Newsflash
Știri

Cluj: UMF „Iuliu Hațieganu”, cele mai bune rezultate la rezidențiat

de L. Budin - ian. 14 2022
Cluj: UMF „Iuliu Hațieganu”, cele mai bune rezultate la rezidențiat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se află pe locul întâi în topul universităților de profil, privind rezultatele obținute de candidați la examenul de rezidențiat.

Universitatea clujeană este urmată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Absolvenții universității clujene au obținut cea mai mare rată de promovare și cele mai mari punctaje, se arată într-un comunicat.

absolventi-umf-cj

În privința procentului de candidați promovați, atât în promoția 2021, cât și raportat la absolvenții din toți anii, UMF „Iuliu Hațieganu” înregistrează din nou cea mai mare rată de promovare din întreaga țară, la toate cele trei domenii. Din cei peste 1.600 de candidați înscriși la centrul de examinare din Cluj-Napoca, au promovat:

  • Candidați absolvenți ai promoției 2021: Medicină – 97,89%, Medicină Dentară – 95,79%, Farmacie - 94,5%.
  • Candidați absolvenți din toate promoțiile: Medicină – 92,75%, Medicină Dentară – 86,49%, Farmacie – 91,46%.

Absolvenții universității clujene au avut și cele mai bune rezultate la grilele de concurs. Astfel, aceștia au obținut cele mai multe punctaje de peste 800, la toate cele trei domenii: Medicină – 45,76%, Medicină dentară – 52,69%, Farmacie – 11,11%.

Suntem mândri de absolvenții noștri, care au reușit să obțină rezultate atât de bune la concursul de rezidențiat, în ciuda contextului dificil din ultimii doi ani. Îi felicit pe noii noștri colegi rezidenți, dar și pe cadrele didactice care i-au pregătit și i-au îndrumat pe parcursul anilor de studiu”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF Cluj.

Concursul național de intrare în rezidențiat s-a desfășurat în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore. Potrivit metodologiei de concurs stabilite de Ministerul Sănătății, punctajul minim de promovare a examenului de rezidențiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru fiecare domeniu.

La nivel național, un număr record de 12.564 de candidați au concurat pentru cele 6.311 locuri și posturi oferite de Ministerul Sănătății în cele trei domenii de pregătire: 3.942 de locuri și posturi pentru domeniul medicină, 1.190 de locuri pentru medicină dentară, 1.087 de locuri pentru farmacie și un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie. Ulterior, numărul locurilor pentru domeniul medicină a fost suplimentat cu 418 locuri în specialitățile deficitare (anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, radiologie medicală, medicină de familie). Repartiția rezidenților a avut loc în perioada 5-8 decembrie 2021, în baza punctajului obținut la examen.

Concurența a fost acerbă, deoarece numărul locurilor scoase la concurs a fost mult mai mic comparativ cu cel din 2020. În urma repartiției candidaților care au promovat examenul de rezidențiat, la UMF «Iuliu Hațieganu» au fost repartizați 678 de noi rezidenți. Aceștia și-au început stagiile de pregătire și activitatea în cadrul clinicilor de îndrumare metodologică începând cu data de 1 ianuarie 2022”, a precizat conf. dr. George Dindelegan, prorector responsabil cu activitățile de rezidențiat, studii postuniversitare și activitatea de ambulator și spital din cadrul universității clujene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe