Newsflash
OPINII

Acreditarea spitalelor – opinia profesionistului din spital

Acreditarea spitalelor – opinia profesionistului din spital

Înfiinţarea ANMCS a însemnat introducerea procedurilor de acreditare a spitalelor din ţara noastră, proces care continuă să aducă elemente de noutate în activitatea medicală.

acreditare spitalPentru Spitalul Clinic de Urgenţă București (SCUB), traversarea și îndeplinirea procedurilor de acreditare este egală cu confruntarea în a atinge obţinerea excelenţei la nivel de activitate a organizaţiei.

Faptul că o mare parte a personalului medical din spital a fost și încă este implicat în această activitate demonstrează că standardele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) sunt modelul care ghidează spre a ajunge la un nivel considerabil mai performant al propriei noastre activităţi.

Metodologia de acreditare presupune existenţa și evaluarea procedurilor și standardelor de proces și, încorporat în acestea, există un element cu o importanţă esenţială în sensul pe care acreditarea îl are, în speţă: Auditul clinic.

Acest element lipsea în activitatea medicală din SCUB, înainte de apariţia procesului de acreditare a spitalelor, și ulterior și-a demonstrat eficienţa atât de rapid încât a devenit factor esenţial în ceea ce înseamnă performanţa și calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor.

Auditul, ca proces, ne-a obligat pe noi, cadrele medicale, să dezvoltăm măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii actului de îngrijire a pacientului, pentru siguranţa lui și, implicit, pentru eficientizarea sistemului în ansamblu.

Suma rezultatelor unui audit

Deși măsurile aplicate ulterior auditului clinic au caracter non-punitiv, în practică au fost interpretate ca fiind contrariul. Mai degrabă, am considerat ca viabil caracterul constructiv și, ca atare, atenţia ne-a fost îndreptată spre ce anume aduce bun suma rezultatelor unui audit în activitatea noastră medicală.

Echipele s-au mobilizat în desfășurarea acţiunilor de elaborare a procedurilor de bună practică, în instruirea personalului ce urma să implementeze procedurile și, în final, procesul de audit a dus la concluzia că acreditarea nu se finalizează și că este în continuă derulare, că nivelul profesional al cadrelor medicale crește datorită provocării date de îndeplinirea unor indicatori de proces, că educaţia medicală este în continuă ascensiune.

De aici rezultă performanţa, calitatea și progresul, fără de care nivelul actului medical depus va produce nemulţumiri în rândul pacienţilor.
În egală măsură, acreditarea spitalului conform standardelor ANMCS a implicat munca în echipă, ceea ce a facilitat îmbunătăţirea comunicării –
factor esenţial ce stă la baza încrederii în interiorul unei echipe
medicale multidisciplinare.

Siguranţă și încredere

Într-un spital de urgenţă, care are în centrul activităţii de bază pacientul politraumatizat, orice îmbunătăţire venită din partea implementării ghidurilor de practică și a evaluării obiective și sistematizate date de acreditare a ajutat să fim mai bine organizaţi, mai aproape de a furniza siguranţă și încredere pacienţilor.

Ca atare, s-au evidenţiat modele în rândul personalului medical, modele atât în leadership, cât și în activitatea știinţifică. Implicarea personalului medical în organizarea sesiunilor știinţifice din cadrul conferinţelor/congreselor de specialitate este evidentă și se extinde an de an în rândul asistenţilor medicali.

Personal, pun la dispoziţia colegilor din ţară cunoștinţele mele profesionale acumulate de-a lungul unei activităţi îndelungate petrecute în Blocul operator, activitate cu multe provocări, deloc ușoară, care a cunoscut transformări pozitive și spectaculoase.

În activitatea noastră medicală, procesul de acreditare a spitalului înseamnă evoluţie, performanţă și dorinţa de a veni în întâmpinarea satisfacerii nevoilor pacientului, de a-i oferi siguranţă acestuia.

Citiți și: Acreditarea unui spital

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe