Newsflash
Ars Medici

Bordeline, concept-frescă sau mozaic?

de Dr. Alexandru TRIFAN - dec. 28 2011
Bordeline, concept-frescă sau mozaic?
    Faptul că medicina a cunoscut, în Statele Unite ale Americii, un progres incredibil nu justifică ignorarea unor contribuţii europene în domeniul psihiatriei. Multe tratate citează din abundenţă nume eminente din SUA, neglijând faptul că prioritatea, în unele privinţe, aparţine psihiatrilor europeni. Acelaşi lucru se petrece şi în nomenclatură, unde nord-americanii lansează cu aplomb termeni utilizaţi anterior, sub diverse forme, în literatura medicală de pe vechiul continent. Aşa se face că ultimele decenii au cunoscut „moda“ borderline, plecată de peste ocean, fără a se desluşi că multe elemente din sensul acestei noţiuni erau conţinute în alţi termeni utilizaţi mai demult. Fără a fi exhaustiv, am să încep cu un articol intitulat Pouquoi y a-t-il tant de demi-fous? publicat în anul 1929 de dr. Maurice de Fleury în revista Conferencia. Se remarcă imediat că un borderline poate fi privit ca seminebun. Cea mai recentă variantă a speciilor de „nebunie mitigată“ este expresia: folies minuscules (nebunii minuscule), pusă în circulaţie de Jacques André.

   Înainte de apariţia termenului borderline, psihiatrii europeni se refereau la cazurile-limită, care ocupau o zonă intermediară incertă de stări pseudonevrotice, considerând că aveau de-a face cu psihoze camuflate, latente ori cu stări aflate la frontierele schizofreniei, cu alte cuvinte la graniţa dintre nevroză şi psihoză. Preluând ideea, am „împământenit“ noţiunea în lucrarea: Personologia marginală şi psihotraumatică, echivalând termenul „borderline“ cu acela de „marginal“, înţelegând prin acesta o tulburare de personalitate ce se află la limita altor categorii de anomalii ale Selfului.

   Ideea prezentării cazului următor s-a născut ca urmare a unui articol* publicat de Giulio Perugi, de la Universitatea din Pisa, Michele Fornaro, de la Universitatea din Genova, şi Hagop Akiskal, de la Universitatea California din San Diego, La Jolla.  

   D. I., sex feminin, casnică în vârstă de 36 de ani, este adusă pentru consultaţie psihiatrică de către soţ, care o acuză de inactivitate totală, atât în plan personal, cât şi casnic, petrecându-şi majoritatea timpului în pat. Nu ia nicio decizie, nu are vreo iniţiativă, viaţa ei fiind în întregime golită. În interviul psihiatric, demonstrează un negativism abulic total, afirmând că nu este în stare să facă nimic, recunoscând că este vinovată pentru aceasta. Se simte distrusă şi neajutorată, agăţându-se de anturaj în toate privinţele. Este obsedată de teama de a nu fi abandonată de soţul care lucrează în străinătate.

   Schema terapeutică a cuprins mai toate medicamentele psihotrope. Deoarece neurolepticele clasice, deşi neindicate, au fost testate fără rezultat, s-au administrat antidepresive care singure nu au ameliorat starea pacientei. Combinaţia care a dovedit oarecare eficienţă a fost asocierea carbamazepinei cu mianserină, în administrare disociată. Evoluţia, urmărită pe parcursul câtorva ani, nu a înregistrat progrese notabile, probabil din cauza perenităţii personalităţii marginale.  

   Literatura de specialitate sugerează o suprapunere între manifestările clinice şi profilurile caracteriale pe termen lung ale depresiei atipice, tulburarea de personalitate borderline (BPD) şi tulburarea bipolară tip II (BP-II), categoria depresie atipică, ce include un voluminos substrat de stări depresive caracterizate prin dispoziţie reactivă, un pattern de sensibilitate interpersonală instabilă (vulnerabilitate exagerată la părăsirea de către terapeut) şi simptome somatice inverse ca în depresia majoră, cum ar fi apetitul crescut şi hipersomnia. În descrierile iniţiale, depresia atipică era asociată constant cu simptomatologie fobic-anxioasă şi cu un răspuns preferenţial la inhibitorii monoaminoxidazei. Asocierea cu tulburarea de panică agorafobică, fobia socială şi tulburarea obsesiv-compulsivă, ca şi cu tulburări de personalitate din clusterul B (dramatice, emoţionale şi eratice) şi (temători şi fricoşi) a fost semnificativ de frecventă. Aceste date sugerează că atipicul în depresie este reprezentat de o dereglare afectivă temperamentală, ceea ce explică de ce acestor pacienţi li se atribuie diagnosticul de borderline.

   Un alt diagnostic de încadrare a pacientei prezentate, pe lângă cel de depresie atipică pe fond borderline, este acela de disforie histeroidă. Sub această etichetă a fost reunit un grup de cazuri, predominant de sex feminin, ce evidenţiază ca simptom psihic proeminent o intoleranţă extremă la rejectarea în relaţiile personale, cu o vulnerabilitate la despărţire în legăturile romantice. Această trăsătură psihodinamică este, precum se ştie, unul din aspectele borderline.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe