Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Copiii născuți cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în continuare în țară

de L. Budin - apr. 19 2022
Copiii născuți cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în continuare în țară

Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în continuare în țară, ca urmare a prelungirii cu încă trei ani a unui acord de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Copiii care se nasc cu malformaţii cardiace vor fi operaţi în continuare în România, ca urmare a prelungirii cu încă trei ani a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România, informează Agerpres.

bebe-spital

România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor (...), în zona aceasta, a chirurgiei cardiovasculare, şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect, pe de o parte, şi extinderea lui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministrul a adăugat că fost impresionat de mai tinerii colegi români, care au învăţat să opereze copii pentru diverse malformaţii legate de aparatul circulator.

De curând, au fost operaţi doi (...) copii ai refugiaţilor din Ucraina, şi este un exemplu de solidaritate europeană, aş spune”, a precizat Alexandru Rafila.

Profesor doctor Tammam Youssef, coordonatorul proiectului pentru România, şi-a manifestat speranţa ca în anul 2025 toţi copiii care se nasc cu malformaţii cardiace să fie operaţi în ţară.

În fiecare an, se nasc 1.000 de cazuri. Dintre aceştia 100-150 sunt urgenţe. Urgenţele acestea înainte mureau toate, acum aproape nu mai moare niciunul. (...) Am ajuns să facem 95% din cazuri -  5% din cazuri nu le putem face aici, le trimitem la San Donato, care se operează ca şi copiii italieni”, a spus medicul.

Programul de cooperare, care a început în 2013, are două componente: una, în care echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România, şi a doua, de pregătire profesională în Italia a personalului medical din ţara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Intervenţiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din București şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara.

Secţie pentru mari arşi, inaugurată la SCJU Craiova

Italia: vaccinurile au redus la jumătate numărul deceselor COVID

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe