Accidentul vascular cerebral constituie o importantă problemă de sănătate publică, iar incidenţa continuă să crească, peste tot în lume. Importante date recente din domeniu fac ca educaţia medicilor să capete un accent deosebit. Începând cu acest număr, vă propunem o nouă rubrică, de actualizări şi clarificări în stroke (AVC), sub semnătura dlui acad. Constantin Popa. (...) "> Clarificări în stroke (AVC) - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Clarificări în stroke (AVC)

de Acad. Constantin POPA - dec. 24 2010
Clarificări în stroke (AVC)

   Accidentul vascular cerebral constituie o importantă problemă de sănătate publică, iar incidenţa continuă să crească, peste tot în lume. Importante date recente din domeniu fac ca educaţia medicilor să capete un accent deosebit. Începând cu acest număr, vă propunem o nouă rubrică, de actualizări şi clarificări în stroke (AVC), sub semnătura dlui acad. Constantin Popa. (...)
 

    Accidentul vascular cerebral (AVC), cunoscut în literatura de specialitate în special sub denumirea de stroke, reprezintă prima cauză de invaliditate, în raport cu toate celelalte afecţiuni. În toată lumea se înregistrează progrese în terapia acestuia, însă incidenţa continuă să rămână ridicată, indiferent de zona geografică la care ne referim. Mortalitatea a scăzut în ţările dezvoltate economic şi se menţine foarte ridicată în ţările est-europene. România se află în această zonă pe primul loc, dacă avem în vedere şi bolile cardiace.
    La Congresul European de Stroke de anul acesta, desfăşurat la Barcelona, experţii cei mai importanţi în domeniu din întreaga lume au luat în discuţie prioritizarea unor noi abordări în reducerea riscului, efectelor şi consecinţelor globale ale stroke-ului. Recomandările comitetului de experţi se referă la următoarele deziderate: • cercetarea fundamentală • prevenţia în stroke • managementul stroke-ului acut • internetul, tehnologia şi comunicarea în secolul XXI, promovarea cooperării între grupurile interesate, guvernamentale, non-guvernamentale şi orice alte forme de cooperare şi pentru educarea medicilor şi pacienţilor, a publicului în general, influenţând decidenţii politici în utilizarea unui concept de sănătate a creierului care să promoveze măsurile preventive.
    Concluzia generală a acestor dezbateri este că „pentru a accelera progresul în stroke, trebuie să depăşim momentul actual din punct de vedere ştiinţific, conceptual şi pragmatic. Progresul poate fi obţinut nu doar prin ceea ce vom face, ci şi prin ceea ce vom înceta să facem. Economii semnificative de timp, bani
şi efort se pot obţine prin renunţarea la practici bazate pe opinii nefondate, abordări nepotrivite şi influenţe financiare neadecvate“.
    După o perioadă îndelungată de cercetări şi rezultate pozitive obţinute în multe zone ale lumii, putem să evidenţiem unele paradoxuri ale progresului:
    1. Stroke-ul este prevenibil, cu toate că incidenţa globală este în creştere. Aceiaşi câţiva factori majori de risc sunt responsabili pentru majoritatea problemelor de sănătate mondială, dar rămân necontrolaţi la majoritatea pacienţilor. Managementul factorilor de risc este cea mai ieftină şi mai uşor aplicabilă parte a cunoaşterii noastre, dar prevenţia este neglijată şi majoritatea mediilor de viaţă nu permit un trai sănătos.
    2. Deşi au fost făcute multe progrese în înţelegerea citotoxicităţii, depleţiei de neurotransmiţători, stresului oxidativ, suferinţei mitocondriale, inflamaţiei şi apoptozei, acestea au fost obţinute în relativă izolare faţă de cunoaşterea obţinută pentru aceleaşi mecanisme care stau la baza altor afecţiuni cerebrale importante cum ar fi bolile Alzheimer şi Parkinson, epilepsia, scleroza multiplă, traumatismele cranio-cerebrale.
    3. Deşi semnele stroke-ului sunt bine descrise, majoritatea populaţiei cu risc nu le apreciază importanţa. În stroke, se cunoaşte demult că „time is brain“, dar prea puţini bolnavi ajung la timpul din fereastra terapeutică. Deşi se cunoaşte că atacurile ischemice tranzitorii (AIT) reprezintă o urgenţă, doar unul din opt pacienţi cu un prim stroke a prezentat un AIT anterior. Stroke-ul silenţios este cel mai frecvent tip, afectarea funcţiei executive reprezentând principala manifestare, deşi acest fenomen este practic necunoscut şi funcţia cognitivă este rareori evaluată.
    4. Înţelegerea neurobiologiei leziunii cerebrale, a reparării şi a plasticităţii neuronale a progresat, dar, din păcate, niciun medicament histoprotector sau historeparator nu s-a dovedit eficace.
    5. Reabilitarea în stroke este eficientă, dar insuficient disponibilă pentru majoritatea pacienţilor. Practici nedovedite, scumpe sau greşite, continuă să consume resurse şi îngreunează studiul unor abordări cost-eficiente.
    Aceste date s-au discutat la 15 ani de la Conferinţa de la Helsingborg, organizată de OMS, la care am participat din partea României, constatându-se că o parte din măsurile stabilite atunci, la nivel mondial, cu privire la stroke, nu s-au putut realiza.
    În Europa şi, desigur, în România se aplică ghidurile de practică medicală aprobate anual de conferinţele europene şi individualizate în raport cu tipul de afecţiune neurovasculară şi cu fiecare pacient. Este obligatoriu să ţinem seama de acestea şi în acelaşi timp să urmărim cu atenţie evoluţia cunoaşterii în stroke.  
    AVC trebuie privit ca o boală generală, deşi leziunea este concentrată asupra structurilor cerebrale. Relaţia cu funcţia cardiacă este deja definită în ceea ce se cheamă astăzi „neurocardiologie“. Efectele stroke-ului asupra altor organe sunt bine cunoscute.
    Plecând de la aceste date, aflate într-o largă dezbatere internaţională, în care patologia vasculară cerebrală se discută la nivelul biologiei celulare iar, în faza acută, tratamentul în penumbra ischemică poate fi salvarea bolnavului, după cum tratamentul factorilor de risc poate conduce la evitarea infarctului cerebral sau/şi a infarctului de miocard. Prevenţia în stroke rămâne un obiectiv major în scăderea frecvenţei şi mortalităţii prin AVC.
    Ne propunem să prezentăm în articolele următoare date actuale cu privire la rezultatele cercetărilor ştiinţifice, managementul în diferitele tipuri de AVC şi măsurile ce se impun în ţara noastră pentru evitarea factorilor de risc şi dezvoltarea ştiinţifică a recuperării şi reabilitării în stroke.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe