Newsflash
OPINII

Arta conversaţiei

Arta conversaţiei

Medicina trece prin schimbări majore. De la medicina empirică la cea bazată pe dovezi a fost un drum lung.

Studenţii aveau în faţa lor două mari provocări: disecţiile pe cadavru și practica medicală la patul bolnavului. Amândouă au pierdut din importanţă în formarea profesională actuală.

Mă uitam recent la picturile artistului olandez Jan Havickszoon Steen, lucrări realizate în secolul XVII. Printre acestea sunt două picturi care mi-au atras atenţia: „O fată bolnavă” și „Femeie bolnavă”.Jan Steen - Sick woman, cca.1665

Cu 350 de ani în urmă, consultaţia medicală era sumară. Acum, cu tehnologiile la care nu îndrăzneam să visăm cu ani în urmă, se pare că examenul obiectiv general al bolnavului a pierdut foarte mult teren și consultaţia a redevenit sumară.

Tehnicile de investigare și explorare sunt preferate în detrimentul consultaţiei clinice amănunţite. Legislaţia de protecţie a pacientului descurajează și ea consultaţia clinică în scop diagnostic, în favoarea explorărilor tehnice.

Reactualizări

Opinia medicală a medicului trebuie să fie susţinută de dovezi obiective! Pandemia de COVID-19 a reactualizat consultaţia anamnestică dându-i acesteia un suport legal, chiar ca practică medicală la distanţă.

Ea se regăsește în consultaţiile online decontate de CNAS pentru unele domenii medicale. Triajul pacienţilor este reconsiderat în formulă nouă impusă de actele normative emise în scopul limitării răspândirii virusului.

Și în domeniul stomatologiei a funcţionat triajul online al pacienţilor, în special în perioada stării de urgenţă. Diferenţa faţă de celelalte domenii medicale este că pentru stomatologie nu s-au decontat și nu se plătesc nici acum consultaţiile online.

Tehnica și metodologia examenului subiectiv al pacientului, sub forma interogatoriului și a anamnezei, se învaţă. Calitatea conversaţiei cu pacientul poate fi adusă la nivel de artă. În această relaţie, cel care trebuie să fie neapărat instruit, format să comunice corect și eficient, este medicul.

Din nefericire, mult prea frecvent comunicarea dintre medicul curant și pacient nu se mai întâmplă corect. Eventual, se face o comunicare exclusiv prin intermediul rezidenţilor.

Diagnosticul se pune pe bază de „hârtii”. Trimiterile, investigaţiile și rezultatele paraclinice au înlocuit în mare măsură examinarea clinică a pacientului, în loc să fie proceduri complementare unei comunicări empatice și directe între partenerii actului medical.

Stomatologia, un domeniu aparte

Carantina severă impusă de pandemia de COVID-19 a dus comunicarea directă în derizoriu, mai ales între furnizorul de servicii medicale și familia bolnavului. Pacienţii apreciază în mod deosebit empatia medicului curant și atingerea fizică prin examenul obiectiv. Vorbim în această relaţie despre o artă a conversaţiei.

Stomatologia este în acest context un domeniu aparte. Pentru medicul stomatolog este determinantă anamneza minuţioasă pentru foarte multe diagnostice. În învăţământul medical stomatologic se studiază știinţa comunicării, managementul medical, organizare profesională, deontologie și legislaţie.

Triajul telefonic al urgenţelor stomatologice efectuat pe durata stării de urgenţă a demonstrat nivelul de eficienţă a unei conversaţii tematice cu titlul de consultaţie la distanţă. Pe perioada stării de alertă avem norme specifice care fac referire la distanţarea socială.

Medicii stomatologi au înţeles iute că printr-o comunicare eficientă, pacienţii pot fi ajutaţi repede și cu rezultate foarte bune. Au fost puse la dispoziţia celor interesaţi în ultima perioadă și linii de comunicare infoline, care și-au dovedit utilitatea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe