Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - dec. 12 2016
Știri pe scurt

Reguli noi pentru comisiile consultative ale ministerului

 

     Orice medic român, din țară sau străinătate, poate deveni membru într-o astfel de comisie a MS, dacă respectă anumite condiții, a comunicat marți, 29 noiembrie, ministrul sănătății. Criteriile pe baza cărora vor fi selectați aspiranții țin, printre altele, de statutul lor profesional – să fie medic specialist sau cu minimum trei ani de studii în domeniul de competență al comisiei, respectiv cadru medical care își desfășoară activitatea de minimum cinci ani în domeniul de competență al comisiei. De asemenea, trebuie să fie o persoană fizică ce deține cetățenia română, indiferent de domiciliu și țara în care își desfășoară activitatea, să fie cunoscător al unei limbi de circulație internațională și să aibă abilități de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.
     Pentru înscriere, fiecare candidat trebuie să trimită prin poștă sau să depună la Compartimentul relații cu presa și relații publice al MS un dosar care să conțină: cerere de înscriere completată; curriculum vitae; declarație de interese; copia actului de identitate; copii ale diplomelor de studii și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, susținerea de lucrări, publicarea de articole, dovada implicării în proiecte finanțate internațional, dovada colaborării cu organizații civice; cazier judiciar; certificatul profesional curent, respectiv documentele echivalente eliberate de organismele profesionale internaționale.
     Conform noului ordin, vor fi 54 de comisii care vor colabora cu MS, fiecare reprezentând o specialitate medicală, care vor reuni peste 800 de specialiști. Pentru ca interesele personale să nu influențeze activitatea comisiilor, sunt stabilite reguli clare privind incompatibilitățile. Fiecare membru va completa o declarație de interese pentru ultimul an calendaristic, declarând colaborările cu firmele producătoare și distribuitoare de medicamente și aparatură medicală. De asemenea, vor fi excluse candidaturile persoanelor condamnate penal.
     La întâlnirile comisiilor, se va permite participarea unor personalități considerate relevante pentru temele supuse discuțiilor, dar și a unui reprezentant desemnat de asociațiile de pacienți din domeniul comisiei, în calitate de invitat permanent.
     Comisiile de specialitate ale MS elaborează protocoalele terapeutice, fundamentează deciziile ministrului sănătății cu privire la politicile, strategiile și programele de acțiune în domeniul sănătății populației, identifică prioritățile naționale pe termen scurt, mediu și lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate și îndeplinesc alte sarcini esențiale pentru buna desfășurare a activității ministerului. (D. D. M.)

 

Alăptarea exclusivă, în creștere

 

            Rata alăptării exclusive la sân a copilului până la vârsta de șase luni, în România, a ajuns la aproape 30% în anul 2016, potrivit unui studiu realizat de asociația SAMAS, împreună cu 25 de educatori perinatali, în 23 de județe ale țării. În studiu au intrat 1.008 subiecți, cu o distribuție urban-rural de 52%, respectiv, 48%. Ca bază de comparație s-au folosit rezultatele studiului din 2011 realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” și UNICEF. Dacă în 2011, rata alăptării exclusive a copilului până la șase luni era de numai 12,6%, situându-ne în zona prevalenței cele mai scăzute din UE, în 2016 aceasta a crescut la 29,8%, un rol hotărâtor revenind educației mamei și pregătirii prenatale. În prima lună post-partum, 80% din mame își alăptează copiii, iar cele care alăptează mai puțin de o lună, fie au optat pentru naștere prin cezariană, fie au un nivel scăzut de educație. În ceea ce privește vârsta mamei în momentul nașterii, 7% sunt mame sub 20 de ani, un procent mai crescut fiind la mamele cu vârsta cuprinsă între 26 și 30 de ani, și ai scăzut la cele peste 40 de ani. Concluziile studiului subliniază contribuția educației perinatale în creșterea ratei de alăptare exclusivă, îndeosebi dacă este efectuată prin intermediul unei consilieri specializate. Dintre mamele care alăptează exclusiv până la șase luni, 32% au beneficiat de educație perinatală, 25% participând la programe dedicate de pregătire. (A. C. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe