Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Bacteriuria asimptomatică

Viața Medicală
Conf. dr. Manole COJOCARU luni, 30 martie 2015

Infecţia căilor urinare poate surveni în orice etapă a vieţii, dar este mai frecventă în timpul sarcinii şi la persoanele vârstnice. Tabloul clinic este în general asimptomatic. Interpretarea bacteriuriei nu este mereu uşoară în absenţa simptomelor (disurie şi febră); prezenţa unei piurii asociate rămâne singurul semn pentru a diferenţia infecţiile urinare cu inflamaţie de colonizările simple bacteriene fără inflamaţie. Numărătoarea leucocitelor din urină se efectuează la microscopul optic. Piuria este definită la un număr al leucocitelor în urină mai mare de 10/mm3.

 
 
 
 
Prevalenţa şi incidenţa bacteriuriei asimptomatice depind frecvent de sex şi vârstă. Unii autori estimează că între 65 şi 70 de ani, 15–20% din femei şi 0–3% din bărbaţi prezintă bacteriurie asimptomatică, iar după 80 de ani – 20–50% din femei şi 5–20% din bărbaţi. Bacteriuria asimptomatică apare la 7% din femei în timpul sarcinii. Bacteriuria poate fi detectată cu un stick pentru testul la nitriţi sau prin microscopie urinară, deşi cultura bacteriană rămâne testul specific.
Se deosebesc trei categorii de bacteriurie: crescută, când numărul de bacterii depăşeşte 105 unităţi formatoare de colonii/ml; joasă, când numărul de bacterii este între 103 şi 104 unităţi formatoare de colonii/ml pentru bacili Gram negativi; absentă, când numărul de bacterii este sub 103 unităţi formatoare de colonii/ml pentru bacili Gram negativi şi sub 105 pentru bacterii Gram pozitive.
Este importantă valoarea predictivă a prezenţei (pozitivă) sau absenţei (negativă) piuriei. Valoarea predictivă pozitivă a piuriei pentru prezenţa bacteriuriei este de 73,5%, iar valoarea predictivă negativă pentru absenţa bacteriuriei este de 93%.
Urocultura la pacientul spitalizat nu trebuie să fie solicitată la peste 24 de ore de la internare (pentru a se evita o eventuală infecţie nosocomială).
Literatura medicală arată că incidenţa bacteriuriei asimptomatice creşte cu vârsta. În prezent, se admite caracterul adeseori intermitent al bacteriuriilor Fig. 2. Bacteriurie (bacilurie) la microscopul opticasimptomatice. Diferenţa dintre colonizarea bacteriană simplă şi infecţia urinară adevărată nu se stabileşte mereu cu uşurinţă (valoarea prag de 10 leucocite/mm3 indică infecţia urinară).
Piuria este legată de diferite niveluri de bacteriurie. Pentru bacteriuriile crescute, în 100% din cazuri există o piurie asociată. Frecvenţa piuriei este crescută şi la persoanele cu bacteriurie joasă sau fără bacteriurie asociată. Importantă este persistenţa legăturii statistice pentru nivelul de bacteriurie moderat. Această legătură persistă pentru bacteriuriile joase (de ordinul 103–104 unităţi formatoare de colonii/ml de bacili Gram negativi). Unele studii au arătat că 66% din femeile cu piurie au prezentat bacteriurie joasă, iar 100% din cele cu piurie au avut bacteriurie crescută. A existat o proporţie de 15% din femei cu piurie printre femeile fără bacteriurie.
Ţinând cont de pragul bacteriuriei mai scăzut (de ordinul 102 unităţi formatoare de colonii/ml) şi de un interval mai larg al bacteriuriei (102–104 unităţi formatoare de colonii/ml) pentru bacili Gram negativi, studiile recente au evidenţiat persistenţa acestei legături statistice cu piuria.
Bacteriuria semnificativă (105 unităţi formatoare de colonii/ml), concept statistic introdus de Kass în 1957, trebuie să fie extinsă la bacteriuriile joase (de ordinul 102–104 unităţi formatoare de colonii/ml) pentru bacili Gram negativi.
Infecţia urinară este confirmată dacă o singură specie bacteriană este izolată la o concentraţie de peste 105 unităţi formatoare/ml de urină. Toate femeile însărcinate ar trebui să fie testate pentru bacteriurie. Bacteriuria asimptomatică poate conduce la cistită sau pielonefrită.

În concluzie, bacteriuria asimptomatică este bacteriuria fără simptome de asociere a unei infecţii a tractului urinar, se referă la prezenţa unei culturi pozitive din urină la o persoană asimptomatică. Este mai frecventă la femei, bătrâni, pacienţi internaţi pentru perioade lungi, pacienţi cu diabet zaharat cu catetere urinare şi leziuni ale coloanei vertebrale. Bacteriuria asimptomatică este considerată semnificativă la 102–104 unităţi formatoare de colonii/ml pentru bacili Gram negativi. Se recomandă repetarea uroculturii la intervale variabile de timp (opt zile, o lună, câteva luni) înainte de a stabili diagnosticul de bacteriurie asimptomatică.

Bibliografie

1. Colgan R et al. Asymptomatic bacteriuria in adults. Am Fam Physician. 2006 Sep 15; 74(6):985-90

2. Devillé WL et al. The urine dipstick test useful to rule out infections. A meta-analysis of the accuracy.
BMC Urol. 2004 Jun 2;4:4

3. Fatima N, Ishrat S. Frequency and risk factors of asymptomatic bacteriuria during pregnancy. J Coll Physicians Surg Pak. 2006 Apr;16(4):273-5

4. Garingalo-Molina FD. Asymptomatic bacteriuria among pregnant women; overview of diagnostic approaches. Phil J Microbiol Infect Dis. 2000;29:177-86

5. Hooton TM et al; Infectious Diseases Society of America. Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 International Clinical Practice Guidelines from the Infectious Diseases Society of America.
Clin Infect Dis. 2010 Mar 1;50(5):625-63

6. Juthani-Mehta M. Asymptomatic bacteriuria and urinary tract infection in older adults. Clin in Geriatr Med. 2007 Aug;23(3):585-94, vii

7. Lin K, Fajardo K; U.S. Preventive Services Task Force. Screening for asymptomatic bacteriuria in adults: evidence for the U.S. Preventive Services Task Force reaffirmation recommendation statement. Ann Intern Med. 2008 Jul 1;149(1):W20-4

8. Nicolle LE. Asymptomatic bacteriuria: when to screen and when to treat. Infect Dis Clin North Am. 2003 Jun;17(2):367-94

9. Little P et al. Effectiveness of five different approaches in management of urinary tract infection: randomised controlled trial. BMJ. 2010 Feb 5;340:c199

10. Mohammad M et al. Laboratory aspects of asymptomatic bacteriuria in pregnancy. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2002 Sep;33(3):575-80

11. Nicolle LE. Asymptomatic bacteriuria in the elderly. Infect Dis Clin North Am. 1997 Sep;11(3):647-62

12. Zhanel GG et al. Asymptomatic bacteriuria in patients with diabetes mellitus. Rev Infect Dis. 1991 Jan-Feb;13(1):150-4

13. Nicolle LE et al; American Society of Nephrology, American Geriatric Society. Infectious Diseases Society of America guidelines for the diagnosis and treatment of asymptomatic bacteriuria in adults. Clin Infect Dis. 2005 Mar 1;40(5):643-54

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.