Demersul pentru prelevarea de organe de la pacienţii comatoşi post-AVC grav, aflaţi dincolo de orice posibilitate terapeutică, se înscrie în managementul global al acestora. Problemele de ordin medical, profesional şi etic, în aceste situaţii, sunt analizate de
dl acad. Constantin Popa, la rubricaCreierul vascular.

 "> Pacienţii în comă gravă post-AVC: donatori de organe? - Viața Medicală
Ars Medici

Pacienţii în comă gravă post-AVC: donatori de organe?

de Acad. Constantin POPA - sept. 21 2011
Pacienţii în comă gravă post-AVC: donatori de organe?

Demersul pentru prelevarea de organe de la pacienţii comatoşi post-AVC grav, aflaţi dincolo de orice posibilitate terapeutică, se înscrie în managementul global al acestora. Problemele de ordin medical, profesional şi etic, în aceste situaţii, sunt analizate de
dl acad. Constantin Popa, la rubricaCreierul vascular.

 

Accidentul vascular cerebral (AVC) a devenit, în prezent, prima cauză de deces la donatorii de organe, cu toate că în ultimii ani s-au modificat o seamă de criterii în prelevarea de organe. Totodată, oprirea tratamentelor în diferitele tipuri de servicii de reanimare poate fi justificată la pacienţii în comă profundă post-AVC, deşi aceasta are adesea drept consecinţă apariţia decesului în circumstanţe ce nu permit prelevarea de organe. Unele echipe au dezvoltat o metodologie care ţine seama de posibilitatea donării de organe, cu o atitudine terapeutică de tip intensiv care nu se adresează direct pacientului, ci urmează recomandările pentru prelevarea de organe.

Epidemiologia morţii cerebrale

  Într-un studiu recent publicat (aprilie 2011), L. Martin-Lefèvre şi colab. arată că mortalitatea generală prin AVC în Franţa era de 9% în 2006 la grupul de pacienţi sub 65 de ani şi de 11,4% la pacienţii de 65–75 de ani. Începând cu 2004, numărul deceselor precoce (sub 65 de ani) prin AVC este stabil. O anchetă realizată în regiunea Lorraine arată că, analizând ansamblul bolnavilor în comă gravă (scor Glasgow < 8), 22% prezentau un AVC, până la 30% în departamentele cu reanimare chirurgicală. Rata mortalităţii spitaliceşti observată în această populaţie a fost de 45%. Trecerea în stare de moarte cerebrală a fost de 37% pe ansamblul deceselor, 42% la bolnavii cu AVC şi 48% la cei sub 70 de ani. În Franţa, printre cauzele medicale de deces ale donatorilor de organe, AVC reprezentau în 2008 60% din cazuri, din care aproximativ trei sferturi erau AVC hemoragice. Pe de altă parte, decesele legate de traumatologia rutieră au scăzut mult în ultimii ani şi nu reprezintă mai mult de 10% din donatori.
  Numărul de donatori sub 65 de ani rămâne stabil de mai mulţi ani. Creşterea numărului de donatori începând cu anul 2000 se explică prin creşterea donatorilor cu vârsta peste 65 de ani şi a celor decedaţi prin AVC. Vârsta acestora din urmă a crescut într-o proporţie asemănătoare. În 2008, vârsta medie a donatorilor era de 58,3 ani (49,2 ani în 2000), 50,4% aveau peste 60 de ani şi 26,2% peste 70 de ani. Se constată că procentul neacceptării prelevării de organ se diminuează cu vârsta donatorilor: 26,2% la persoanele de peste 70 de ani, între 2000 şi 2008, faţă de 32,9% în raport cu totalul donatorilor potenţiali.
   Bolnavii în comă gravă prin AVC au o rată de mortalitate crescută şi decedează cel mai frecvent prin moarte cerebrală. Aceşti bolnavi reprezintă astăzi populaţia-ţintă pentru prelevarea de organe.

Rata de prelevare

   Rata de prelevare de la donatori decedaţi prin AVC este, în studiul citat, aceeaşi ca la categoria donatorilor decedaţi din alte cauze, în anul 2008. Printre cauzele medicale de non-prelevare, „problemele de reanimare“ sunt mai degrabă mai puţin importante (13,7% faţă de 21,8% în 2008). Procentul de prelevare hepatică la bolnavii decedaţi cu AVC este similar celui al donatorilor decedaţi din alte cauze (68,3% faţă de 67,1%).

Donatorii decedaţi prin AVC şi beneficiul aşteptat prin transplant

   În Franţa, între 1996 şi 2004, 3.001 pacienţi în vârstă de peste 60 de ani au fost înscrişi pe listele de aşteptare pentru transplant renal, iar 2.099 au primit un rinichi fie de la un donator prezentând criteriile de prelevare extinse (deces prin accident vascular cerebral, vârsta peste 60 de ani, antecedente de diabet, antecedente de hipertensiune), fie de la un donator fără factori de risc. După ajustările privind vârsta, compatibilitatea HLA, cauza de insuficienţă renală terminală, grupa sanguină şi durata dializei înainte de transplant, pacienţii care nu au fost grefaţi au avut un risc de deces multiplicat cu 2,32, în comparaţie cu pacienţii transplantaţi cu rinichi provenind de la un donator încadrat în criteriile de prelevare extinsă, respectiv cu 3,78 în comparaţie cu pacienţii care au fost grefaţi cu rinichi fără factori de risc (Savoye şi colab., 2007). Procentajul transplanturilor funcţionale după cinci ani a fost de 82,8% pentru donatorii fără factori de risc, de 68,7% pentru donatorii decedaţi prin AVC şi de 64,4%, pentru donatorii în vârstă de peste 60 de ani. Wolfe şi colab. (1999), Savoye şi colab. (2007) au confirmat o durată de viaţă a pacienţilor transplantaţi superioară pacienţilor dializaţi, de aceeaşi vârstă.

Recensământul donatorilor

   În ciuda unei sensibilizări crescute în anii din urmă, numărul donatorilor este insuficient. El este foarte heterogen în raport cu regiunea analizată: depinde de serviciile de reanimare, de urgenţa participării la activitatea de prelevare şi de relaţiile instaurate între serviciile de reanimare şi coordonatorii din spitalele unde se prelevează organele şi ţesuturile. Adesea apare o autocenzură din partea anumitor echipe cu privire la donatori, criteriile de prelevare extinse şi istoria naturală a AVC spitalizat. Într-o lucrare care analizează bolnavii spitalizaţi în comă gravă cu AVC din vestul Franţei (359 de pacienţi), s-a demonstrat că 68% din bolnavi au fost intubaţi. 80% din aceştia au decedat, din care 39% în moarte cerebrală, iar la 51% a fost limitat sau oprit tratamentul. Decizia de limitare sau oprire a tratamentului se explică prin severitatea leziunilor şi prognosticul peiorativ al acestora, vârsta înaintată a bolnavilor şi absenţa autonomiei. În majoritatea cazurilor, decizia nu a fost luată decât după efectuarea intubaţiei bolnavilor. Un studiu retrospectiv (Tenn-Lyn şi colab., 2006) a fost realizat în Ontario (Canada), în opt centre de neurochirurgie care asigurau tratamentul în urgenţă al cazurilor cu leziuni intracraniene acute. Pacienţii incluşi în studiu trebuiau să prezinte o probabilitate rezonabilă de intrare în stare de moarte cerebrală în 24 de ore după internare. Din 141 de pacienţi care corespundeau criteriilor de includere, 96 de pacienţi au fost internaţi la neurochirurgie, din care 34 de donatori potenţiali au fost recenzaţi şi la 12 s-au făcut prelevări. În sens opus, cu privire la cei 45 de pacienţi recuzaţi, 11 au decedat în urgenţă în spitalul de referinţă (din care doi prelevaţi), iar 34 au fost retransmişi la spitalul local (din care 11 aveau semne clinice de moarte cerebrală), fără să se facă niciun fel de analize. Pentru alţi autori, această pierdere de donatori potenţiali este legată, în parte, de absenţa evaluării statutului de potenţial donator în timpul limitării sau opririi tratamentelor. Guidet şi colab. (2008) au realizat un studiu asupra factorilor independenţi de admitere în reanimare a pacienţilor în vârstă de peste 80 de ani. O listă preliminară a indicaţiilor de internare a fost definită de un grup de experţi. Un grup de 30 de medici a evaluat fiecare item după metoda delphi. Dacă internarea pentru prelevare de organe rămâne o indicaţie indecisă, un singur criteriu – hemoragia cerebrală cu semne de angajare – a fost considerată contraindicaţie a reanimării, cu un acord ferm. Dar evoluţia probabilă, într-un interval scurt, către moartea cerebrală nu poate fi concepută decât după urmărirea tratamentelor de reanimare.

Perspective

   Admiterea în reanimare, abordarea aparţinătorilor şi cercetarea opoziţiei faţă de prelevarea de organe la pacienţii în comă gravă. Decizia de supraveghere a leziunilor de reanimare sau internarea în serviciul de terapie intensivă a unui pacient în comă gravă, al cărui deces este aşteptat, în absenţa oricărei speranţe terapeutice şi exclusiv în perspectiva prelevării de organe, implică o reflexie particulară. Această atitudine nu poate fi concepută decât dacă prelevarea are şanse rezonabile de reuşită: trecerea rapidă în starea de moarte cerebrală, absenţa contraindicaţiilor medicale evidente pentru donare, absenţa opoziţiei exprimate de pacient şi adeziunea celor apropiaţi faţă de acest demers. Donarea de organe nu poate fi evocată decât după ce a fost discutată cu aparţinătorii limitarea sau oprirea tratamentelor. Este recomandată disocierea, faţă de aparţinători, între discuţia despre greutatea deciziilor terapeutice şi valoarea lor efectivă, pe de o parte, şi discuţia legată de eventualitatea donării de organe, dacă evoluţia se derulează în direcţia apariţiei morţii cerebrale. Acest demers permite apropierea pacientului de deciziile referitoare la donarea de organe, respectându-se voinţa sa exprimată înainte de starea de boală, în foarte multe din cazuri. Deciziile nu pot fi luate decât cu respectarea riguroasă a criteriilor acceptate şi în funcţie de fiecare caz în parte.
   În analizele asupra prelevării de organe, implicarea mai multor echipe din serviciile de urgenţă sau de reanimare şi a coordonatorilor echipelor de prelevare este obligatorie. Ea poate fi facilitată prin studiul retrospectiv al unui număr de cazuri. Analiza poate pune bazele obiective şi consensuale asupra criteriilor de admitere în reanimare şi asupra transferului eventual al pacienţilor din alte centre medicale în centrele de prelevare. Este vorba de stabilirea unei proceduri scrise. Cronologia diferitelor etape trebuie respectată şi este necesar ca rolul fiecărui participant la decizie să fie bine definit.
   Recomandările grupurilor de experţi. Managementul în reanimare al unui pacient în comă gravă, aflat în afara posibilităţilor terapeutice, trebuie să urmeze o serie de etape succesive descrise algoritmic în schemă.
   Prima etapă: decizia de limitare sau oprire a tratamentului trebuie să se bazeze pe argumente clinice şi radiologice. În Franţa, de exemplu, Legea nr. 2005-370 din 22 aprilie 2005, cu privire la drepturile bolnavului şi la sfârşitul vieţii şi recomandările societăţilor savante, prevede că această decizie trebuie discutată colegial, după eventuale avize de specialitate. Acordul celor apropiaţi bolnavului, pentru limitarea sau oprirea tratamentelor, trebuie să fie obţinut după informarea acestora cu privire la absenţa speranţei terapeutice şi explicarea evoluţiei, fie către sechele grave, fie către deces. Aparţinătorii trebuie să fie informaţi cu privire la modalităţile de limitare sau oprire a tratamentelor (de exemplu, detubarea pacientului) şi asupra modalităţilor de supraveghere a pacientului în detresă (de exemplu, necesitatea sedării la sfârşitul vieţii).
   Etapa a doua: pacientul trebuie să prezinte un tablou clinic şi paraclinic compatibil cu evoluţia spre moarte cerebrală, într-un interval rezonabil. În literatură nu există studii care să evalueze probabilitatea trecerii în moarte cerebrală, în funcţie de criteriile clinice şi paraclinice. Totuşi, criteriile utilizate în studiul lui Tenn-Lyn şi colab. (2006) ar putea constitui un punct de plecare. Aceste criterii sunt: scorul Glasgow 3 şi abolirea tuturor reflexelor de trunchi cerebral în afară de ventilaţia spontană, sau un scor Glasgow mai mic sau egal cu 5 şi cel puţin unul din următoarele criterii radiologice – semne de angajare cerebrală secundare unei leziuni intraparenchimatoase şi/sau hemoragie meningeală. Din 141 de pacienţi care au prezentat aceste criterii, 57 (41%) au evoluat, în mai puţin de 24 de ore, către moarte cerebrală.
   Etapa a treia: nu trebuie să existe contraindicaţie medicală evidentă donării de organe. Interogatoriul familial şi al medicului de familie are drept scop cunoaşterea antecedentelor pacientului. Calitatea grefoanelor trebuie să fie evaluată prin examene biologice şi morfologice.
   Etapa a patra (ultima): aparţinătorii trebuie informaţi asupra posibilităţii donării de organe şi condiţiilor de realizare a prelevării, înţelegându-se că nu există o opoziţie cunoscută a pacientului cu privire la donare de organe, în condiţiile unei durate rezonabile (care să nu depăşească câteva zile) de evoluţie spre moartea cerebrală şi ale transferului în reanimare al pacientului, pentru urmărirea sau instaurarea tratamentelor de reanimare (ventilaţie mecanică invazivă, medicaţie vasopresoare). Aparţinătorii trebuie să adere la această decizie şi trebuie să fie informaţi că în absenţa evoluţiei către o stare de moarte cerebrală, îngrijirile din reanimare vor fi întrerupte, cu asigurarea măsurilor de confort şi de îngrijiri paliative, în conformitate cu recomandările actuale de limitare şi oprire a tratamentului în reanimare. Opoziţia aparţinătorilor de a urma tratamentele în reanimare trebuie să fie respectată. În timpul acestei faze de aşteptare, trebuie să existe discuţii repetate între echipa de îngrijire medicală, coordonatorul echipei de prelevare de organe şi familia bolnavului, în scopul ajungerii la un acord asupra tipului de îngrijire şi înţelegerii de către cei implicaţi a măsurilor luate de echipa de management (în special, condiţiile necesare pentru realizarea prelevării de organe). În esenţă, este vorba de înţelegereadiagnosticului clinic de moarte cerebrală (absenţa totală de conştienţă şi de activitate motorie spontană, abolirea reflexelor de trunchi cerebral şi absenţa ventilaţiei spontane verificată la proba de hipercapnie), confirmat printr-un examen paraclinic (două trasee electroencefalografice la un interval de patru ore, care să arate absenţa activităţii electrice encefalice, sau o angiografie cerebrală care obiectivează stopul circulator cerebral).
   Locul şi rolul coordonării spitaliceşti pentru prelevarea de organe şi ţesuturi. Coordonarea spitalicească nu intervine niciodată în procesul de decizie privind limitarea sau oprirea tratamentelor; în colaborare cu medicul şi agenţia de transplant verifică absenţa contraindicaţiilor evidente şi precizează examenele necesare (cel puţin ionograma sanguină, glicemia, formula leucocitară, dozarea ureei şi a creatininei serice, proteinuria, un bilanţ hepatic şi grupul sanguin). Imagistica abdominală şi/sau toracică este efectuată în urma recomandărilor în vigoare. Dacă pacientul este internat în urgenţă, coordonatorul spitalicesc previne reanimatorul responsabil cu privire la o eventuală procedură aflată în curs. În absenţa contraindicaţiei evidente a donării de organe, informaţia asupra unei eventuale prelevări nu poate fi avută în vedere decât dacă situaţia clinică este suficient de clară, cu respectarea absolută a dorinţelor aparţinătorilor şi a voinţei celui aflat în observaţie (exprimată anterior). Coordonatorul colaborează îndeaproape cu medicul responsabil de pacient şi participă, alături de acesta, la informarea aparţinătorilor asupra posibilităţii prelevării de organe, în cazul evoluţiei către moarte cerebrală. Această abordare permite cercetarea factorilor de risc asociaţi necunoscuţi (diabet, hipertensiune, arteriopatie, hipercolesterolemie etc.) şi verificarea absenţei contraindicaţiilor pentru prelevarea de organe.

Concluzii

   Demersul pentru prelevarea de organe la un pacient victimă a accidentului vascular cerebral grav, aflat în afara oricăror resurse terapeutice, se înscrie în managementul global al acestui pacient: el permite simultan supravegherea sfârşitului vieţii, abordarea aparţinătorilor şi respectarea voinţei pacientului asupra donării de organe. Acest demers necesită şi un dialog între medicii implicaţi (de specialităţi diferite), aparţinători şi coordonatorii programului de prelevare. Prelevarea de organe nu se poate face decât printr-o acţiune individualizată faţă de fiecare caz, după cercetarea non-opoziţiei persoanei cu privire la donarea de organe şi adeziunea celor apropiaţi pentru continuarea îngrijirilor de reanimare, în scopul finalizării procesului de prelevare a organelor şi ţesuturilor.
   O analiză prealabilă a echipelor care participă la acest demers şi redactarea unui protocol în acest sens sunt obligatorii.

Notă autor:

Bibliografie
1. Aubry R., Blanchet V., Viallard M.-L. La sédation pour détresse chez l’adulte dans des situations spécifiques et complexes. Médecine Palliative. 2011;9(2):71-9
2. Ferrand E. Les limitations et arrêts de thérapeutique(s) active(s) en réanimation adulte. Recommandations de la Société de réanimation de langue franÎaise. Réanimation. 2002;11(6):442-9
3. Hughes KM, Broznick BA, Hughes M, Miller SL, Gonzalez L 3rd. Providing comprehensive palliative care through organ donation. Transplant Proc. 2001 Jun;33(4):2545-8
4. Le Conte P, Batard E, Pinaud V, Evain Y, Potel G. Décisions de limitation ou d’arrêt des thérapeutiques actives dans les services d’urgence. Réanimation. 2008;17(8):802-6
5. Martin-Lefevre L, Jacob JP, Pessionne F. Place du don d'organes chez les patients en coma grave à la suite d'un accident vasculaire cérébral. Rev Neurol (Paris). 2011 Jun-Jul; 167(6-7):463-7
6. Savoye E, Tamarelle D, Chalem Y, Rebibou JM, Tuppin P. Survival benefits of kidney transplantation with expanded criteria deceased donors in patients aged 60 years and over. Transplantation. 2007 Dec 27;84(12):1618-24
7. Tenn-Lyn NA, Doig CJ, Shemie SD, Teitelbaum J, Cass DE. Potential organ donors referred to Ontario neurosurgical centres. Can J Anaesth. 2006 Jul;53(7):732-6
8. Wolfe RA, Ashby VB, Milford EL, Ojo AO, Ettenger RE, Agodoa LY, Held PJ, Port FK. Comparison of mortality in all patients on dialysis, patients on dialysis awaiting transplantation, and recipients of a first cadaveric transplant. N Engl J Med. 1999
Dec 2;341(23):1725-30

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe