Newsflash
Știri

Ce se mai vinde online: false vaccinuri Pfizer și teste PCR negative

de L. Budin - apr. 22 2021
Ce se mai vinde online: false vaccinuri Pfizer și teste PCR negative

În lume, crește frecvența cazurilor de faudă și contrafacere cu vaccinuri și tratamente COVID-19. La noi, un bărbat a fost reținut pentru că oferea, contra cost, false rapoarte de analiză medicală, cu rezultate negative ale testelor PCR.

Doze contrafăcute ale vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer au fost descoperite în Mexic și în Polonia, a arătat un purtător de cuvânt al companiei americane, citat de ABC News.

În Mexic, flacoanele erau păstrate în cutii frigorifice, purtau numere ale loturilor de provenienţă şi aveau date de expirare false.

În Polonia, dozele conțineau un produs cosmetic, a declarat o sursă pentru ABC News.

fals-vaccin

Crește frecvența fraudelor

Purtătorul de cuvânt al companiei Pfizer  și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu frecvența cazurilor de fraudă, contrafacere și alte activități ilicite legate de vaccinurile și tratamentele COVID-19, care ar putea crește în perioada următoare. Acest lucru e facilitat de ușurința cu care se fac tranzacțiile online.

Reprezentantul companiei Pfizer a avertizat publicul să nu încerce niciodată să-și achiziționeze un vaccin online, fiindcă niciun ser autorizat nu este vândut pe internet. El i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze doar în centrele oficiale.

Autoritățile federale, în alertă

Nu este prima oară când sunt descoperite doze falsificate. În februarie, o anchetă desfășurată în Mexic a dat la iveală faptul că cel puțin 80 de persoane dăduseră sute de dolari pentru a-și procura câte o doză de vaccin, care conținea o substanță necunoscută.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția, la rândul ei, asupra falselor vaccinuri Pfizer, descoperite în Mexic și administrate pacienților în afara campaniilor oficiale de vaccinare.

Autoritățile federale americane au identificat cel puțin 8 website-uri ale unor false companii de biotehnologie, care ofereau atât vaccinuri, cât și tratamente anti-COVID. Scopul real era de a aduna și de folosi în scopuri ilegale datele personale ale celor care contactau site-urile respective.

Falsuri și-n România

Nici România nu e scutită de falsuri. Într-un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) se arată că un bărbat a fost reţinut, după ce ar fi postat mai multe anunţuri pe un site. Din ianuarie și până-n prezent, el a oferit, contra cost, false rapoarte medicale cu teste PCR negative.

Pe e-mail, cumpărătorii primeau un document în care le erau menţionate datele şi rezultatul negativ, iar contravaloarea documentului se achita într-un cont bancar, arată anchetatorii.

„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu cel în cauză în stare de reţinere, fiind efectuate verificări în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a acestuia”, se arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe