Newsflash
Știri

Asociațiile de pacienți cer, din nou, implementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului

de L. Budin - iun. 21 2023
Asociațiile de pacienți cer, din nou, implementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Într-o scrisoare deschisă, FABC anunță că îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă Ministerul Sănătății pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a reclamat, într-o scrisoare deschisă adresată Avocatul Poporului, faptul că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a încălcat Constituţia prin neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului (PNCC).

FABC afirmă că, dacă la împlinirea celor 180 de zile rezervate scrierii normelor de implementare a PNCC nu se va întâmpla acest lucru – adică pe data de 1 iulie - , îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă Ministerul Sănătății pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare şi pentru periclitarea vieţii pacienţilor, acţiune urmată de proteste în stradă şi în Parlamentul UE, informează Agerpres.

Potrivit FABC, PNCC a fost cerut de asociaţiile de pacienţi încă din anul 2021, iar în noiembrie 2022 a fost promulgat de către preşedintele României.

Din grupul iniţiatorilor planului a făcut parte şi domnul Alexandru Rafila (...) PNCC a stat în transparenţă 5 luni, timp în care domnul Alexandru Rafila putea interveni pentru modificări la plan şi nu a făcut-o, iar acum, presat de timpul legal, caută portiţe de amânare a implementării”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit FABC, accesul la investigaţii genetice, moleculare, ar fi dat „o şansă în plus” pacienţilor cu cancer.

Lipsa acestui Plan o resimţim în fiecare zi, dar cel mai bine s-a resimţit în pandemie, când mulţi dintre noi ne-au părăsit tocmai că nu erau stipulate şi conturate traseele pacienţilor, ceea ce PNCC are foarte bine conturat”, se arată în document.

FABC mai subliniază că PNCC este în concordanţă cu Planul European de Combatere a Cancerului. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe