Newsflash
CAMPANII

Risc dublu de deces în cazul coinfecţiei gripă-COVID-19

de Cristina GHIOCA - nov. 6 2020
Risc dublu de deces în cazul  coinfecţiei gripă-COVID-19

Dacă o persoană se va infecta concomitent sau consecutiv cu virus gripal și cu SARS-CoV-2, riscul său de deces ar putea fi dublu , a atras atenţia prof. dr. Viorica Aramă , într-o dezbatere online.

vaccinare_1Studii publicate recent arată că dacă o persoană se va infecta concomitent sau consecutiv cu virus gripal și cu SARS-CoV-2, riscul său de deces ar putea fi dublu faţă de cel asociat infecţiei cu un singur patogen, a atras atenţia prof. dr. Viorica Aramă, într-o dezbatere organizată recent în mediul online. De aceea, vaccinarea antigripală este esenţială în acest sezon.

Anul acesta, este esenţială respectarea recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind vaccinarea antigripală a 75% din populaţia încadrată în grupele la risc, fiind vizaţi mai ales vârstnicii și cei cu boli cronice. În acest fel, se va evita o potenţială coinfecţie cu virusul gripal și cu SARS-CoV-2.

„Un articol apărut (...) într-o prestigioasă revistă britanică spune foarte clar că dacă o persoană se va infecta în același timp sau imediat consecutiv cu gripă și apoi cu SARS-CoV-2 și invers, riscul de deces se va dubla cel puţin. (...) Din păcate, în ţara noastră, procentul de acoperire vaccinală la aceste grupe este mai mic de 10%”, a subliniat prof. dr. Viorica Aramă.

La fel de importantă în acest context este și vaccinarea antipneumococică: „O infecţie pneumococică venită peste o gripă cu sau fără COVID-19 nu poate decât să agraveze starea
pacientului”, a completat medicul.

Infecţia gripală, impact major asupra copiilor

Vaccinarea antigripală este foarte importantă și în prezenţa, și în absenţa contextului COVID-19, a atras atenţia și conf. dr. Mihai Craiu în cadrul aceleiași dezbateri: „În sezonul acesta, în care există o suprapunere, cred că este bine să ne uităm la (...) studiul JAMA publicat acum o lună, care a făcut o comparaţie între 315 copii simptomatici spitalizaţi cu SARS-CoV-2 și 1.402 cu gripă.

Interesant este că spitalizarea e apropiată – 17% pentru COVID, 21% pentru gripă – și, de asemenea, severitatea - 2% [au necesitat] ventilaţie la COVID și 3% la gripă”. Diferenţa majoră este de vârstă, după cum a subliniat doctorul Craiu.

Pacienţii care au dezvoltat infecţie gravă cu noul coronavirus sunt mai mari, au în medie 9 ani și jumătate, comparativ cu cei cu gripă – un pic peste 4 ani. În opinia sa, aceste date întăresc încă o dată importanţa
vaccinării la copii.

„Spre deosebire de formele grave de COVID, care sunt mult mai rare, deși similare cu cele de gripă, afecţiunea gripală e de foarte mare impact la copil, pentru că produce un răspuns imun inadecvat, și chiar și după vindecare [copiii] pot face complicaţii bacteriene, respectiv infecţii grave cu Streptococcus pneumoniae, iar în situaţia ţării noastre, unde vaccinarea nu e foarte grozavă, aceasta s-ar putea să aibă un impact major”, a atenţionat conf. dr. Mihai Craiu.

Medicul a adăugat că, în opinia sa, momentul optim pentru vaccinarea antigripală este la sfârșitul lunii octombrie.

Cea mai bună prevenţie

Necesitatea vaccinării antigripale la copii și adolescenţi a fost evidenţiată și de dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru: „La copii, cea mai bună măsură de prevenţie împotriva gripei este vaccinarea. Vaccinurile disponibile în acest sezon sunt tetravalente și sunt stabilite de OMS în fiecare an, în funcţie de tulpinile existente și de anumite statistici ale
organizaţiei”.

Medicul a făcut referire și la un studiu realizat recent de IMAS cu privire la percepţia populaţiei asupra vaccinării antigripale în acest sezon dominat de pandemia de COVID-19.

Potrivit studiului, în ceea ce privește percepţia cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecţie, 72% dintre părinţii respondenţi consideră că vaccinarea antigripală protejează copilul, 63,2% consideră că vaccinarea protejează întreaga familie, iar 59,9% – întreaga comunitate.

În ceea ce privește impactul gripei în contextul pandemiei, 49,2% dintre respondenţi se declară mai îngrijoraţi anul acesta decât în anii precedenţi. Totuși, peste 49% dintre respondenţi declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinarea antigripală și că nu deţin informaţii suficiente referitoare la acest domeniu.

Potrivit aceluiași studiu, 28,9% dintre participanţii la cercetare din mediul urban și 33,7% dintre respondenţii din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și că au decis să nu-și vaccineze copiii. Două treimi dintre respondenţi se declară total de acord cu susţinerea vaccinării antigripale de către stat, iar sub 10% – împotriva acestor politici.

Solicitări mai mari anul acesta

Dr. Sandra Alexiu a subliniat că solicitarea din partea părinţilor pentru vaccinul antigripal este de trei ori mai mare acum, precizând că are solicitări în acest sens inclusiv de la mame de sugari. Totodată, a evidenţiat importanţa creșterii cantităţii de vaccin disponibil anual în ţara noastră:

„Ministerul [Sănătăţii] trebuie să mărească anual cantitatea de vaccinuri disponibile și trebuie să găsească politici de sănătate care să o faciliteze”. Comunicarea este deficitară în domeniu, a subliniat specialistul, și se simte nevoia unei campanii guvernamentale referitoare la acest subiect.

Referitor la povara gripei sezoniere, dr. Alexiu a citat un studiu din Lancet din luna aprilie, care „vorbește, la nivelul anului 2018, de 109 milioane de cazuri asociate gripei în lumea întreagă la copii sub 5 ani, iar dintre acestea un milion sunt cazuri severe”.

Aproape 100.000 dintre aceste cazuri s-au soldat cu deces, a mai spus medicul. Mai mult de atât, 82% dintre cazuri au fost înregistrate în ţările cu venituri medii și mici, care nu-și permit o campanie de vaccinare.

Reduceri considerabile pe mortalitate

În ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor antigripale, dr. Gindrovel Dumitra a reamintit că anul acesta sunt disponibile atât vaccinurile intravenoase tetravalente, cât și cele cu administrare nazală.

„Vaccinarea a redus decesul din cauza gripei. Avem disponibile și vaccinuri clasice, dar și cu administrare nazală. Este foarte important să ne vaccinăm, mai ales în acest context special – trăim într-o pandemie în care sistemul sanitar este expus și supus unei presiuni uriașe generate de pacienţii cu COVID, iar ceea ce ne dorim să evităm este o povară suplimentară pe care ar reprezenta-o pacienţii cu gripă”, a subliniat specialistul.

Doctorul Dumitra a amintit că, la ora actuală, există studii în domeniu care arată că vaccinarea antigripală a redus la jumătate riscul de deces asociat gripei în rândul copiilor care aveau condiţii medicale preexistente și aproape cu două treimi în rândul celor care nu le aveau: „De aceea este foarte important să vaccinăm tinerii și adolescenţii cu probleme cronice”, a conchis specialistul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe