Newsflash
Internaționale

Antibiotic nou pentru infecţiile de tract urinar

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 11 2022
Antibiotic nou pentru infecţiile de tract urinar

Un nou tip de antibiotic destinat tratamentului infecţiilor de tract urinar, primul dezvoltat în ultimii 20 de ani, pare a fi atât de eficient încât compania farmaceutică producătoare a oprit studiul și va trimite datele obţinute către FDA, pentru aprobare.

poza2

Compania GSK a declarat că noul antibiotic, gepotidacin, este cel puţin la fel de eficient ca nitrofurantoin, antibiotic utilizat în prezent ca primă linie de tratament în infecţiile de tract urinar (ITU). Comitetul independent de monitorizare a studiului din cadrul companiei a recomandat oprirea mai devreme a studiului, având în vedere eficienţa superioară a medicamentului. GSK va publica datele obţinute până în prezent și le va trimite anul viitor

pentru aprobare Agenţiei Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA). Este vorba de cel puţin un an avans faţă de data anticipată a finalizării studiului (prevăzută pe clinicaltrials.gov).

        Oprirea unui studiu într-o etapă atât de timpurie este un lucru rar în industria farmaceutică, iar reprezentanţii companiei sunt entuziasmaţi de aceste rezultate. Gepotidacin funcţionează prin blocarea enzimelor necesare bacteriilor pentru a se multiplica. Studiul a fost dezvoltat în parteneriat cu Guvernul Statelor Unite și este unul dintre cele 19 proiecte finanţate de BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) pentru a combate rezistenţa antimicrobiană. Investiţia guvernamentală a fost necesară pentru că dezvoltarea unor noi medicamente este extrem de costisitoare, iar antibioticele nu aduc un profit semnificativ.

Neprofitabile, dar indispensabile

        Nevoia de noi antibiotice este reală, întrucât de-a lungul timpului numeroase tipuri de bacterii au devenit rezistente la agenţii terapeutici utilizaţi. Un raport din 2021 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că nu există suficiente antibiotice noi aflate în curs de dezvoltare pentru a depăși fenomenul rezistenţei la antimicrobiene. Infecţiile rezistente la antibiotice determină anual peste un milion de decese la nivel mondial.

În plus, multe medicamente nu reușesc să treacă de la faza 1 la cea de a doua a studiilor clinice sau de la faza a doua la faza a treia, de regulă pentru că firmele rămân fără fondurile necesare pentru a continua finanţarea studiului. O altă problemă este că aprobarea medicamentelor este doar prima parte a bătăliei, ulterior multe dintre aceste produse fiind abandonate pentru că nu generează profit.

        Antibioticele nu generează profit pentru că pacienţii și le administrează doar pentru o perioadă limitată de timp, ele nefiind terapii destinate unor boli cronice. În plus, odată cu folosirea antibioticelor pe scară largă, bacteriile pe care au fost destinate să le distrugă vor dezvolta rezistenţă la tratament. Astfel,

antibioticul nu va mai fi eficient și va avea o durată limitată de viaţă.

        Gepotidacin se administrează sub formă de comprimat și vizează infecţiile de tract urinar, prin rezolvarea simptomelor și distrugerea bacteriilor cauzatoare. GSK îi testează eficienţa și în tratarea bolilor cu transmitere sexuală precum gonoreea. Studiul clinic destinat acestei patologii este deocamdată într-o etapă inferioară celui pentru ITU.

 


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/11/03/health/new-uti-antibiotic-gepotidacin/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe