Newsflash

Conf. dr. Petru CHITULEA


Avortul voluntar – diagnosticul şi terapia unei drame

de Conf. dr. Petru CHITULEA - iun. 15, 2012

România se află pe primele locuri în Europa în privinţa nu doar a necunoaşterii metodelor contraceptive moderne, ci şi a numărului de avorturi. O analiză a cauzelor istorice ale acestei situaţii şi o pledoarie pentru contracepţie şi planificare familială, în articolul dlui conf. dr. Petru Chitulea.

 

60 de ani în slujba vieţii

de Conf. dr. Petru CHITULEA - mai 27, 2011

   Recent, la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea, s-a desfăşurat simpozionul „Actualităţi în Obstetrica şi ginecologia orădeană“, organizat în cinstea dlui dr. George Filip, medic primar de Obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale, laureat al Premiului de excelenţă al Societăţii de Obstetrică-ginecologie din România, autorul a peste 70 de lucrări ştiinţifice publicate. Evenimentul a marcat împlinirea a 60 de ani de activitate medicală de către dl dr. Filip. (...)

Menopauza şi terapia hormonală de substituţie

de Conf. dr. Petru CHITULEA - mar. 25, 2011

   Sfârşitul perioadei fertile a femeii este marcat de încetarea ovulaţiei, fiind cunoscut, în general, sub numele de menopauză. Aceasta survine, în mod normal între 42 şi 52 de ani, fiind condiţionată de numărul de ovocite, determinat genetic. O trecere în revistă a consecinţelor acestui fenomen fiziologic evidenţiază, după cum scrie dl conf. dr. P. Chitulea, un tablou ce deteriorează în mod dramatic şi ineluctabil calitatea vieţii femeii. (...)
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Chirurgia minim invazivă – un viitor care a început ieri (II)

de Conf. dr. Petru CHITULEA - iun. 25, 2010

   Medicina, ca parte integrantă a culturii umane, înglobează totalitatea informaţiilor, tehnicilor, dar mai ales, totalitatea ideilor şi conceptelor care au dus la nivelul de dezvoltare actual al acesteia. Progresul exploziv al Medicinii şi, implicit, al Chirurgiei, din ultimii 150 de ani, s-a datorat unor descoperiri fundamentale, progresului tehnic şi logistic, dar, mai ales, apariţiei unor concepte noi şi uneori revoluţionare. (...)

Chirurgia minim invazivă – un viitor care a început ieri (I)

de Conf. dr. Petru CHITULEA - iun. 18, 2010

    Medicina, ca parte integrantă a culturii umane, înglobează totalitatea informaţiilor, tehnicilor, dar mai ales, totalitatea ideilor şi conceptelor care au dus la nivelul de dezvoltare actual al acesteia. Progresul exploziv al Medicinii şi, implicit, al Chirurgiei, din ultimii 150 de ani, s-a datorat unor descoperiri fundamentale, progresului tehnic şi logistic, dar, mai ales, apariţiei unor concepte noi şi uneori revoluţionare. Dacă de cele mai multe ori instrumente, medicamente sau materiale noi au fost acceptate relativ uşor în practica medicală, ideile, conceptele noi au întâmpinat o rezistenţă demnă de o cauză mai bună, în implementarea lor, din partea corpului medical. Câteva exemple ale unor concepte care au revoluţionat Medicina doar după înfrângerea acestei inerţii mentale ar fi: studiul Anatomiei bazat pe disecţii al lui Vesal, vaccinul lui Jener, antisepsia lui Semmelweis, descoperirile lui Pasteur, teoriile lui Freud şi Jung, conceptul medicinii holistice şi psihosomatice, iar, mai nou, conceptul general al Chirurgiei minim invazive moderne. (...)

Dr. ALEXANDRU NEMEŞ-SENIOR, fondatorul Obstetricii moderne bihorene

de Conf. dr. Petru CHITULEA - mar. 19, 2010

   În judeţul Bihor, asistenţa profesionistă obstetrico-ginecologică a luat naştere în anul 1873, odată cu înfiinţarea „Şcoalei de moaşe“, transformate în Institut în anul 1920. De fapt, acestea erau spitale municipale de specialitate, cu dublă competenţă: de asistenţă şi de formare a cadrelor auxiliare. Prin strădanii chibzuite ale înaintaşilor noştri, acestea s-au dezvoltat progresiv, conform cerinţelor, astfel încât actualul Spital Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea figurează ca mare unitate de profil, printre primele din ţară. În aceste condiţii propice, aici s-au format şi se formează generaţii de medici competenţi, printre care au fost şi sunt personalităţi de referinţă ce onorează şcoala de Obstetrică şi ginecologie românească. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe