În judeţul Bihor, asistenţa profesionistă obstetrico-ginecologică a luat naştere în anul 1873, odată cu înfiinţarea „Şcoalei de moaşe“, transformate în Institut în anul 1920. De fapt, acestea erau spitale municipale de specialitate, cu dublă competenţă: de asistenţă şi de formare a cadrelor auxiliare. Prin strădanii chibzuite ale înaintaşilor noştri, acestea s-au dezvoltat progresiv, conform cerinţelor, astfel încât actualul Spital Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea figurează ca mare unitate de profil, printre primele din ţară. În aceste condiţii propice, aici s-au format şi se formează generaţii de medici competenţi, printre care au fost şi sunt personalităţi de referinţă ce onorează şcoala de Obstetrică şi ginecologie românească. (...)"> Dr. ALEXANDRU NEMEŞ-SENIOR, fondatorul Obstetricii moderne bihorene - Viața Medicală
Newsflash

Dr. ALEXANDRU NEMEŞ-SENIOR, fondatorul Obstetricii moderne bihorene

de Conf. dr. Petru CHITULEA - mar. 19 2010
Dr. ALEXANDRU NEMEŞ-SENIOR, fondatorul Obstetricii moderne bihorene

   În judeţul Bihor, asistenţa profesionistă obstetrico-ginecologică a luat naştere în anul 1873, odată cu înfiinţarea „Şcoalei de moaşe“, transformate în Institut în anul 1920. De fapt, acestea erau spitale municipale de specialitate, cu dublă competenţă: de asistenţă şi de formare a cadrelor auxiliare. Prin strădanii chibzuite ale înaintaşilor noştri, acestea s-au dezvoltat progresiv, conform cerinţelor, astfel încât actualul Spital Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea figurează ca mare unitate de profil, printre primele din ţară. În aceste condiţii propice, aici s-au format şi se formează generaţii de medici competenţi, printre care au fost şi sunt personalităţi de referinţă ce onorează şcoala de Obstetrică şi ginecologie românească. (...)

Unul dintre aceştia a fost şi dr. Alexandru Nemeş-Senior (1891–1973). Născut în comuna Sucudurd, judeţul Someş, urmează liceul, trece bacalaureatul şi se înscrie la Facultatea de Medicină din Cluj. După luarea doctoratului, funcţionează ca medic la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie, până în anul 1920. A luat parte activ la preluarea conducerii Facultăţii de Medicină. În anul 1920, este numit ca medic-şef al Institutului de Obstetrică-Ginecologie şi a Şcoalei de moaşe din Oradea.
   În completarea acestei rezumative biografii, ne permitem să relevăm informaţii suplimentare asupra celor două perioade care i-au marcat activitatea merituoasă, consemnată în file de istorie ale Medicinii româneşti. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe