Newsflash
Cultură

Basmele s-au mutat în noi

de Paula ROMANESCU - oct. 11 2013
Basmele s-au mutat în noi
   Dacă vor fi plecat artiştii români de pe la noi spre alte zări de basme pline, într-un timp în care pe aici Făt-Frumos era deopotrivă şi Zmeul, şi regele, şi bufonul, şi (mai cu seamă) călăul, întoarcerea lor târzie spre tărâmul ce i-a ştiut cândva tineri, cutezători, însetaţi de larguri, cu neostoit dor de a se măsura cu necunoscutul cel de dincolo de zare, este astăzi firească şi reciproc aşteptată: de ei, reîntorşii la obârşii, de noi, rămaşii (încă) de pază lângă focul vetrei cel mutat înlăuntrul nostru.  
   Cu Basme lăuntrice vine acum la întâlnire cu bucureştenii pictorul Nicolae Groza (n. 1943), trăitor în Belgia din 1984, după ce îşi făcuse intrarea în lumea artelor din România (Premiul UAP pentru artă monumentală – 1966 şi 1970; Premiul pentru pictură al municipiului Bucureşti – 1969, 1981) şi, între 1969 şi 1983 a fost profesor la catedra de Pictură monumentală a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Capitală.  
   Expoziţia de la Galeria „Dialog“ din Primăria sectorului 2 Bucureşti se înscrie în irezistibila chemare a basmului acela, cel mai frumos din câte va fi creat neamul românesc spre a tălmăci cumva întraductibilul dor: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără moarte, un basm lăuntric pe care-l repetăm fiecare-n felul nostru şi, cu care ne legitimăm trecerea prin valea (ne)plângerii cu numele de viaţă.  
   Cele 51 de lucrări care alcătuiesc expoziţia pictorului Nicolae Groza sunt, potrivit mărturiei artistului, realizate în ultimele luni. Tema care le luminează tâlcul ţine de farsele tragicomice ale căutării unei echilibru într-o lume de îngeri nebuni, între însingurare şi rătăcire, când umbra tăcerii se preschimbă-n strigăt.  
    Este o lume de măşti în care chipul omului, cel care va fi fost cândva creat după asemănarea cu El, îşi caută alcătuirea primordială prin mistere (fie şi medievale), ieşiri din umbră, vise spre o deşteptare în care par să se înfrunte roşul (o fi soarele unor zori promiţători de linişti?), negrul (o fi noaptea gândului?), galbenul auriu (o fi tezaurul cald al iubirii ce-şi caută împlinire?), verdele (o fi bruma de speranţă rămasă în cutia Pandorei după marea risipă?) cu, peste toate, omul-mască, omul-umbră, omul-înger, omul-rege nebun, omul-drum şi răscruce, omul-strigăt în pustiul din el.  
   Pe unde ar fi de găsit omul-om? Iată întrebarea pe care ne-o strecoară, ca o pe cruntă provocare, pictorul Nicolae Groza, obligându-ne să cântăm în chiar basmele lăuntrice proprii răspuns la haosul dintr-o lume (i)raţională făcută parcă după chipul şi asemănarea noastră.
   Nenumăratele participări la expoziţii colective naţionale şi internaţionale, personalele sale din România, Belgia, Olanda, Germania, SUA, au impus atenţiei arta acestui creator care a făcut se pare din Casa de Cultură Belgo-Română de la Bruxelles (unde a expus anual din 2005 până în 2013) locul predilect din care trimite spre lume semnale colorate desprinse din basmele româneşti în vremea noastră refractară la poveşti de adormit inocenţe. Şi totuşi basmele s-au mutat în noi.  
    Până la 20 octombrie 2013, expoziţia rămâne deschisă şi vă aşteaptă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe