Newsflash
Știri

25 aprilie: Ziua mondială de luptă împotriva malariei

de Dorina Novac - apr. 25 2023
25 aprilie: Ziua mondială de luptă împotriva malariei

În fiecare an, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva malariei.

Malaria este o boală infecțioasă provocată de Plasmodium, un grup de protozoare - paraziți. Aceștia ajung în organismul uman în urma mușcăturii țânțarului Anofel.

malarie

Boala se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, vărsături, într-o primă fază, urmate de insuficiență renală, colaps circulator, insuficiență cardiacă, comă, iar, în cele din urmă, deces.

Citește și: Nou tratament pentru malarie

Potrivit reprezentanților Spitalului Victor Babeș din Timișoara, 619.000 de persoane au fost ucise de malarie. Aproape 80% dintre cei care au fost uciși de această maladie sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani. Sunt cifrele anului 2021 raportate de Organizația Mondială a Sănătații.

„În România, malaria a fost eradicată în anii 1960. Așa încât, acum avem doar cazuri «de import». Vorbim despre persoane care au călătorit în zone endemice unde există malarie: Asia, Africa, America Centrală și de Sud. La nivel național, există o metodologie de supraveghere a malariei, care include definiții de caz, modalități de stabilire a diagnosticului, de raportare strictă a cazurilor de malarie, tratamentul ce se administrează, dar și chimioprofilaxie. Și, când vorbim de profilaxie, le recomand celor care merg în excursii în țările endemice, mă refer aici îndeosebi la turiști, ca măcar cu o săptămână înainte de plecare, să ia legătura cu un medic infecționist care va recomanda un tratament, în funcție de țara de deplasare, fie zilnic, fie săptămânal, cu un medicament împotriva malariei. Administrarea acestuia va începe cu 7 zile înainte de deplasare, va continua pe perioada în care se află în zona endemică și încă 4 săptămâni după întoarcerea în țară”, a precizat dr. Ovidiu Roșca, medic primar infecționist la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Există și măsuri individuale de protecție care includ folosirea unor creme sau soluții împotriva țânțarilor, îmbrăcămintea cu mânecă lungă, dar și utilizarea unor plase de țânțari, tratate cu insecticid, care ar trebui să protejeze patul din camera de dormit.

„Trebuie spus că, în țara noastră, toate cazurile de malarie sunt internate în spital, unde se administrează tratamentul care este destul de «agresiv». De altfel, în România, în 2021, au fost înregistrați 11 pacienți cu malarie, persoane venite din țări endemice. Totodată, a fost înregistrat și un deces. Spitalul Victor Babeș Timișoara are medici specializați în depistarea și tratarea bolilor tropicale, dar, din fericire, ultimul caz de malarie înregistrat în unitatea sanitară a fost în urmă cu câțiva ani”, a adăugat dr. Ovidiu Roșca.

Ziua mondială de luptă împotriva malariei a fost adoptată în 2007, la 25 aprilie, pentru a prezenta progresele făcute în întreaga lume pentru eradicarea acestei boli.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe