Newsflash
Cultură Știri

„Transilvania: urșii din spatele casei” – în premieră pe Viasat Nature

de L. Budin - apr. 15 2024
„Transilvania: urșii din spatele casei” – în premieră pe Viasat Nature

Viasat Nature difuzează în premieră luni, 15 aprilie, de la ora 21.00, programul „Transilvania: urșii din spatele casei”, un documentar filmat în pădurile din Transilvania, pe urmele celui mai fascinant mamifer omnivor.

Programul face parte din blocul tematic Sezonul Europa Sălbatică, difuzat în fiecare seară de luni din aprilie. Invită telescpectatorii să descopere fauna și peisajele fascinate ale Europei din țări precum Polonia, România, Țările de Jos, Germania, Belgia. Programul explorează și relația om-natură și felul cum aceasta s-a schimbat odată cu extinderea zonelor urbane și intensificarea turismului.

Nicio altă țară din Europa (exceptând Rusia) nu are mai mulți urși decât România. În timp ce în alte zone de pe continent urșii au dispărut complet, pe teritoriul țării noastre se estimează că trăiesc peste 6.000 de exemplare grupate în special în Transilvania, se arată în comunicat. 

În ultimii ani, ursul brun a putut fi observat tot mai des în mediul rural, dar și urban, unde ajunge în căutarea hranei. Cu toate că, instinctual, urșii mai degrabă evită oamenii, diminuarea habitatului natural și prezența resturilor alimentare în așezările umane sau în zona campingurilor creează un context favorabil pentru întâlniri surpriză periculoase între om și animal. 

Programul urmărește o femelă de urs și cei trei pui ai săi cum părăsesc protecția pădurilor carpatice și devin „urși problemă”. Soarta lor dramatică evidențiază provocările coexistenței urs-om. Astfel, urmăm puii în primul lor an de viață, în timp ce explorează peisajele minunate ale Transilvaniei. Când sunt suficient de mari, mama lor îi introduce în lumea oamenilor. Este un moment care le schimbă viața. Urșii au nevoie atât de hrană, cât și de un mediu sigur, iar această combinație face viața aproape de oameni foarte periculoasă pentru ei.

Carnivorele mari sunt considerate catalizatori pentru conservarea biodiversității datorită rolului de specii umbrelă și aportului lor în reglarea dinamicii ecosistemelor. Cu toate acestea, prezența ursului, tot mai aproape de om, presupune anumite provocări.

Prin povestiri paralele, trei români arată, fiecare în felul său, nu numai atitudinea ambivalentă față de urși, dar și modul în care oamenii pot trăi în pace alături de ei. 

Pentru ciobanul Petre Clem, urșii sunt în același timp o amenințare și o parte a naturii: trebuie să-și protejeze oile de atacurile lor, dar și să trăiască în armonie cu ei. În același timp, tânăra activistă Laura Niculescu crede în posibilitatea conviețuirii dintre oameni și urși și lucrează neobosit pentru a educa oamenii despre cum să se comporte atunci când întâlnesc unul. Bogdan Sulică, ranger la cea mai mare organizație de conservare din România, Carpathia, crede că oamenii și urșii trăiesc cel mai bine atunci când se țin departe unul de celălalt.

Documentarul aduce perspective diferite și nu ezită să prezinte conflictul, dar oferă și motive de a spera că o conviețuire pașnică este posibilă, mai ales atunci când întreaga comunitate umană contribuie la asta. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe