Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Știri

Aplicaţie pentru pacienţii cu stenturi ureterale

de Demostene ŞOFRON - iul. 7 2023
Aplicaţie pentru pacienţii cu stenturi ureterale

Mai mulţi profesioniști de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca au dezvoltat o aplicaţie care le amintește pacienţilor cu stenturi ureterale să se prezinte la control sau la schimbatul stenturilor.

Specialiști din România au lansat recent aplicaţia Stentless, destinată pacienţilor cărora le-a fost montat un stent ureteral după ureterosopie celor cu colică renală. Disponibilă în ţara noastră de mai bine de o lună, iar în Republica Moldova de peste două săptămâni, aplicaţia este prima destinată urmăririi și atenţionării pacienţilor urologici stentaţi. Ideea dezvoltării ei a aparţinut unei echipe de profesioniști din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca și a fost realizată în parteneriat cu o firmă de software și web design din Târgu Mureș.

        Aplicaţia facilitează procesarea datelor referitoare la starea pacienţilor urologici stentaţi, oferind asistenţă digitală la distanţă și este disponibilă gratuit pe Android și IOS. „Ideea dezvoltării ei ne-a venit după ce am observat că cel puţin 13 pacienţi din 100 stentaţi uită să se prezinte la control și la schimbatul stenturilor. Mai rău, 10 din cele 13 stenturi vor duce la obstrucţie, la infecţii, sângerări sau alte complicaţii cu efecte în intervenţii chirurgicale, în costurile de spitalizare tot mai mari”, mi-a mărturisit dr. Florentin Dobrotă, unul dintre fondatorii aplicaţiei. El mi-a explicat și cum funcţionează aceasta. „După ce este stentat, pacientul este introdus în baza de date cu toate datele de identificare – dosarul medical, mai corect spus. În funcţie de termenul pe care noi îl decidem, 3 luni, 6 luni sau 1 an, el va fi anunţat să se prezinte în serviciile noastre.”

Interfaţă ușor de utilizat

        Până în prezent, în aplicaţie sunt înregistrate 90 de conturi, a adăugat dr. Lorin Giurgiu, și el unul dintre fondatorii Stentless. „În momentul de faţă, (...) 90 de medici au acces la aplicaţie, din România și Republica Moldova. Am căutat și am reușit să creăm o interfaţă cât mai simplă și cât mai ușor de utilizat. (...) Noi, ca medici urologi, trebuie să luăm toate măsurile pentru ca acești pacienţi să se întoarcă pentru a-și suprima stenturile. Avem pacienţi cu patologii oncologice, la care stentul ureteral rămâne pe viaţă, dar sunt și pacienţi la care trebuie să se revină, pentru a li se scoate aceste proteze urinare.”

       În cazul în care pacientul are montat stentul într-un alt serviciu decât cel din Cluj-Napoca, el se poate prezenta pentru suprimare la o altă clinică de profil, fiind suficient doar să prezinte CNP-ul, a adăugat doctorul Giurgiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe