Newsflash
OPINII

Avem colegi noi, suntem mai puternici

de Prof. dr. Cătălina POIANĂ - dec. 2 2022
Avem colegi noi, suntem mai puternici

Examenul de rezidenţiat 2022 a generat doar vești bune: record de locuri și de participare, „note” mari, probleme mici, rezolvate rapid pe parcurs.

doctor-gfe6e17a37_1280Nu trebuie să ne mire, ci să ne bucure că, în acest an, în presă au fost puţine știri despre rezidenţiat. „No news is good news”, spune o butadă despre mass-media. Iar examenul de rezidenţiat 2022 a generat doar vești bune: record de locuri și de participare, „note” mari, probleme mici, rezolvate rapid pe parcurs.

Au impresionat dedicarea tinerilor noștri colegi, emoţia lor la cel mai important test din cariera de medic, concentrarea, efortul depus, nu doar pe parcursul celor patru ore de examen, ci în sutele de zile și nopţi în care au învăţat, așa cum niciun alt profesionist, în nicio altă profesie, nu e dispus să o facă.

Renunţând, poate, la momente preţioase din viaţa personală sau de familie, au investit în pregătirea pentru o meserie dură, în care solicitările vor fi tot mai mari, iar anii de școală nu se vor termina, practic, niciodată.
Sigur, mai sunt multe de făcut până când vom putea spune că avem sistemul de rezidenţiat pe care ni-l dorim.

Numărul de locuri alocat specialităţilor intens solicitate e limitat de capacitatea efectivă de a pregăti specialiștii în acele domenii. Există limite bugetare, dar și o prioritizare în funcţie de nevoile societăţii. Alegerea de la finalul examenului este grea, dar cea mai importantă alegere a fost deja făcută cu cel puţin șase ani în urmă, când un licean extrem de bine pregătit a ales să dea admitere la Medicină.

A văzut, între timp, cât de grea este munca în halat alb, cum este să înveţi ziua și să faci de gardă noaptea, sub ce presiune se lucrează în spitale și cabinete medicale. S-a angajat cu toată forţa tinereţii sale în bătălia pentru un loc cât mai bun la concursul de rezidenţiat, conștient că mai are ani de studiu în faţă.

Societatea nu-și permite să piardă astfel de tineri, să nu le recompenseze eforturile, să nu-i păstreze în ţară. Investește în infrastructură, astfel încât să le ofere mijloace tehnologice pe măsura ambiţiei și pregătirii lor, implicându-i în decizie, ascultându-le opiniile și doleanţele.

Vocea tinerilor medici se poate face auzită, în primul rând, prin organizaţiile profesionale. Colegiul Medicilor din Municipiul București, cea mai mare organizaţie profesională din ţară, are cel mai mare număr de rezidenţi în rândurile membrilor săi, deci cea mai mare răspundere pentru promovarea acestora.

Am ţinut cont de poziţia studenţilor și tinerilor medici, consultată online, cu mijloace sociologice, am avut un dialog permanent, faţă în faţă, am folosit datele chestionarelor ca să fundamentăm decizii și să argumentăm solicitările noastre în faţa autorităţilor și a opiniei publice. Vom dezvolta tot mai mult aceste mecanisme de acţiune.

Îi salutăm cu bucurie pe noii noștri colegi, îi așteptăm alături de noi și le vom sta alături pe tot parcursul anilor de educaţie medicală, care, așa cum spuneam, nu se termină niciodată. Felicitări pentru succesul de la examen, bine aţi venit în rândurile noastre!

Citiți și: Documentul care ar schimba lucrurile în medicină

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe