Newsflash
Știri

ANAT cere testarea rapidă ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României – DSU răspunde

de Florentina Ionescu - aug. 2 2021
ANAT cere testarea rapidă ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României – DSU răspunde

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România – ANAT a făcut în luna iulie o solicitare către Guvern, referitoare la condițiile de intrare pe teritoriul României.

În acest document, reprezentanții ANAT solicitau autorităților: „Pentru a veni în sprijinul turiștilor care, din motive personale, au ales să nu se vaccineze, vă solicităm sprijinul pentru susținerea în cadrul CNSU a introducerii testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României, pentru a stimula atragerea de turiști străini și pentru a ne alinia cu majoritatea statelor europene care deja acceptă această metodă de testare pentru a permite accesul persoanelor nevaccinate pe teritoriile lor”. 

conditii intrare romania ANAT solicitare testare rapida pentru covid-19

Totodată, în scrisoarea semnată de Dumitru Luca, președintele ANAT, autoritățile sunt rugate să reconsidere „și condițiile de acces pe teritoriul României pentru minorii sub 12 ani, pentru care nu există deocamdată disponibilă opțiunea vaccinării”. Mai mult, reprezentantul ANAT sublinia că „România este printre statele cu cele mai dure condiții de acces pentru această categorie de cetățeni, exceptând de la testare doar copiii sub 3 ani”.

Un alt lucru asupra căruia reprezentanții ANAT au tras un semnal de alarmă este faptul că listele cu statele/zonele cu risc epidemiologic ridicat (listele tip semafor) se schimbă, de regulă, la final de săptămână, iar  „persoanele care se află deja într-o țară care urmează să fie introdusă pe lista galbenă și au returul în prima zi de aplicare a noii liste nu au, fizic, timpul necesar pentru a se încadra în intervalul necesar realizării testării RT-PCR”.

Ca urmare a răspunsului înaintat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) Asociației Naționale a Agențiilor de Turism - ANAT în care s-au solicitat informații referitoare la introducerea „testării rapide ca metodă alternativă de acces pe teritoriul României” și pentru a elimina interpretările aferente răspunsului transmis inițial, reprezentanții DSU au făcut vineri următoarele precizări (precizări transmise redacției) Viața Medicală:

1. Regulile privind stabilirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat fac obiectul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021, care prevede, în detaliu, categoriile de persoane cărora urmează să le fie aplicată măsura carantinei, precum și categoriile de persoane care sunt exceptate de la măsurile menționate anterior, toate acestea, în funcție de nivelul de clasificare a ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic din care sosesc.

2. Așadar, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) conduce la:

- exceptarea totală de la carantină a persoanelor care sosesc din zonele Galbene de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021;

- exceptarea totală de la carantină a copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele Galbene sau Roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. e) și art. 5 lit. e) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021;

- exceptarea parțială a persoanelor care rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și care sosesc din zonele Roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 5 lit. c din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021.

- exceptarea parțială a cetățenilor străini și apatrizilor, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană) și rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) conform prevederilor art. 3, alin. (2) lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021.

Minorii, exceptați de la obligativitatea prezentării unui test negativ

În concluzie, întrucât solicitarea inițială a ANAT, spun reprezentanții DSU, a avut ca obiect transmiterea unor propuneri de a lua în considerare introducerea testării rapide, ca metodă alternativă pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în prezent prin HCNSU 43/2021, respectiv propunerea de a modifica limita de vârsta până la care minorii sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui test negativ RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei, DSU s-a rezumat la transmiterea unui răspuns care să conțină informații, la nivel general, cu privire la exceptările de care beneficiază persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fără a se circumstanția pentru fiecare situație în parte.

Totodată, în scopul unei informări complete a cetățenilor, DSU a precizat că toate informațiile legate de ultimele hotărâri adoptate de CNSU, datele la zi privind situația epidemiologică la nivel național, întrebări frecvente și multe altele pot fi găsite pe canalul stirioficiale.ro, principală sursă de informare oficială privind pandemia de COVID-19 în România. 

solicitare ANAT1 

Solicitare ANAT2


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe