Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie de sensibilizare în privința comoțiilor cerebrale la fotbaliști, lansată de OMS și FIFA

de Magdalena Tănăsescu - sept. 26 2024
Campanie de sensibilizare în privința comoțiilor cerebrale la fotbaliști, lansată de OMS și FIFA

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) au lansat campania „Suspect and Protect” (Suspectează şi Protejează), destinată îmbunătăţirii recunoaşterii simptomelor de comoţie cerebrală.

Este vizat riscul pe care îl prezintă această leziune pentru fotbalişti. 

„Iniţiativa îşi propune conştientizarea faptului că o comoţie cerebrală este un traumatism ale creierului şi constituie un risc pentru fotbalişti pe terenul de joc”, se menționează într-un comunicat al OMS. 

Campania subliniază faptul că simptomele de comoţie cerebrală pot să apară într-un interval de până la 72 de ore după o lovitură directă sau indirectă la cap, faţă, gât sau corp - în urma căreia se transmite o forţă impulsivă la creier. Ca urmare, jucătorul trebuie examinat pentru simptome de comoţie cerebrală în acest interval de 72 de ore.

Dacă o persoană prezintă unul sau mai multe semne de comoţie, atunci trebuie să părăsească terenul de joc imediat. 

De asemenea, ar trebui consultat un medic cât mai curând posibil, în 24 de ore.

Campania „Suspect and Protect” va fi difuzată la nivel mondial prin canalele FIFA în germană, arabă, spaniolă, franceză, engleză şi portugheză.

Ulterior, asociaţiile membre vor putea să o adapteze în alte limbi şi să o distribuie la nivel naţional, regional şi local.

„Revenirea jucătorilor la activitatea sportivă trebuie efectuată întotdeauna sub supraveghere medicală. Nu merită să-ţi asumi riscuri pentru un singur meci'”, se mai spune în comunicatul FIFA. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe