Newsflash
Internaționale

Comisia Europeană sprijină 124 de cercetători din Ucraina

de Florentina Ionescu - feb. 23 2023
Comisia Europeană sprijină 124 de cercetători din Ucraina

În total, 124 de cercetători din Ucraina care au fugit din calea războiului vor primi sprijin de la Comisia Europeană.

Astăzi, 23 februarie, Comisia Europeană (CE) a anunțat oficial rezultatele selecției realizate în cadrul inițiativei MSCA4Ukraine, care sprijină cercetătorii obligați să părăsească Ucraina.

Astfel, 13 doctoranzi și 111 cercetători postdoctorali din Ucraina își vor putea continua activitatea în statele membre ale UE și în țările asociate la programul Orizont Europa, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

cercetarecancer

Cercetătorii selecționați vor fi găzduiți de organizații academice și non-academice din 21 de țări, majoritatea având sediul în Germania, Republica Cehă și Franța. Cercetătorii vor lucra la proiecte de vârf care cuprind toate disciplinele științifice.

Cele mai multe dintre propunerile de cercetare selecționate sunt în domeniul științelor vieții (25,8 %), al științelor sociale și umane (21,8 %) și în domeniul chimiei (17,7 %). Durata burselor acordate variază între opt luni și doi ani, cea mai mare parte dintre candidați primind o bursă de doi ani.

Accent pe competențele legate de cercetare

Vor fi oferite și oportunități de dezvoltare a carierei și activități de formare, cu accent pe dezvoltarea de abilități și competențe-cheie transferabile legate de cercetare. La fel ca și în principalele Acțiuni Marie Skłodowska-Curie, programul, cu un buget global de 25 de milioane de euro, va sprijini cercetătorii selecționați cu responsabilități familiale prin acordarea de alocații familiale și va acorda o alocație pentru nevoi speciale pentru a-i ajuta pe cei cu dizabilități și a le facilita participarea.

O prezentare detaliată, inclusiv a sferei proiectelor, a organizațiilor-gazdă și a țărilor implicate, este disponibilă aici.

Atunci când condițiile vor permite acest lucru, cercetătorii vor primi sprijin pentru a se restabili în Ucraina și a contribui la reconstruirea și protejarea capacității țării în domeniul cercetării și inovării. Sprijinul disponibil le va permite să mențină legăturile cu organizația-gazdă, să realizeze stagii în domeniul cercetării și să dezvolte proiecte noi atunci când situația o va permite.

Reamintim că anul trecut Comisia Europeană a introdus o acțiune specifică în contextul Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, în sprijinul cercetătorilor obligați să părăsească Ucraina. Bursele MSCA4Ukraine sunt disponibile pentru toate domeniile de cercetare și inovare.

Despre MSCA4Ukraine

Lansat în septembrie 2022, programul MSCA4Ukraine face parte din răspunsul Uniunii Europene (UE) la invadarea Ucrainei de către Rusia și la necesitatea unei acțiuni rapide pentru a-i sprijini pe cercetătorii din Ucraina și pentru a le permite să își continue activitatea în UE. Programul contribuie la protejarea sistemului de cercetare și inovare al Ucrainei și la protejarea libertății cercetării științifice în general.

Programul este implementat de un consorțiu cu experiență care sprijină cercetătorii expuși riscurilor și este alcătuit din Asociația Universităților Europene, „Scholars at Risk Europe” găzduit de Universitatea Maynooth (Irlanda) și din Fundația Alexander von Humboldt (Germania).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe