunile colegilor săi întru literatură şi medicină. Opinii despre volum, dar şi despre vocaţie ne împărtăşeşte Elena Solunca la Cartea confraţilor.

   Scria Petre Ţuţea că medicina este arta vindecării care, teoretic, nu are limită. Cineva ar putea spune – nu fără o anume îndreptăţire – că asta era pe vremea lui, că astăzi medicina devine, din ce în ce mai mult, tehnologie, galopând de la o „generaţie“ la alta şi conferind uneori accente dramatice însingurării omului. Ne încăpăţânăm să credem că vindecarea rămâne şi o artă, câtă vreme omul va fi încă „un necunoscut“, iar cuvintele întemeietoare ale lui Aristotel despre cele trei leacuri – plantele, bisturiul şi cuvântul – îşi păstrează viabilitatea. Mai ales cuvântul, prin care ne asemănăm cu Dumnezeu, care, prin Cuvântul Său, „toate cu înţelepciune le-a făcut“. Scria psalmistul: „Cu cuvântul, Domnul cerurile le-a întărit“ şi în altă parte „trimis-a Cuvântul Său şi i-a vindecat pe ei“. În Cartea Facerii citim cum, în primele zile, Dumnezeu, prin Cuvânt, a făcut lumea, cu toate ale ei şi, luând aminte, a constatat „că este bine“. La sfârşit, l-a făcut pe om, dăruindu-i chipul spre a lucra asemănarea cu El şi „ca să stăpânească tot pământul“; uitându-se din nou asupra întregii creaţii, a constatat că toate „erau foarte frumoase“. Binele este o mărturisire a adevărului, iar frumosul, spunea Platon, „splendoarea“ lui, după cum nu puţini cred că frumuseţea va salva lumea. Salvarea este posibilă câtă vreme frumosul este expresia măiastră a armoniei, ca o recuperare a unităţii din diversitate. Cum vindecarea presupune o restabilire a echilibrului şi armoniei între toate câte sunt ale omului, medicina îşi perpetuează caracterul de a fi o artă, iar medicul află în creaţie o formă de restaurare a propriei armonii interioare, mereu încercată de suferinţa semenilor săi, pe care se străduieşte să o aline, dacă nu s-o vindece. Deloc întâmplător, cei mai mulţi medici aleg să-şi exprime preaplinul sufletesc prin cuvânt – poezie, proză, filozofie chiar – apoi prin imagine şi muzică. Sunt doar câteva impresii pe marginea lucrării Confesiuni din culise. Antologia Cenaclului literar „Victor Papilian“ al cadrelor medicale din Cluj, semnate de medicul Iustinian Gr. Zegreanu (Ed. Napoca Nouă, 2013). Cartea este mai mult decât o antologie, cuprinzând şi o anchetă la care participă medici-scriitori de la cenaclul clujean, cei care îşi împart viaţa între medicină şi scris, simţind că şi astfel se împlinesc şi se afirmă în umanitatea lor, pentru care „nimic din ce-i uman nu le rămâne străin“. O fac cu seriozitate şi temeinicie, pentru că au ceva de spus semenilor; o fac cu res­ponsabilitate, spre bucuria comunicării autentice. Răspunsurile lămuritoare sunt întregite de fragmente din scrierile celor chestionaţi. Loc de complexe nu prea aflăm, câtă vreme medici profesionişti scriitori există, scriitori profesionişti care să fie şi medici nu prea ştim. E o nuanţă asupra căreia s-ar cuveni să luăm aminte, cu atât mai mult cu cât din răspunsuri înţelegem că între cele două îndeletniciri nu există contradicţie, ci o relaţie de reciprocă îmbogăţire.
   Autorul şi-a ales călăuză cuvintele lui Scott Fitzgerald: „Nu scrii pentru că vrei să spui ceva; scrii pentru că ai ceva de spus“. Acest „ceva de spus“ este provocat de cele zece întrebări abil formulate pentru a pătrunde în labirintul personalităţii fiecăruia dintre medicii-scriitori chestionaţi. La rândul lor, textele sunt selectate cu atenţia cuvenită unui moment aniversar – în 2013, cenaclul clujean a împlinit 35 de ani de existenţă, iar semnele pentru viitor sunt încurajatoare. Sistematic, întrebările privesc actul în sine al scrierii, ca nevoie care, pentru a se împlini, presupune vocaţie, dar şi unele condiţii „de lucru“. De fapt, „vocaţia“ este numitorul comun al celor două îndeletniciri – anume vocaţia de a te face folositor omului. Or, suferinţa, boala de orice natură perturbă echilibrul, zdrenţuieşte unitatea şi întunecă unicitatea omului. Nu ştim dacă există imunitate la suferinţă, însă e cert că ea şlefuieşte, în feluri diferite, personalitatea pacientului, dar şi pe cea a medicului, care resimte dezechilibrul bolii ca un eşec existenţial şi stăruie a reda celui suferind integritatea, pentru care îşi asumă responsabilitatea. Arta este atunci şi un excelent mijloc terapeutic, ce dă putere medicului să-şi ducă misiunea asumată mai departe. Bunăoară, Laura Potop a găsit potrivit să se exprime prin culoare şi linie într-o alcătuire poematică, convinsă că „Pictura este un act dureros de realizare a unui echilibru între viziunea interioară, virtuozitate şi mister“, iar reproducerile care împodobesc cartea o ilustrează cu măiestrie. Sub genericul „pasiune, iubire sau dorinţa de a comunica lumii ceva“, cititorul este invitat să-i cunoască mai bine şi cu folos intelectual şi afectiv pe Tiberiu Bălcescu, Cristian Bârsu, Mariana Floarea, Ştefania  Kory Calomfirescu şi Eugenia Nicoară. Abia simţit este creată o atmosferă a stării de creaţie (în cele din urmă şi actul medical poate fi asociat cu unul de creaţie) şi, ca într-un joc secund, atmosfera Clujului inte­lec­tual, care mai păstrează abia desluşit farmecul de odinioară. În cele din urmă, cele două îndeletniciri se regăsesc într-o a treia, specifică omului, şi pe care Ştefania Kory Calomfirescu o defineşte ca „meseria de a dărui“.
   Cristian Bârsu şi-a ales ca moto un citat din cea de a doua Epistolă către Timotei a Sfântului Apostol Pavel: „Dumnezeu nu ne-a dat duh de temere, ci de putere şi de iubire şi de minte-nţeleaptă“. Ideea este dezvoltată cu erudiţie şi eleganţă în expozeul „Colaborarea minţii cu inima“, care se distanţează de neurocardiologie pentru a se angaja într-o dezbatere de larg interes – relaţia dintre religie şi ştiinţă. O face printr-un recurs generos la ştiinţă şi teologie, pentru a arăta că „mintea nu este numai un atribut definitoriu al creierului, ci poate fi apreciată ca o energie a inimii, care în perioada embrionară este transferată creierului“. Atunci, „coborârea minţii în inimă“ are semnificaţia „unei reîntoarceri la origini“, după cum, am adăuga, îndemnul „Sus să avem inimile“ trimite la Cuvântul „prin care toate s-au făcut“. Cert este că unitatea lor reprezintă o „modalitate de dezvoltare a vieţii spirituale“ şi, de ce nu, de refacere a echilibrului inte­rior, luminând căutarea drumului spre realizarea unei armonii exterioare.
   Autorul cărţii, care este şi preşedintele Cenaclului „Victor Papilian“, se supune aceluiaşi chestionar şi răspunsurile sale sunt cristalizate în cuvintele: „Posedăm un crâmpei de dumnezeire în noi, pentru că altfel nu am putea crea“. Mai mult, scrisul este şi o formă de a „exorciza demonii interiori“, o formă de „purificare“ prin comunicarea cu semenii, şi, în ultimă instanţă, „un mod de su­pra­vieţuire“. Sau, mai degrabă, de supra-vieţuire, de trăire într-un spaţiu unde să încercăm (unii au şansa să şi reuşească) să ne sustragem im­placabilei legi a entropiei. „Murim de atâta absurd şi venin / Murim de cât suntem de cruzi / Murim de cei ce-n urma noastră vin / Murim în gaură de şarpe sau în cer / Murim în fiecare dimineaţă / Şi ne simţim atâta de stingheri / Că trebuie să ne trăim a noastră viaţă“.
   Dar, cum vedem în fiecare zi, de când creaţia se supune cu o docilitate compromiţătoare legilor pieţii, de când valoarea este echivalată nepermis cu succesul (bine regizat), „publică prea multă lume care nu are ceva de spus“. Fiecare dintre medicii scriitori din această antologie are ceva de spus şi o face cu „uneltele“ lui. Şi chiar dacă nu au întotdeauna timp să migălească pe manuscris, se consideră datori să-şi desăvârşească actul medical în creaţia artistică, pentru ca darul său să fie tămăduitor pentru trup şi pentru suflet.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe