Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centrul STROKE, amenajat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare

de Magdalena Tănăsescu - dec. 11 2023
Centrul STROKE, amenajat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare

Proiectul de înfiinţare a Centrului STROKE în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a fost finalizat de Consiliul Judeţean Satu Mare.

Potrivit unei postări pe Facebook, centrul a fost dotat cu aparatură de specialitate pentru pacienţii cu AVC ischemic. Tehnologia de vârf permite diagnosticarea rapidă şi precisă a accidentelor vasculare cerebrale. 

Suntem conştienţi de impactul semnificativ pe care accidentul vascular cerebral îl poate avea asupra vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora. Diagnosticarea timpurie şi intervenţia rapidă sunt vitale în această afecţiune. Cu ajutorul echipamentelor medicale de ultimă generaţie şi a unei echipe de profesionişti de înaltă calificare, ne dorim să fim un far de speranţă pentru cei care se confruntă cu AVC. Noile dotări vor creşte de acum înainte şansele de recuperare a celor afectaţi, iar calitatea vieţii lor va fi mult îmbunătăţită”, a declarat Pataki Csaba, preşedintele CJ Satu Mare.

Centrul STROKE este complementar investiţiei de construire a clădirii Secţiei de Neurologie și ar putea reduce la jumătate numărul cazurilor de decese survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale.

Dotările achiziţionate prin proiect cuprind 10 paturi, ecografe doppler extra şi intracranian, RMN cu angio cerebral, aparate EEG, EMG, staţie de monitorizare, monitoare şi alte instrumente speciale dedicate îmbunătăţirii diagnosticului, tratamentului şi reabilitării pacienţilor afectaţi de AVC. De asemenea, prin acest proiect în spital a fost instalat și un centru de generare oxigen medical.

În Europa, AVC-ul este a doua cauză de deces şi invaliditate în rândul populaţiei adulte. Secţia Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare internează anual între 1.800-2.000 de pacienţi cu diverse patologii, cea vasculară reprezentând peste o treime din cazuri.

Proiectul „AVC - Added Value for Cooperation in Stroke Situations” a fost implementat în parteneriat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare şi Spitalul Universitar din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, Ungaria. Investiţia, în valoare de 854.000 de euro, a fost finanţată prin Programul INTERREG V-A România - Ungaria. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe