Newsflash
Știri

Cabinetele de stomatologie nu sunt vector pentru transmiterea hepatitei

de Florentina Ionescu - mar. 25 2022
Cabinetele de stomatologie nu sunt vector pentru transmiterea hepatitei

Patronatul societăților stomatologice atrage atenția că modalitatea de transmitere a hepatitei tip B și tip C la pacienți, ca pretinsă consecință a intervențiilor stomatologice, este nefondată.

Membrii Patronatului Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară (PSSITD) au transmis ieri, 24 martie, o informare prin care atrag atenția asupra propagării nefondate în spațiul public a afirmațiilor cu privire la modalitatea de transmitere a hepatitei (tip B și tip C) către pacienți ca pretinsă consecință a intervențiilor stomatologice prin folosirea instrumentarului chirurgical specific. 

stomatologie copii si adulti

„Atragem atenția asupra faptului că medicii stomatologi cu practică privată din România se supun unor măsuri de protecție sanitară și de dezinfecție, fără precedent. Acestea erau în vigoare încă dinainte de anul 2020 – anul declanșării infecției cu SARS-CoV-2 – au fost sporite pe durata pandemiei și sunt menținute în continuare, în beneficiul direct al pacienților”, se arată în comunicatul transmis redacției.

Patronatul Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară mai arată că, după încheierea perioadei de lock-down, activitatea cabinetelor a fost reluată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV2, asigurând servicii medicale stomatologice populației în condiții de securitate epidemiologică maximă.

„Suspiciunile asupra răspândirii SARS-CoV2 în cabinetele stomatologice s-au dovedit nefondate, iar de la reluarea activității nu există dovezi de creștere a numărului de infectări la cei care au apelat la serviciile cabinetelor de medicină dentară”, explică membrii PSSITD.

Norme de dezinfecție respectate cu strictețe

În momentul de față, în cabinetele stomatologice se respectă cu strictețe normele de dezinfecție și sterilizare a instrumentarului medical, conform reglementărilor în vigoare, arată sursa menționată. Mai mult, cabinetele stomatologice sunt verificate și evaluate periodic de Direcțiile de Sănătate Publică pe raza cărora își desfășoară activitatea.

„De asemenea, toate studiile internaționale (precum cele desfășurate de American Dental Association) de până acum, atestă faptul că clinicile și cabinetele de stomatologie nu sunt un vector identificat pentru transmiterea COVID-19 sau a altor boli transmisibile, precum hepatita”, au adăugat membrii PSSITD.

Totodată, studiile naționale și internaționale care s-au desfășurat până acum arată faptul că principalele căi de transmitere a hepatitei sunt relațiile sexuale neprotejate, consumul de substanțe interzise injectabile sau frecventarea saloanelor de înfrumusețare care nu dețin o unitate de sterilizare, adaugă Patronatul Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară.

Ce arată anchetele epidemiologice

Conform anchetelor epidemiologice întocmite de INSP în perioada 2018-2021 pe cazurile de hepatită B și C depistate în România, doar 8% au o cauză identificată în tratamentele stomatologice, restul cauzelor identificate fiind infecțiile nosocomiale, relațiile sexuale, contact în familie, mai precizează membrii PSSITD. În plus, la nivelul anului 2021 se remarcă o scădere drastică a numărului de cazuri depistate - doar 18 bolnavi la nivel național.

„Astfel, prin acest demers solicităm colegilor medici să comunice cu atenție specială, dar și în baza de studii și dovezi concrete cu privire la căile de transmitere a afecțiunilor, pentru a nu discredita fără temei medicii stomatologi. În caz contrar, vom lua măsurile necesare prevăzute de actele normative în vigoare, pentru a ne proteja pacienții și a repara prejudiciul de imagine creat medicilor stomatologi”, au transmis în încheiere reprezentanții Patronatului Societăților de Stomatologie, Implantologie și Tehnică Dentară.

Asemenea acțiuni, explică aceștia, provoacă o falsă temere și pot manifesta reținere în a se prezenta la timp pentru asistență stomatologică, fiindu-le astfel afectată sănătatea pe termen lung.

Mai mult, astfel de afirmații false produc un grav prejudiciu de imagine corpului medical stomatologic, se arată în informarea semnată de dr. Anda Tiron, secretarul general al PSSITD, și de dr. Cristian Vlad, președintele PSSITD.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe