Newsflash
Diverse

Artă vs. ştiinţă în procesul decizional medical

de Ionela IACOB - nov. 21 2013
Artă vs. ştiinţă în procesul decizional medical
   Lucrările Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală din acest an universitar au debutat cu o prezentare incitantă, susţinută de prof. dr. Dan L. Dumitraşcu. Lucrarea, intitulată „Decizia medicală: talent, cunoaştere sau conformism?“, a tratat un aspect de interes major pentru ambii participanţi la actul terapeutic, medicul şi pacientul. Pornind de la o definiţie generală a medicinii ca ştiinţă şi practică, universitarul clujean a prezentat principalele etape ale actului medical, demonstrând faptul că, în fiecare dintre acestea, actul decizional reprezintă o sarcină principală a medicului. Traseul terapeutic, începând cu punerea unui diagnostic, stabilirea unui tratament şi mergând până la descrierea unui potenţial prognostic, constituie un lung şir de decizii, adeseori de o importanţă capitală, a căror responsabilitate şi povară, am putea spune, o poartă medicul.
   În continuarea prezentării sale, profesorul Dumitraşcu a realizat o trecere în revistă a câtorva dintre cele mai vechi sisteme medicale, începând cu medicina Egiptului antic, medicina chinezească, medicina ayurvedică, medicina şamanică, continuând cu medicina greacă şi romană, medicina medievală şi medicina modernă, ajungând, în cele din urmă, la medicina supertehnologizată a zilelor noastre. Fiecare din aceste forme presupune, într-un grad mai mare sau mai mic, sarcina luării unei decizii. În cadrul celor mai vechi sisteme medicale, la baza deciziilor luate de terapeuţi se aflau observaţiile empirice şi diferitele tradiţii şi cutume, întrucât cunoştinţe ştiinţifice nu erau disponibile. În acest context, experienţa şi intuiţiile terapeutului erau principalele instrumente de luare a unei decizii. La polul opus se află medicina hi-tech a zilelor noastre, în care actul decizional se bazează, din ce în ce mai mult, pe rezultatele obţinute în urma investigaţiilor prin analize de laborator şi a metodelor imagistice performante. Utilizarea acestor metode ultramoderne, a subliniat profesorul Dumitraşcu, a condus înspre o relativă diminuare a rolului jucat de medic în stabilirea deciziilor în ceea ce priveşte diagnosticul, precum şi o scădere a importanţei relaţiei medic–pacient. Un efect vizibil al acestei depersonalizări a actului medical este apelul pacienţilor la metode terapeutice alternative, în care calitatea relaţiei terapeut–bolnav joacă un rol mult mai important decât în medicina alopată.
   Un alt aspect abordat de şeful Clinicii Medicală II a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ a fost raportul dintre, pe de o parte, „arta“ medicală a luării deciziilor, care are la bază experienţa profesională şi personală a medicului, talentul său intuitiv, personalitatea sa şi, pe de altă parte, cunoaşterea ştiinţifică. Într-o epocă anterioară, în care ştiinţa medicală nu era într-atât de dezvoltată încât să permită o cunoaştere exactă a mecanismelor bolii, talentul şi experienţa medicului jucau un rol mult mai important decât astăzi. De cele mai multe ori, punerea unui diagnostic corect reprezenta meritul aproape exclusiv al medicului. Acest context a permis dezvoltarea unei ierarhii medicale bazate pe reputaţia unor medici recunoscuţi pentru talentul lor, care au devenit adevăraţi maeştri, urmaţi aproape orbeşte de discipolii lor. În ultima perioadă, medicina bazată pe experienţă a fost înlocuită de aceea bazată pe dovezi. Această formă de medicină încearcă să integreze în practica medicală curentă cele mai noi şi mai performante rezultate obţinute prin cercetarea ştiinţifică medicală. Rigurozitatea ştiinţifică implicată în medicina bazată pe dovezi a determinat o scădere a importanţei acordate talentului personal al medicului şi capacităţilor sale intuitive. Spre deosebire de perioadele anterioare, în care deciziile unui „maestru“ nu puteau fi cu uşurinţă contrazise, astăzi, ultimul cuvânt aparţine dovezilor obţinute prin studii ştiinţifice riguroase.
   Prezentarea a fost urmată de o dezbatere prelungită, în care participanţii au adus în discuţie numeroase alte aspecte legate de procesul decizional din sfera medicinii. Printre cele mai importante subiecte dezbătute s-a numărat problema implicării pacientului în deciziile terapeutice, aspect care reţine din ce în ce mai mult atenţia unor cercetători din sfera psihologiei, antropologiei, sociologiei sau filosofiei aplicate.
   Succesul înregistrat de prezentarea profesorului Dumitraşcu ne face să aşteptăm cu nerăbdare următoarele conferinţe din cadrul Atelierului de Filosofie şi Antropologie Medicală de la Cluj. Cei care nu au avut şansa să fie prezenţi la prezentare pot audia prezentările pe site-ul Atelierului (www.afsam.eu).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe