Newsflash
Internaționale

Anchetă privind calitatea aerului din metroul parizian

de L. Budin - apr. 6 2023
Anchetă privind calitatea aerului din metroul parizian

Parchetul francez a deschis o anchetă preliminară, după o plângere depusă de asociaţia Respire care acuză regia de transport pariziană RATP de degradarea calităţii aerului la metrou.

Parchetul din Paris a confirmat deschiderea unei anchete, pentru „punerea în pericol a altor persoane şi înşelăciune privind prestarea unui serviciu care implică un pericol pentru sănătatea umană”, relatează AFP și Agerpres.

metrou-paris1

Asociaţia Respire acuză RATP că ascunde utilizatorilor săi nivelul de poluare a aerului din spaţiile sale subterane, deși ar fi la curent cu situaţia de la începutul anilor 2000.

„Calitatea aerului este o prioritate”, afirmă, în replică, regia de transport, adăugând că a implementat, de peste 20 de ani, „un plan de acţiune ambiţios” împotriva acestui fenomen.

Respire s-a bazat pe două rapoarte realizate în 2019 şi 2021 pentru a-şi susţine plângerea, din care reiese că aerul de la metroul din Paris şi din RER (trenurile regionale) este „semnificativ mai poluat cu particule fine” decât cel din exterior.

Poluarea cu particule fine poate duce la infecții respiratorii și la creșterea spitalizărilor și mortalității legate de aceste patologii. În luna iunie anul trecut, Anses (Agenția națională franceză privind securitatea sanitară) a remarcat că aerul era, în medie, de trei ori mai încărcat cu particule fine în stațiile din subteran decât la suprafață, cu valori peste media stabilită de OMS, notează Le Point.

Frecările provocate în momentul frânării trenurilor duc la emisia de particule fine, care rămân în suspensie în ser. Reprezentanții RATP promit implementarea frânării electrice pentru noile garnituri și subliniază că trei noi ventilatoare au fost instalate anul trecut în rețeaua subterană.

Infecţiile respiratorii în timpul sarcinii dau anomalii cardiovasculare congenitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe