Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

STRESUL ANOFTALMIEI ŞI AL VEDERII SLABE

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU vineri, 4 martie 2011
Viața Medicală
Conf. univ. Mihai CURELARU vineri, 4 martie 2011
Viața Medicală
Conf. dr. Camelia BOGDĂNICI vineri, 4 martie 2011

   Studiul de faţă prezintă o perspectivă generală asupra copingului şi strategiilor de coping la pacienţii cu probleme de vedere. Acesta abordează conceptele de stres şi coping, trecând în revistă câteva repere ştiinţifice fundamentale, teorii şi autori şi oferă metodologia pe care ne-o propunem în realizarea unei cercetări empirice efectuate în Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“ din Iaşi. (...)
  

   Studiul de faţă prezintă o perspectivă generală asupra copingului şi strategiilor de coping la pacienţii cu probleme de vedere. Acesta abordează conceptele de stres şi coping, trecând în revistă câteva repere ştiinţifice fundamentale, teorii şi autori şi oferă metodologia pe care ne-o propunem în realizarea unei cercetări empirice efectuate în Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
   Pierderea sau diminuarea vederii este una din problemele de sănătate care restrânge foarte mult activitatea unei persoane şi conduce la modificări majore în relaţiile sale sociale. Impactul psihologic al bolii este accentuat de faptul că multe dintre afecţiunile din această arie sunt ireversibile sau cel puţin se extind pe o durată mai mare a vieţii.
   De obicei, stima de sine este scăzută la pacienţii cu deteriorare a vederii, deoarece activitatea lor şi relaţiile sociale sunt mediate de elemente care constituie semne stigmatizante în anumite grupuri sociale: baston, ochelari, citire Braille, însoţitor etc. Prin urmare, este nevoie de suport specializat, consiliere şi psihoterapie pentru depăşirea problemelor legate de imaginea de sine şi adaptarea socială. La copii şi adolescenţi, aceste elemente sunt critice, deoarece la şcoală şi în grupurile de joacă ei se confruntă cu marginalizarea, stigmatizarea şi brutalizarea.
   Studiile realizate asupra activităţilor zilnice (profesionale, familiale, sociorelaţionale etc.) la pacienţi cu probleme de vedere arată nevoia de educare a abilităţilor sociale pentru a face faţă bolii. Într-adevăr, afectarea văzului schimbă condiţiile activităţii, iar aceşti pacienţi au nevoie de o ajustare socială care să permită desfăşurarea normală a vieţii în condiţiile în care ei se confruntă cu o reducere a ariei senzorialităţii, având drept consecinţe principale limitarea sferei interacţiunilor sociale, diminuarea eficienţei profesionale şi restrângerea autonomiei personale.
   Stres şi boală
   În faţa stresului provocat de boală, oamenii au atitudini diverse. Unele dintre cele mai frecvente reacţii în care se angajează o persoană, în special la aflarea diagnosticului sau la constatarea deteriorării sănătăţii, sunt negarea şi evitarea. Lazarus şi Folkman (1994) consideră că astfel de atitudini au efecte nedorite prin faptul că împiedică angajarea pacientului în procesul de căutare a ajutorului medical şi de integrare într-o strategie recuperatorie, atât în planul bolii, cât şi în cel profesional-social. Wright (1983) face diferenţa între atitudinea activă, de gestionare a situaţiei de stres (coping), şi atitudinea pasivă, abandon, renunţare sau prăbuşire psihică (succumbing). Prezentăm, în tabelul alăturat, cele două atitudini, într-o perspectivă uşor modificată şi adaptată. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
Coping
Strategii de coping
Perspective pentru o cercetare empirică


 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.