Oboseala accentuată şi teama de erori medicale sunt cele mai frecvente efecte ale gărzilor în spitalele din România. Dan Dumitru Mihalache i-a întrebat pe medici în ce fel sunt afectaţi de gărzi.

"> Cine are grijă de sănătatea medicului din gardă? - Viața Medicală
Reportaje

Cine are grijă de sănătatea medicului din gardă?

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 22 2014
Cine are grijă de sănătatea medicului din gardă?

Oboseala accentuată şi teama de erori medicale sunt cele mai frecvente efecte ale gărzilor în spitalele din România. Dan Dumitru Mihalache i-a întrebat pe medici în ce fel sunt afectaţi de gărzi.

În medie, într-o gardă, medicii din România lucrează continuu, fără pauză, peste 30 de ore, uneori chiar mai mult. Principalele efecte sunt oboseala accentuată şi creşterea semnificativă a riscului de erori profesionale.

 
 
 
 
 
 

 

   La medicii care fac gărzi, stresul este o realitate vizibilă cu ochiul liber, spune dr. Vasile Daraban, intensivist la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. El consideră că numărul mare de cazuri, insuficienţa personalului de specialitate, dotările slabe sau puţinele medicamente disponibile duc la nevroză surdă, ostilitate în creştere faţă de profesie, „până la urmă, răsfrântă asupra bolnavului nevinovat pentru toate metehnele care domină peisajul medical românesc“. Dacă socotim numărul şi cadenţa gărzilor de specialitate, slaba calitate a mesei oferite în gardă, implicarea tot mai frecventă a decidenţilor politici în actul medical, reducerea la tăcere sau chiar anularea deciziei terapeutice a medicului, dovedită prin hotărâri ale unor semnatari din diverse consilii medicale pe spital, completăm un tablou sumbru, în care dezamăgirea profesionistului este la ea acasă, alături de un dezinteres evident faţă de rezolvarea academică a cazului prezentat în gardă: „Ce pot spune când un medic primar face reechilibrare hidroelectrolitică «blândă», cu două pungi de 250 ml de ser fiziologic în 24 de ore, la un pacient cu greutatea de 70 de kilograme, cu enterocolită acută, cu 15 scaune diareice pe zi, dar omite recoltarea unei coproculturi, care a rămas în seama anestezistului? Bolnavul a fost transferat în ATI cu o enormă presiune administrativ managerială, după care s-a cristalizat agentul cauzator: piocianicul. Frumos, elegant şi mai ales politic, bacteria care este coşmarul tuturor serviciilor chirurgicale a fost implantată printre cazuri de cezariene, proteze totale de şold şi operaţii de chirurgie abdominală“.

 

Omul şi spitalul

 

   Sunt două aspecte care trebuie detaliate, când discutăm despre efectul orelor de gardă asupra medicilor. Unul ar fi specialitatea medicului respectiv. „Gărzile pe cardiologie sau chirurgie, de exemplu, sunt mult mai grele decât pe alte specialităţi“, spune dr. CameliaDiaconu, internist şi cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Al doilea, profilul spitalului. „Dacă spitalul este unul de urgenţă, nivelul şi intensitatea activităţii medicale sunt superioare unui spital obişnuit, de boli cronice“. Referindu-se la gărzile de la urgenţă, medicul ne mărturiseşte: „După o gardă, am nevoie de cel puţin trei-patru zile ca să îmi reiau ritmul normal somn–veghe. Numai că, după cele trei-patru zile, urmează o altă gardă. Practic, se intră într-un cerc vicios, cu efecte negative asupra stării de sănătate a medicului“.
   Surprinzător, într-un studiu din Journal of Surgical Education, publicat acum patru ani, rezultatele tratamentului erau similare la pacienţii operaţi de medici suferind de privare de somn şi la cei operaţi de chirurgi perfect odihniţi. În acelaşi timp însă, toate celelalte studii din domeniu indică influenţa negativă a privării de somn asupra personalului medical. Anumite cercetări indică o asociere clară între durata somnului nocturn şi riscul mortalităţii în rândul populaţiei generale. Indivizii care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte au un risc medical mai mare pe termen lung.
   Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, spune că „gărzile scurtează somnul şi perioadele de REM, dau hipersomnolenţă a doua zi şi cresc rata de greşeli“. În timp, lipsa cronică de somn favorizează apariţia tulburărilor de memorie şi predispune la accidente rutiere, de muncă sau domestice. Atenţia, timpul de reacţie, memoria şi voinţa se deteriorează. Somnolenţa şi problemele legate de somn determină 20% din accidentele rutiere. Insomnia şi/sau hipersomnia sunt semnalate la 75% din persoanele cu boli depresive şi sunt asociate cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi tulburări bipolare.

 

Cazul care a revoluţionat garda

 

   Dr. Oana Deleanu, pneumolog cu competenţă în somnologie, spune că sunt state în lume care consideră penală somnolenţa, atunci când este cauză de accidente rutiere. „Dacă te sui conştient la volan nedormit şi ai un accident, este ca şi când te-ai sui la volan băut. Douăzeci de ore de nesomn echivalează cu un nivel de alcoolemie de opt la mie.“ În Franţa, prin 2009–2010, spune aceasta, un medic anestezist, după o gardă, a avut un accident şi a murit. Familia a cerut bani de la casa de asigurări. Casa de asigurări a refuzat cererea pe motiv că medicul s-a urcat la volan nedormit. „Acel caz a revoluţionat tot sistemul de gărzi. Rezultatul? În Franţa, ca şi în Germania, gărzile se fac în ture de noapte şi de zi. Nu mai stai 30 de ore nedormit, cum se stă la noi.“
   După o gardă în spitalul de urgenţă, devine riscant să şofezi. „Circul zilnic cu maşina, însă în ziua de gardă maşina rămâne acasă, pentru că nu sunt în stare a doua zi, la ieşirea din gardă, să mai conduc. Am încercat de câteva ori, însă am fost pe cale să aţipesc la volan şi am renunţat, din motive de siguranţă“, ne mărturiseşte Camelia Diaconu.
   Deşi la spitalele de urgenţă gărzile se fac în ture, mai mult de două ore nu prea ai cum să dormi. „Când făceam gărzi la Spitalul Universitar, ne împărţeam noaptea în trei ture de câte patru ore. Dar asta nu însemna că fiecare apuca patru ore de somn, pentru că, după ce terminam tura, mai rămâneam cu încă trei-patru pacienţi nerezolvaţi, pe care trebuia să-i rezolv. Şi uite aşa, până te duci, până te culci, până adormi, de fapt şi de drept, somnul tău însemna două ore. Numai că două ore de somn sunt mult mai bune decât nimic, comparativ cu situaţia în care ai urgenţă după urgenţă şi nu apuci să dormi deloc, iar dimineaţa te apucă frisoanele, după 24 de ore de nesomn“, povesteşte Oana Deleanu.
   Privarea de somn în sine duce uneori la tulburări de tip afectiv-emoţional, aflăm de la prof. dr. Dan Prelipceanu, şeful Clinicii de psihiatrie de la Spitalul „Alexandru Obregia“ din Bucureşti. „Starea de iritabilitate, de irascibilitate, de nervozitate îşi pune amprenta pe relaţiile tale cu cei din jur. Şi, poate cel mai important, periclitezi chiar acurateţea actului medical. În plus, când eşti nedormit, nu participi la viaţa familiei, eşti mai mult absent şi atunci apare frustrarea: «Eu muncesc, iar voi staţi şi vă distraţi». Nu mai eşti în ritm cu cei din jurul tău.“

 

Directiva ne poate închide spitalele

 

   Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, vorbeşte despre studiile internaţionale cu privire la efectul oboselii, care au stat la baza raţiunii introducerii Directivei europene 2003/88/EC cu privire la timpul de lucru, neaplicată însă până acum în România. Potrivit normei europene, timpul maxim de lucru pentru medici este de 40 de ore pe săptămână cu tot cu gărzi şi, numai în condiţii excepţionale, 48 de ore pe săptămână, inclusiv gărzile. „Noi am cerut în fiecare an amânare, pentru că altfel s-ar fi închis cel puţin trei sferturi din spitale, mai ales în provincie, acolo unde există unul sau doi anestezişti şi fac gardă la domiciliu“, explică preşedintele CMR. Problema este că, pe de-o parte, medicii care fac gărzi se plâng de oboseală, iar pe de alta, „aceasta este singura metodă prin care le mai cresc veniturile“.
   Fenomenul în sine al medicilor tineri care fac multe gărzi este în creştere, deşi este cunoscut (şi preluat) din generaţiile trecute, afirmă psihiatrul Simona Trifu. „Personal, nu consider că motivaţia este una eminamente financiară, ci presupune un sistem atitudinal, o dorinţă a anumitor medici tineri (în medie din intervalul de vârstă 30–35 de ani) de a face acest lucru pentru a se defini ca profesionişti. A lucra în gărzi, în sistem tip «urgenţă» reprezintă o modalitate de a funcţiona profesional medical într-un mood anume, care conduce la maturizarea deplină a unui medic.“ Poate apărea fenomenul de burnout, ca urmare a oboselii, a lucrului sub presiune, a timpului insuficient pentru studiul alternativelor decizionale, a sentimentului de „prea multe de făcut deodată“, ne explică Simona Trifu. În acelaşi timp însă, cei care aleg să profeseze medicina astfel „au o structură de personalitate înclinată spre obţinerea satisfacţiei în acest mod de a-şi desfăşura profesia“.
   Suprasolicitarea poate apărea oricând, cu predilecţie atunci când munca în camera de gardă nu se face într-o echipă unită, când nu te poţi baza pe personalul cu care colaborezi, când nu poţi delega sarcini (pentru că nu se poate sau pentru că nu ai încredere în ceilalţi), când cei din echipa de gardă au stiluri decizio­nale sau de abordare diferită. Presiunea vine din mai multe părţi: de la pacienţi şi de la situaţia medicală propriu-zisă, de la familie, de la sistemul medical, de la cadrul din ce în ce mai riguros (dar nu pe deplin securizant), de la sistemul ierarhic şi birocratic insuficient pus la punct, de la colaborarea insuficientă cu alte spitale sau echipe terapeutice.

 

Stresul de la locul de muncă

 

   Gabriela Mihăilescu, neurolog la Spitalul Colentina, afirmă că „Nu medicina ne omoară, cât impactul cu unii oameni mai puţin educaţi, obraznici, care ne toacă nervii şi timpul. Trebuie să stai acolo să înghiţi toate umilinţele, pentru că tu, ca medic, eşti obligat să vezi pe toată lumea. Şi cât să rezişti şi fizic? Şi pentru ce? Eu nu pot să dorm când vin din gardă“. Una este să ai de-a face în gardă cu o urgenţă majoră, unde aparţinătorii sunt oameni cu care te poţi înţelege, şi „alta e să îţi vină o trupă de oameni gălăgioşi, obraz­nici“, crede şi dr. Graţiela Jidovin, internist la Spitalul Orăşenesc Balş. „Capacitatea de concentrare şi de muncă scade, însă a doua zi trebuie să o iei de la capăt – se termină garda la opt dimineaţa, dar tu, ca medic, îţi continui programul normal de lucru. Nu vreau să cred că putem fi asimilaţi unor roboţi“, adaugă medicul doljean.
   În principiu, după cum explică dr. Camelia Diaconu, „când este de gardă, orice medic reuşeşte să se mobilizeze şi să îşi facă datoria, însă după 24 de ore bateriile sunt descărcate. A doua zi dimineaţa, la finalul gărzii, medicul trebuie să revadă toţi pacienţii internaţi în timpul zilei şi al nopţii. Nu poate, pur şi simplu, să plece acasă, să se odihnească. Pacienţii trebuie reevaluaţi, investigaţiile trebuie continuate, condica de medicamente trebuie scrisă. Niciun medic nu poate părăsi spitalul dacă nu a făcut tot ce este necesar pentru bolnavii săi. Toate se fac însă adeseori cu preţul propriei sănătăţi“. Printre cele mai frecvente patologii sunt cele care au legătură cu stresul: bolile cardiovasculare, ulcerele de stres, sindroamele depresive.
   Stresaţi, obosiţi şi bolnavi, medicii români îşi duc conştiincios la capăt gărzile. Muncesc mult, sunt plătiţi prost şi nici recunoaşterea socială nu este cea meritată. Pe umerii lor se sprijină un sistem de sănătate subfinanţat, prost condus, vetust. Cine are însă grijă de sănătatea lor?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe