Newsflash
OPINII

Actualizări despre COVID-19

de Dr. Valentin PANTEA - mai 27 2022
Actualizări despre COVID-19

Crește numărul cazurilor produse de noile subvariante Omicron, BA.4 și BA.5, cu patogenitate mai mică. Deocamdată, vara poate fi un aliat în reducerea transmiterii acestora.

Chiar dacă știrile despre COVID-19 nu mai invadează mass-media, ocupată acum în special cu războiul din Ucraina, totuși, epidemia nu s-a încheiat. Conform rapoartelor americane, numărul cazurilor de COVID-19 este încă în creștere, cu circa 95.000 de infecţii noi pe zi, cu o creștere cu 20% a numărului spitalizărilor și cu aproximativ 275 de decese zilnic (datele se referă la începutul lunii mai 2022 și nu includ cazurile testate acasă și nedeclarate). Aceste creșteri sunt în special consecinţa subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5, considerate de autorităţile medicale americane și europene ca „variante de îngrijorare”. Respectivele subvariante au fost identificate pentru prima dată în Africa de Sud, la începutul acestui an.

Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, și în Europa urmează să apară noi cazuri de COVID-19 produse de BA.4 și BA.5. Din fericire, se consideră că manifestările produse de subvariantele noi sunt mai puţin severe decât cele de până acum.

Din datele disponibile, se pare că Portugalia a luat-o înaintea Europei și Statelor Unite, întrucât, potrivit Institutului Naţional de Sănătate din această ţară, a înregistrat începând cu 8 mai o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 – BA.5 a reprezentat aproximativ 37% dintre cazurile pozitive, depășind cu 13% numărul infecţiilor cu varianta Omicron BA.2.

Poate părea paradoxal ca tocmai în Portugalia să avem această creștere a numărului de cazuri, dacă ne amintim că, sub coordonarea viceamiralului Henrique Gouveia e Melo, rata vaccinării ajunsese la 85% din populaţia generală în noiembrie 2021. Studiile medicale recente explică această creștere a ratei de infectare cu noile subvariante Omicron prin „capacitatea variantelor noi de a se sustrage de la protecţia imunitară indusă de infecţia și/sau vaccinarea anterioară, mai ales dacă aceasta a scăzut în timp”.

Optimism pe termen scurt

Se consideră că această evoluţie este normală în cazul unei pandemii – cu apariţia de noi variante cu infecţiozitate și cu transmisibilitate crescute, care ocolesc apărarea imunologică produsă de infectările anterioare și de vaccinare, dar cu o patogenitate mai scăzută. Totuși, trebuie ţinut cont de faptul că pandemia încă nu s-a încheiat!

Pe termen relativ scurt putem fi optimiști, contând pe o scădere a numărului de cazuri de COVID-19 datorită verii din emisfera boreală. Vara ne permite să ieșim mai mult în spaţii deschise, să aerisim mai mult spaţiile închise, astfel încât să reducem semnificativ contactul cu pacienţii neizolaţi și densitatea virală din mediul ambiental, scăzând astfel semnificativ transmiterea noilor variante virale.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla începând cu toamna acestui an, când iarăși ne vom aglomera în spaţii închise, mai puţin ventilate. Se speră că medicina va aduce vaccinuri mai eficiente (ca medic practician, îmi doresc să am vaccinuri monodoză mai ușor de administrat), medicamente antivirale mai eficiente și un sistem medical care să facă faţă mai bine viitoarelor cazuri de COVID-19.

Din practica clinică

La final, adaug câteva observaţii din cabinetul meu de practică medicală de la ţară. Primele trei cazuri cu varianta Omicron le-am înregistrat în 18 ianuarie 2022 la o familie (soţ, soţie și copil). Atunci am fost surprins de modificarea radicală a manifestărilor COVID. Dacă până atunci simptomatologia cazurilor diagnosticate în cabinet se baza în special pe simptome respiratorii, oboseală marcantă și scăderi semnificative ale SO2 (am tratat la domiciliu chiar și pacienţi cu SO2<90%), la aceste noi cazuri simptomatologia era de tip rinofaringită, cu subfebră, tuse seacă, rinoree apoasă, ușoară odinodinie și disfagie (toate cazurile au fost confirmate prin teste rapide).

Evoluţia cazurilor de Omicron a fost favorabilă, fără a necesita internări în spital, simptomele dispărând după circa șapte zile de izolare și tratament; de regulă, patologia s-a remis complet fără remanenţa unui sindrom post-COVID. De când s-a renunţat la purtarea măștii, am avut un val de infecţii acute de căi respiratorii superioare, revenindu-se la tiparul din anii anteriori pandemiei.

 


Notă autor:

*Materialul a fost realizat pe baza datelor oferite de webmd.com în articolul „New Pandemic Peril? Pretending It’s Over as Case Numbers Rise”, scris de Damian McNamara, MA, din 18 mai 2022.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe